StoryEditorOCM
SplitDRUGO KULTURNO LJETO

Na Mertojak ove subote dolazi dašak kulture! Dalmatinski glumac izvodi monodramu temeljenu na poznatom romanu

Piše SPLIT SD
31. srpnja 2024. - 19:55

Povodom drugog Kulturnog ljeta na Mertojaku ove subote u 21 sat u Perivoju Majke Terezije izvodi se monodrama "Bio sam tamo", autorski projekt glumca HNK u Splitu Pere Eranovića.

Predstava je utemeljena po motivima romana "Tunika" Loyda C. Douglasa. Epohalna priča Velikog petka ispričana ustima rimskog centuriona koji je zapovijedao Kristovom egzekucijom i koji je na kocki dobio Njegovu tuniku nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

image

Pere Eranović

Duje Klarić/Cropix

Riječ je svjedočanstvu rimskog centuriona Marcela Galija koji po dolasku u Galileju dobiva svoj prvi zadatak: organizirati smaknuće mjesnog revolucionara poznatog po brojnim čudesima, a čiju tuniku osvaja na kocki. Marcel svoju priču gradi na promjenama koje u njemu izaziva Galilejčeva krvava tunika. On kao ateist odbija pridodavati ikakva nadnaravna svojstva komadu tkanine, ali uranjajući sve dublje u priču Velikoga petka, shvaća da u sobi nije sam.

Kroz ispovijest o političkim spletkama, izdaji te utjecaju krvožedne rulje Marcel Galije provodi publiku kroz mučne scene suđenja, kažnjavanja i smrti. Publika tako postaje zbor prikaza koje s njim živopisno dijele događaj ne sluteći u tome svoju pravu ulogu, stoga ne propustite ovu monodramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 03:16