StoryEditorOCM
Otocigluvo im je

Ugostitelji u Hvaru bojkotirali Dan grada, dosta im je ‘silent partyja‘: ‘Zaspa‘ san skoro u lokalu prije neku večer‘

Piše Stjepan Mijat Zaninović
2. listopada 2024. - 15:31

Iako je udruga DICTUM, FACTUM! (u osnivanju) organizirala prosvjed ugostitelja kojim su trebali pokazati nezadovoljstvo odlukama izvršne vlasti na način da za dan grada ostanu zatvoreni, svi barovi na Pjaci rade. I puni su. I to dok na pozornici ispred Lođe folklorna društva izvode svoje točke.

Naravno, njihovi nastupi prelazili su mnogo puta opjevanu granicu od famoznih 65 decibela. U trenutku kada je Nađa Vukasović, vlasnica hotela Central Park, izmjerila razinu buke, ona je iznosila 78 decibela, i teško da bi se to moglo nazvati bukom. Čuo se žamor publike, lupanje potpetica i pjevanje. No, to je iznad 65, što bi značilo da se ne bi trebalo događati…

Ne.

Problem je u definiranju javnih površina

Jer je Gradsko vijeće donijelo odluku kojom se javne površine izuzimaju od podlijeganja tom pravilu. Problem je, po mišljenju organizatora današnjeg prosvjeda, u tome što su u javne površine na kojima razina buke smije prijeći 65 decibela uvrštene samo četiri lokacije: Veneranda, Pjaca, Riva i Fortica.

image

Svi kafići na Pjaci su bili puni, jedva smo našli stol za napisati članak

Stjepan Mijat Zaninović

Na tom bi se popisu trebale naći i “žila kucavica zabave u Hvaru”, Fabrika i ulica Sveti Marak. Za to su se organiziranjem mirnog prosvjeda htjeli izboriti ugostitelji, no kako i sama Nađa kaže, neki su to opstruirali time što su ipak ostali otvoreni. Kaže da je to bila lančana reakcija, ali ne treba joj davati previše pažnje, treba se fokusirati na one koji su ostali zatvoreni, a to su: Kiva, Nautica, Aloha, Lime, Sidro, Seven, Silk, Vintage, Lola i Central Park Club.

Sjeli smo na zatvoreni štekat u Parku kako bismo pitali Viska Viskovića, jednog od organizatora prosvjeda, što muči ugostitelje.

- Ovom prilikom prvo želim svim sugrađanima čestitati Dan grada. Svjedoci smo danas jednog mirnog protesta nas poduzetnika prema izvršnoj vlasti. Trenutna situacija u gradu Hvaru je takva da se strogo primjenjuje zakon o buci, prema kojem se ne smije raditi iznad 65 dB, što je nešto glasnije od normalnog razgovora. U takvim uvjetima ne možete raditi niti organizirati gostovanje klape, a kamoli nastup pijanista.

Zakon je takav kakav je, no ipak je dao mogućnost jedinicama lokalne samouprave da donesu odluke kojima na svojem području reguliraju lokacije i prekoračenje dopuštene razine buke. Tu zakonsku mogućnost su iskoristili drugi gradovi, na primjer, Novalja i Poreč.

Međutim, Gradsko vijeće grada Hvara je na prošloj sjednici izglasalo odluku kojom su omogućili prekoračenje dopuštene razine buke samo na javnim površinama u svrhu održavanja javnih manifestacija, a isto to pravo su uskratili poduzetnicima, unatoč prijedlogu nekolicine vijećnika da se istom odlukom obuhvate poslovni objekti. Zato ovim putem još jedanput molim Gradsko vijeće da bude dosljedno u donošenju odluka, te ih pozivam na dijalog da skupa nađemo kvalitetno rješenje gdje ćemo svi biti zadovoljni i učiniti Hvar održivom i boljom destinacijom.

image

Snimatelj jedne TV kuće nije se mogao nagledati utihnule Ulice sv. Marka.

