StoryEditorOCM
OtociILEGALNO SIDRIŠTE

Državni inspektori upali u ilegalnu ‘tvornicu novca‘ u srcu Dalmacije: Posao se obavlja bez papira, odrezali smo kazne

Piše Sandra Barčot
1. rujna 2023. - 07:18

Administracije je spora, inspekcije izlaze na teren kada u većini slučajeva sve bude kasno, kada je ilegalna zarada već spremljena u džepove "poduzetnika", no možemo na kraju ipak reći – nešto se kreće, poduzimaju se mjere protiv onih koji znalački zaobilaze državni sustav ignorirajući zakone i pravilnike.

Nakon prijave građana, dodatne evidencije putem županijske aplikacije "Pomorsko je dobro", pa i našeg teksta o ilegalnom korisniku sidrišta u hvarskoj uvali Tiha, u "posjet" stigla i inspekcija Državnog inspektorata (DIRH).

Naime, 30. travnja ove godine istekla je koncesija tvrtki "Nascor" iz Staroga Grada, u vlasništvu Ivana Pavičića, koji su od Županije splitsko-dalmatinske dobili koncesiju za upravljanje sidrištem u uvali Tiha sa 46 bova za privezivanje plovila na 10-godišnje razdoblje.

No, oni su bez ikakvog produženja prava upravljanja i zakonitog rada, postavili plutače i cijelo ljeto naplaćivali nautičarima korištenje sidrišta s računom iako više nisu imali dozvolu. Inače, stalni iznos koncesijske naknade bio je nešto veći od 15 tisuća eura, uz promjenjivi dio od dva posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području.

I nakon ilegalnog rada u svibnju, pa lipnju, tek su koncem srpnja na teren izišli službenici Carinske uprave, da bismo dobili i odgovor iz DIRH-a kako su i njihovi djelatnici bili na uvidu na spornom sidrištu koje više nema valjanu koncesiju, a sve se i dalje obavlja kao da ključni dokument posjeduju.

- Turistička inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti predmetnog subjekta poslovanja te je temeljem odredbe Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti izrečeno usmeno rješenje kojim se subjektu nadzora zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti pružanja turističkih usluga u nautičkom turizmu na sidrištu u uvali Tiha, dok ne ishodi rješenje nadležnog upravnog tijela, a najkraće na rok od 30 dana od dana izdavanja usmenog rješenja – navodi se u DIRH-ovu odgovoru na naša pitanje, te se dodaje:

- Slijedom utvrđenog, protiv pravne i odgovorne osobe bit će podnijet optužni prijedlog, te će se predložiti oduzimanje imovinske koristi koja će se utvrditi u inspekcijskom postupku.

Sada opet čekamo "podnošenje" daljnjih koraka od strane državnih institucija, i Carinske uprave i DIRH-a, s onom uvijek ponavljajućom porukom: pokrenite se i djelujte na terenu, jer ako samo reagirate na prijave građana, onda nema jamstva efikasnog uvođenja reda.

Više nema "izvlačenja" poput tvrdnji "nedostaje nam djelatnika", jer se samo ispisivanjem kazni ilegalcima može urediti pravna država, puniti proračun i osigurati plaće inspektorima. Ili možda i dalje ipak nekome odgovara ovaj pravni nered u kojem živimo, ovaj lov u mutnome koji u Hrvatskoj traje puna tri desetljeća...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 06:00