StoryEditorOCM
Obalaokusi tradicije

Pogledajte kako je bilo danas u Kaštelima na otvaranju Zinfesta: Imamo vrhunski proizvod, trebamo samo širiti ovu priču

Piše Sandra Barčot
14. studenog 2024. - 16:58

- Vrhunski proizvod imamo, te ga trebamo i dalje samo promovirati, isticati njegovu kvalitetu, raditi na dostupnosti i širiti priču jer to naš Crljenak kaštelanski zaslužuje. Zato smo danas ovdje, na svečanom otvorenju četvrtog izdanja Festivala Crljenka i rođaka, našeg “Zinfesta 2024.” - među ostalim je kazao Srećko Radnić iz klastera “Zora” za održivi razvoj Kaštela, pozdravljajući sve uzvanike, kao i vinare te vinogradare u Marini Kaštela, uoči dvodnevne manifestacije Crljenku u čast!

Jer odavno je potvrđeno kako je upravo iz kaštelanskih polja, s padina Kozjaka, Crljenak kaštelanski predak nadaleko svjetski priznatog i poznatog kalifornijskog Zinfandela. Te su Kaštelani vrijedni i marljivi, aktivirali svoja polja, obnovili trsove, otvorili podrume, vinarije i ovaj iskustveni doživljaj prezentirali te približili i gostima i domicilnom stanovništvu.

- Trud je ovo našh predaka i težaka, stoga ga treba čuvati – istaknuo je kap. Joško Berket, bivši gradonačelnik Kaštela i vlasnik Marine Kaštela gdje se dvodnevni festival i održava, dok je Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela dodala kako je kaštelanska rivijera otvorena za sve goste, poglavito one koji cijene i traže domaću, autohtonu eno-gastro ponudu.

- Podrška smo vam uvijek, zajedno za još bolja Kaštela – koncizna je bila i dogradonačelnica Kaštela Jadranka Matok-Bosančić, dok je Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski službeno i otvorio dane Crljenka i "rođaka", ali i dalmatinske marende, tradicionalne “spize” s ovih područja.

- Preci su nam ostavili ovo bogastvo, koje samo trebamo oplemeniti i predstavljati, jer imamo na što biti ponosni!

Stoga sve Kaštelane, ali i njihove goste u Marini Kaštela, u restoranu Spinaker očekuju vrhunske degustacije, ali i edukacije, promocije, kušanja, te nadmetanja u kuhanju, sve uz brojne vinare, vinogradare, somelliere, vrhunske chefove i pučke kuhare koji će slijedeća dva dana slaviti Crljenak kaštelanski uz tradicijsku spizu.

Time će se među ostali predstaviti više od 150 jedinstvenih tradicijskih sorti grožđa i vina, dok će programi nuditi jedno neusporedivo iskustvo boravka na kaštelanskoj rivijeri.

Rekli bi - doživljaj okusa tradicije na ovogodišnjem ZINFEST-u gdje je u centru Crljenak kaštelanski i dalmatinska marenda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2024 18:22