StoryEditorOCM
ObalaKAMEN NA KAMENU

Prodaje se najskuplja ruševina s vrhunskim pogledom na Split, pogledajte pošto se nudi kvadrat, ni na Žnjanu nije toliko

Piše Mia Sesartić
17. lipnja 2024. - 16:09
‘Lipa je to lokacija, put od nje vodi i do obližnje crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije i izvora vode Krunik‘, ističu mještaniDuje Klarić/Cropix

Grad Solin je oglasio prodaju svoje nekretnine, kamene kuće, smještene u Kučinama.

Objekt se nalazi na parceli površine 25 četvornih metara i u ruševnom je stanju, međutim pogled s lokacije je vrhunski, s mosorskih padina pruža se i dalje od Splita, put mora i otoka.

Kako se navodi u oglasu, zgrada je stara više od 100 godina i u nizu je sa susjednim građevinama. Sastoji se od prizemlja, prvog kata i prostora pod kosim krovom, ali komunikacija između etaža je onemogućena jer je stubište propalo.

Bruto površina zgrade je u prizemlju 25 četvornih metara, isto toliki je i prostor prvog kata, dok je prostor pod kosim krovom s jednim luminarom površine 10 kvadrata, znači da ukupno ima 60 kvadrata. Kuća se ne koristi i ne može se sigurno pristupiti u nju.

image

Prema broju oglašene čestice, riječ je o središnjem dijelu ovog objekta, desno

Google street view

Grad Solin prodaje spomenutu nekretninu po početnoj cijeni u iznosu od 36.800 eura ili 613,33 eura po četvornom metru, cijena je to sukladno procjeni ovlaštenog inženjera, odnosno stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo obavljenoj u ožujku. Detaljne obavijesti se, kako navode iz Grada, mogu dobiti i na telefon 681-552.

Dobrobit zajednice

Uputili smo pitanja i u Grad, može li objekt poslužiti u kakve svrhe lokalne zajednice, kada bi je lokalna vlast uredila, umjesto da se proda. Dobili smo odgovor od Ante Ljubičića, pročelnika Upravnog odjela za opće i pravne poslove, koji kaže da je "kuća trenutno neupotrebljiva za stanovanje i opasna za prolaznike i nema ekonomskog opravdanja da je Grad popravlja".

- Potrebno je dosta uložiti, a u ovakvom stanju se ne može nikome dati na korištenje i nalazi se uz samu ulicu - ističe pročelnik.

image

Pogled na Split iz Kučina

Nikola Vilić/Cropix

Popričali smo i s mještanima Kučina, koji tvrde da su zasad njezini najveći aduti lokacija i pogled. Žitelji kažu da je kuća baš ruševna i stalno postoji opasnost da neki njen dio ne padne na cestu ili prolaznike, o čemu postoji i ploča upozorenja.

Zato kažu da bi bilo dobro da je netko uredi ili Grad za potrebe lokalne zajednice, ili da je netko kupi jer je lokacija idealna, osim što joj fali "bokunić dvora".

Nije moga proć kar

Moglo bi se pretpostaviti da je kuća starija i puno više od sto godina prema izgledu kamenih "vaca". Prema saznanjima Kučinjana, Grad je davno kupio tu parcelu jer se građevina protezala i na dio Put Krunika, koji je omeđuje s juga, pa je priječila prolaz, "jedva bi se kar provuka dalje", kako se prema pričama svojih starih prisjećaju žitelji Kučina.

image

Pogled na Kučine s obližnje Gradine i crkvice sv. Petra. U podnožju se vidi i ulica u kojoj se nalazi spomenuta nekretnina, u blizini Crkve Bezgrešnog Začeća BDM

Duje Klarić/Cropix

- Lipa je to lokacija, put od nje vodi i do obližnje crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije i izvora vode Krunik. U blizini je i kameni toć di se znaju održavat pučke manifestacije, a pogled tek...

To treba doć i vidit! - naglašavaju mještani, dodajući kako će im svakako biti drago da se objekt uredi, da izgleda ljepše i da dijelovi zgrade više ne prijete prolaznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 11:09