StoryEditorOCM
ObalaVRHUNAC DRSKOSTI

Ilegalni iznajmljivači rade ogromnu štetu hrvatskom turizmu, pogledajte što su samo napravili stanarima u Makarskoj

Piše Dijana Turić
30. srpnja 2024. - 20:17
Na parkingu ispred zgrade u Ulici Vladimira Nazora 1 na Gorinki, vozila parkiraju gosti ilegalnih iznajmljivača i vozači koji tu uopće ne stanujuIvo Ravlić/Cropix

Jedan od većih ljetnih problema u Makarskoj zasigurno je manjak slobodnih parking mjesta i duž cijelog grada, ali najviše ispred stambenih zgrada.

Naime, parking mjesto je nemoguće pronaći stanarima koji ispred zgrade na zajedničkom zemljištu svih vlasnika stanova, nisu postavili rampe koje se i ne smiju postavljati pa ih komunalni redari uklanjaju što je bio slučaj s podstanarima koji su po jednom stanu, nelegalno postavili čak tri rampe.

Takav slučaj je ispred zgrade u Ulici Vladimira Nazora 1 na Gorinki, koja broji 53 stana, a gdje ne postoje parking mjesta koja se naplaćuju.

image

Ispred zgrade u Ulici Vladimira Nazora nalazi se 12 parking mjesta, a iza zgrade oko 20, što je premalo za 53 stana

Ivo Ravlić/Cropix

Stoga se na 12 parking mjesta ispred zgrade i nekih 10-ak iza zgrade, uglavnom parkiraju gosti i vozači koji tu uopće ne stanuju, već rade u obližnjim trgovinama.

Moraju voziti ‘počasne‘ krugove

Tako stanari zgrade po povratku s posla, svakog dana moraju voziti bar tri kruga oko zgrade u potrazi za parking mjestom ili parking uzaludno pokušavaju pronaći na makadamu iznad centralne osnovne škole gdje se također ne obavlja naplata.

image

Stanari zgrade po povratku s posla, svakog dana moraju voziti bar tri kruga oko zgrade u potrazi za parking mjestom

Ivo Ravlić/Cropix

Za parking u susjednoj Ulici Molizanskih Hrvata stanari Vladimira Nazora ne mogu kupiti mjesečnu povlaštenu kartu jer tu nisu ni zaposleni niti stanuju u navedenoj ulici.

Kako stanari zgrade uopće mogu pronaći parking mjesto usred ljeta, upitali smo Antonija Zeca, upravitelja gradskog Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti koji kazuje da bi ispred zgrade za svako parking mjesto trebalo biti rezervirano 10 metara kvadratnih što je nemoguće u Ulici Vladimira Nazora.

image

Antonio Zec: ‘Za parking u Ulici Molizanskih Hrvata stanari Vladimira Nazora ne mogu kupiti mjesečnu kartu jer tu nemaju prebivalište ni posao‘

Ivo Ravlić/Cropix

Jedina solucija je platiti mjesečnu kartu za parking škole ‘‘Stjepana Ivičevića‘‘ na kojem je ostalo slobodno još malo mjesta.

- Da bi svi stanari ispred zgrade u Ulici Vladimira Nazora mogli mirno parkirati svoja vozila na oformljenoj parceli, potrebna je površina od oko 500 metara kvadratnih.

Povlaštena mjesečna karta

U Ulici Molizanskih Hrvata ne mogu parkirati jer tu nemaju prebivalište, a inače u tim zgradama su 104 stana, a parking mjesta ima oko 40 za kategorije povlaštenih parking karata.

U Ulici Vladmira Nazora ne obavlja se naplata parkiranja, a problem se javlja i zbog gostiju nelegalnih iznajmljivača. Ukoliko bi Grad iza zgrade uveo naplatu parkiranja na 26 ucrtanih mjesta, to bi bilo dobro jer bi stanari mogli kupiti povlaštenu mjesečnu kartu, ali s druge strane trebalo bi postaviti i parkirni automat, a našim djelatnicima bi se povećao opseg posla i u konačnici, tu i nema dovoljno prostora za zadovoljavanje potreba parkinga zgrade koja ima 53 stana - kazao je Zec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 11:20