StoryEditorOCM
ObalaUVIJEK BUDNI

Makarski ‘Baywatch‘: Ante zvani ‘Mitch‘ spašava ljude već 21. godinu: ‘Evo na što morate paziti da ne ugrozite život‘

Piše Dijana Turić
28. lipnja 2024. - 21:50

Da je Spasilačka služba u Makarskoj i ove godine kao i lani u totalnom rasulu, to smo već pisali kao i informaciju da je makarski Crveni križ jedva ustrojio ekipu za dva od postojećih pet tornjeva, a na kojem će raditi četiri spasioca čija je plaća 2000 eura.

Kako je raditi kao spasilac na makarskoj gradskoj plaži na kojoj se ljeti kupa najmanje 3000 kupača doznali smo od voditelja Spasilačke službe, Makaranina Ante Ostojića, dok smo Zagrepčanina Nikolu Ljekaja upitali zašto je baš iz metropole došao u Makarsku raditi kao spasilac.

image

Zagrepčanin Nikola Ljekaj iz metropole je došao u Makarsku raditi kao spasilac

Ivo Ravlić/Cropix

Kako nam je ispričao Ostojić kojem je ovo čak 21. godina rada u ulozi spasioca, na plaži radi sa sugrađaninom, dok su na tornju pored veslačkog kluba kolege iz Đakova i Zagreba.

- Pretpostavljam da je jedini razlog slabog odaziva za zvanje spasioca - odgovornost. Plaža je puna kupača, sezona je započela i za sada nije bilo nekih većih problema.

Naša osnovna aktivnost je nadziranje zadanog područja, prevencija nesreća na plaži, akcije spašavanja i pružanja prve pomoći.

Radimo reanimaciju i paralelno zovemo ekipu iz Hitne pomoći do čijeg dolaska pokušavamo unesrećenom održavati vitalne znakove, a čuvamo i izgubljenu djecu, a jednako tako ih i tražimo.

image
Ivo Ravlić/Cropix

U 21 godinu sam doživio i lijepih i ružnih stvari, a imali smo dosta uspješnih reanimacija i sve je to dio našega posla - kazao je Ante, dodavši da se utapanje događalo uglavnom starijim kupačima koji su se pretjerano izlagali suncu, a rizični faktor je i alkohol.

- Obožavam posao spasioca i nikada nisam razmišljao ni o kojem drugom, mada sam završio školu za kuhara i kuhao sam samo u sklopu prakse.

image

Ante Ostojić na plaži radi sa sugrađaninom, dok su na tornju pored veslačkog kluba kolege iz Đakova i Zagreba

Ivo Ravlić/Cropix

Jednostavno, spasilac je moj posao snova, a jako se razveselim kada mi nakon godinu ili dvije dođe turist kojem sam spasio život - kazao je Ostojić, kojeg odavno zovu ‘‘Mitch‘‘ po uzoru na seriju ‘‘Baywatch‘‘, a koji tijekom cijele godine trenira u teretani kako bi održao kondiciju.

Tečaj prije mjesec dana

Na drugom tornju gradske plaže zatekli smo 22-godišnjeg Zagrepčanina Nikolu kojem je ovo prva godina rada u Makarskoj i to kao spasilac.

Uz njega radi i kolega iz Đakova koji je u trenutku našeg dolaska bio u obilasku plaže.

Kako kazuje Nikola koji je završio srednju školu za poslovnog tajnika, tečaj za spasioca završio je prije mjesec dana.

- Odlučio sam biti spasilac jer dobro plivam, a u Makarsku sam stigao zbog dobre plaće.

Prije dolaska sam u Poreču tri tjedna počeo raditi kao spasilac na bazenima, ali sam se ipak odlučio za Makarsku. Prijatelj iz Zagreba mi je poslao link za natječaj i tako sam završio u Makarskoj, a inače dobro plivam i to sam se usavršio u plivačkom klubu u Varaždinu.

image

Spasioc na tornju u makarskoj Donjoj Luci
 

Ivo Ravlić/Cropix

U Makarskoj sam bio jednom dok sam bio dijete, a sada sam dobio i posao i ljetovanje u paketu - kazuje Nikola kojem su Crveni križ i Grad Makarska osigurali smještaj na Gradskom sportskom centru.

Inače, Nikola zimi u Zagrebu radi sve moguće poslove, od skladištara do agenta na engleskom i njemačkom jeziku u pozivnom centru. Kako kazuje, ako mu se svidi u Makarskoj, ponovno će se vratiti dogodine.

image

Makarski Crveni križ jedva je ustrojio ekipu za dva od postojećih pet tornjeva

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 22:06