StoryEditorOCM
ObalaČEKAJUĆI DIREKTORA

Makarska u sezonu bez šefa Turističke zajednice, HDZ-ov vijećnik krivi gradonačelnika, on uzvratio: ‘Hoćete vi biti?‘

28. svibnja 2024. - 19:21

Od 2021. godine makarska Turistička zajednica je imala čak četiri direktora i sada je na njezinom čelu makarski gradonačelnik Zoran Paunović, a natječaj za novog direktora još nije raspisan nakon što je Ministarstvo turizma i sporta smijenilo Jadrana Puharića, mladog filmskog redatelja i brata poznate SDP-ovke Viki Puharić, koji se u fotelji zadržao 11 mjeseci.

image

Jadran Puharić bio je četvrti po redu direktor TZ-a Makarska od 2021. godine

Ivo Ravlić/Cropix

Naime, kandidati za direktora TZ-a Makarska trebali su imati šest godina radnog iskustva, ali Puharić je u trenutku prijave imao približno 4 i pol godine iskustva s visokom stručnom spremom pa je gradonačelnik u ulozi predsjednika TZ-a Makarska, javnosti objelodanio da Ministarstvo nije dalo suglasnost na izbor Puharića za direktora makarskog TZ-a.

Zašto je ‘pao‘ direktor TZ-a dalmatinskog grada, brat poznate SDP-ovke? Ministarstvo turizma: ‘Pet puta smo ih zvali‘

Paunović je iskazao žaljenje što odluka Ministarstva nije došla ranije te je naveo da se zapravo dogodio previd od strane komisije jer životopis kandidata nije bio precizno ‘‘raspisan‘‘, zbog čega je došlo do krive procjene, mada je komisija koja je provjeravala kvalifikacije prijavljenih kandidata ustanovila kako svi udovoljavaju kriterijima natječaja.

Ali iz Ministarstva su kazali kako su od TZ-a Makarska pet puta tražili dostavu dokumentacije iz koje bi bilo vidljivo da Puharić ispunjava potrebne uvjete sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkim zajednicama, ali kako nisu dobili potrebne dokumente, na koncu su pokrenuli postupak izvanrednog nadzora glede postupka izbora i imenovanja direktora TZ-a Makarska te su izdali rješenje o odbijanju zahtjeva TZ-a za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje u Upisnik turističkih zajednica.

‘Obezglavljena zajednica‘

O budućem čelnom čovjeku TZ-a Makarska na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća govorio je HDZ-ov vijećnik Joško Lelas koji je konstatirao da dolazi do odlaska gradonačelnikovih suradnika i, kako je kazao, nije to samo privremeni pročelnik Matko Lovreta, već je otišla i pročelnica Odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti na čije je mjesto došla nova.

image

Joško Lelas (HDZ)

Marko Todorov/Cropix

- Ulazimo u turističku sezonu i imamo obezglavljenu turističku zajednicu i nered po gradu. Mislim da nije problem u zamjeni tih ljudi nego gradonačelnik očito treba sam sebe zamijeniti i zatomiti svoj ego i nasilnički dio, ako je moguće, a ako nije, neka mu netko pomogne.

Mislim da inače u Gradu nedostaje suradnje i uvažavanja, a to je gradonačelnik upravo svojom pojavom donio u ovu sredinu.

U kakvom statusu je sada TZ Makarska jer se odugovlači period izbora novog čelnog čovjeka TZ-a, i kada se malo vratimo u povijest, od tri godine koliko je Paunović na čelu Grada, godinu i pol dana TZ Makarska nije imala direktora upravo zahvaljujući njegovom ponašanju - kazao je Lelas koji nije dobio odgovor na pitanje o novom šefu TZ-a Makarska.

Pila naopako

Gradonačelnik je Lelasa upitao bi li možda on želio biti direktor TZ-a Makarska.

- Moje protupitanje vama je biste li možda vi htjeli biti direktor TZ-a ili vas zbog toga to žulja. Ne mogu vjerovati da u zadnje dvije i pol godine ne primjećujete zaokret koji se događa u makarskom turizmu, ne vidite da se lagano odmičemo od masovnog turizma kojeg ste vi poticali i možda bili i njegov krojač kroz odgovorne funkcije u svojoj stranci ili dok ste bili u Hotelima Makarska.

image

Dužnost direktora TZ-a Makarska sada obnaša gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

Vidite da se doista dobro radi po pitanju turizma, a grad nije bio nikada čišći, ljepši i ukrašeniji i nikada nije ostvaren veći broj turista i sezona nikada ranije nije počela. Ako ste doista stručni, trebali biste pohvaliti napore i potvrditi statističke rezultate koji nisu nešto što smo izmislili, već je sve statistički potvrđeno - kazao je Paunović.

image

Makarska iščekuje natječaj za petog direktora TZ-a

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 07:57