Stjepan Mijat Zaninović

- Suludo je što su zabranili elektro-akustične uređaje na terasama jer se po zakonu RH iste smiju koristiti dok god je razina buke koju proizvode do 50 decibela. Evo, prije par noći bio sam na večeri s ekipom i nakon večere tu, u toj tišini, odmah ti se spava. Tmurno je. Ali čim smo došli u lokal gdje ima glazbe, odmah smo živnuli. Unutar objekta držati razinu buke na 65 decibela je suludo. Mi se zalažemo da to bude 90 decibela. Mi, kao udruga koja je u osnivanju, nastavit ćemo davati prijedloge rješenja…”

Nađa Vukasović, vlasnica ugostiteljskog objekta na čijem štekatu nismo mogli popiti kavu jer nije radio, istaknula je još problema:

- Mi sada ne možemo planirati iduću sezonu. Tko zna što će biti. Tko zna koliko zaposlenika tražiti…

Sve je nesigurno. Ne zna se hoće li doći jednaki broj gostiju kao prije, čime se kompletan krug razbija. Ne utječe to samo na ugostitelje… Onda su na udaru privatni iznajmljivači, čak i vinari… Ako više ne bude gostiju koji dolaze i piju vino, kome će prodavati vino? To nije isključivo pitanje decibela, nego strateško pitanje. Nisu tu na gubitku samo poduzetnici, gubi i grad, a u konačnici i državni proračun - smatra naša sugovornica.

Neka žitelji Hvara odu na Ibizu da vide što je party destinacija

“Po meni je Hvar uvijek jedno lijepo mjesto, kulturno, ali koje nudi zabavu. Zato mi strašno ide na živce kada nas se deklarira kao party destinaciju. Trebalo bi vijećnicima ili žiteljima platiti put na Ibizu da vide što je party destinacija. Ja sam bio tamo i čak i oni imaju rješenje. Ibiza niti je lijepa niti atraktivna kao Hvar, ali imaju dosta dobrih rješenja.

Evo, konkretno vezano za tobacco shopove. Kod nas oni rade najduže od svih i prodaju sve živo, pa onda gosti koji tamo kupe alkohol isti piju po ulici, pa onda po tim ulicama i uriniraju. Da mi imamo ponudu noćnog života nakon dva sata ujutro, ne bi ljudi kampirali po ulicama s bocama alkohola - dodao je šjor Visković, na što je Nađa potvrdno kimnula pa nastavila:

- Da, tu je paradoks. Svi misle da gosti iz barova čine grozote po ulici, a zapravo je problem u gostima koji nikada ni ne stignu u barove. Pa oni koji su u barovima, obave što trebaju u barovima, ne po ulici.

- Grad bi za početak trebao izgraditi još par javnih zahoda kako bi se stvorio temelj za naplaćivanje kazni onima koji uriniraju po ulici. Ne možemo mi gostima naplaćivati kršenje pravila ako im nismo omogućili da ta pravila poštuju. Mi niti smo protiv kazni za goste niti protiv kazni za ugostitelje koji se ne pridžavaju pravila. Pa to su alati kojima se može uvesti red, samo moraju biti za sve isti,” završio je Visko.

Sjetimo se da je prije nekoliko godina, kada su u gradu osvanule table s upozorenjima na kazne za povraćanje, uriniranje i ostale gadosti po javnim površinama, gradonačelnik za medije izjavio kako ne postoji zakonska osnova za njihovo naplaćivanje.

image

Izgleda da se netko nije pridžavao pravila

Stjepan Mijat Zaninović

Zaključak razgovora s Nađom i Viskom može se svesti na nekoliko rečenica koje su iz Viska izletjele pune strasti, ali u tolerantnom i pomirbenom tonu.

- Treba imati volje, ali sve se može riješiti. Grad ima alate kojima može srediti situaciju, samo trebaju prestati prebacivati lopticu s njih na državne zakone i natrag. Tako se nikad ništa ne napravi, a može se puno toga jer mi svi želimo bolji Hvar. Hvar u kojemu je svaki gost i svaki tip gosta dobrodošao i u kojemu svaki gost može naći što mu treba - poručuju hvarski ugostitelji.

image

Prigodni program privukao je mnoge domaće i turiste

Stjepan Mijat Zaninović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 21:22