StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKI DAN PONOSA

Udruga 156. brigade ugostila branitelje hodače i obilježila 32. godišnjicu Taktičke grupe: ‘Osmorica pala za Domovinu‘

Piše Dijana Turić
30. lipnja 2024. - 21:12
Pod zapovjedništvom Marilea Staničića, Taktička grupa 156. brigade postrojena je 28. lipnja 1992. na gradskom stadionu u MakarskojIvo Ravlić/Cropix

Udruga 156. brigade HV-a Makarska - Vrgorac obilježila je dva vrijedna događaja pa je u Makarskoj ugostila sudionike trećeg tradicionalnog hodanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata okupljenih u projektu ‘‘Jedno srce - jedna duša od Vukovara do Dubrovnika 2024.‘‘.

image

Udruga 156. brigade HV-a u Makarskoj je ugostila sudionike trećeg tradicionalnog hodanja hrvatskih branitelja i stradalnika

Ivo Ravlić/Cropix

Branitelji iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije kojima u projektu logističku podršku daje Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova RH, na svom putu dugom 33 dana od Vukovara do Dubrovnika, posjetili su Makarsku.

Cilj projekta je promicanje, očuvanje vrijednosti i stvaranje pozitivne percepcije javnosti o Domovinskom ratu, zaštiti dostojanstva i vrednovanju doprinosa hrvatskih branitelja.

image

Stjepan Kotarac: ‘Taktička grupa se na dubrovačkom području borila ravnopravno s profesionalnim gardijskim brigadama‘

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je kazao Stjepan Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade, branitelji hodači su iz Vukovara prema Dubrovniku krenuli na Dan državnosti, a dnevno propješače oko 30 kilometara u čast i sjećanje na poginule hrvatske branitelje i sve nevine žrtve Domovinskog rata.

Na Južnom bojištu

Dva dana nakon što je ugostila branitelje hodače, Udruga 156. brigade HV-a obilježila je 32. godišnjicu Taktičke grupe - TG-92.

Proslava je započela na Spomeniku hrvatskom branitelju gdje su zapaljene svijeće, a potom je nastavljena u ‘‘Arbunu‘‘ gdje je koncert održala Gradska glazba Makarska.

Vrijedno je podsjetiti da je 156. brigada Makarska - Vrgorac sa oko 2200 pripadnika, ustrojena 21. prosinca 1991. godine sa tri pješačke bojne, pristožerne postrojbe, topničkom baterijom i Logističkom satnijom. Zapovjednik je bio Ante Urlić, a načelnik Stožera Ivan Nemčić.

Tijekom 1992. ustrojavaju se i druge postrojbe potrebne za funkcioniranje Brigade kao cjeline - Mješovita topnička bitnica i Jedinica za posebne namjene ‘‘Kobac‘‘, a prva borbena djelovanja postrojbi 156. brigade bila su na Južnom bojištu.

Budući da se s vremenom situacija na bojištima počela smirivati i da su došle snage UNPROFOR-a, koje su trebale nadzirati crtu razdvajanja te provesti mirnu reintegraciju privremeno okupiranih dijelova Hrvatske, počela je demobilizacija dijela postrojbi.

image

Udruga 156. brigade HV-a obilježila je 32. godišnjicu Taktičke grupe – TG-92

Ivo Ravlić/Cropix

Kako su se na Južnom bojištu vodile teške borbe, nije očekivana demobilizacija na tom području.

Zapovjedništvo Južnog bojišta donijelo je 28. lipnja konačnu zapovijed u skladu s kojom se veći dio Brigade demobilizira, osim Zapovjedništva, logistike i topničkih postrojbi, a istodobno je zapovjeđeno ustrojavanje Taktičke grupe. Tako je Taktička grupa 156. brigade postrojena 28. lipnja 1992. na gradskom stadionu u Makarskoj.

Trebali su je činiti pripadnici Brigade koji su se dragovoljno izjasnili za ostanak u HV-u i brojala je 350 dragovoljaca, dočasnika i časnika.

Za zapovjednika je imenovan Marileo Staničić, a zamjenici su bili Ante Mendeš i Mladen Jelavić.

Postrojbe Taktičke grupe uspješno su djelovale na Južnom bojištu, a početkom rujna 1992. godine povlače se u Makarsku i Vrgorac na odmor, koji je iskorišten za obuku i ponovnu mobilizaciju brigade koja bi se koristila u oslobađanju Konavala.

Uz rame s profesionalcima

Taktička grupa se na dubrovačkom području borila ravnopravno s profesionalnim gardijskim brigadama.

- Ta dva mjeseca za sve nas koji smo dragovoljno ostali na braniku Domovine, bila su nam period ponosa i slave, ali ujedno i najtužniji dan kada nam je poginulo osmero vojnika, a 30 ih je ranjeno.

Njima u čast, a nama u sjećanje svake godine veterani 156. brigade obilježavaju ovaj dan - kazao je Stjepan Kotarac.

image

Mimohod makarskom rivom

Ivo Ravlić/Cropix
image

Nastup Gradske glazbe Makarska
 

Ivo Ravlić/Cropix
image

Koncert Gradske glazbe Makarska u ‘Arbunu‘

Ivo Ravlić/Cropix
image

Polaganje vijenaca na Spomenik branitelju

Ivo Ravlić/Cropix
image

Polaganje vijenaca na Spomenik branitelju

Ivo Ravlić/Cropix

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 21:29