StoryEditorOCM
ObalaDVOMJESEČNI ‘IZVIDI‘

Drama u TZ-u Makarska; konačno imaju direktoricu, a vuku se repovi oko prethodnika - bizarno je kako je dobio otkaz

Piše Dijana Turić
7. listopada 2024. - 17:31
Bivšem direktoru TZ Makarska Jadranu Puhariću uručen je poslovno uvjetovani, a ne otkaz iz osobnih razloga ili po višoj siliIvo Ravlić/Cropix

Nakon skoro dva mjeseca dovršen je izvanredni nadzor u Turističkoj zajednici Makarska, a koji je pokrenut poslije saznanja prema kojima je bivšem direktoru Jadranu Puhariću 18. travnja uručen poslovno uvjetovani, a ne otkaz iz osobnih razloga ili po višoj sili.

Međutim, sada se uspostavilo da je nadzor zapravo bio vezan uz postupak raspisivanja natječaja te izbora i imenovanja direktora TZ-a, što je potpuno čudno jer imenovanje nove direktorice Marine Josipović nikada nije ni bilo sporno budući da je udovoljavala svim mogućim i nemogućim uvjetima.

Potrebno je napomenuti kako se Puharićev poslovno uvjetovani otkaz inače daje u slučaju prestanka potrebe za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga. A Zakon o radu propisuje da poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika.

Ako u navedenom šestomjesečnom roku nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu onom radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.

Nije tehnološki višak

Poslovno uvjetovani otkaz direktoru TZ-a Makarska je prema zdravoj logici pomalo bizaran jer turistička zajednica mora imati direktora koji ne bi trebao biti tehnološki višak, odnosno ne bi trebalo biti prestanka potrebe za obavljanjem direktorskog posla čiju je funkciju nakon Puharićevog otkaza preuzeo gradonačelnik Zoran Paunović koji je ujedno i predsjednik TZ-a, a sve rješenjem Ministarstva turizma i sporta.

Naime, Ministarstvo je Paunoviću naložilo da do 12. kolovoza ove godine mora imenovati šefa Turističke zajednice što bi bilo šest mjeseci njegove vladavine u ulozi direktora koliko je zakonski smio zastupati TZ Makarska.

Da je Puhariću uručen otkaz iz osobnih razloga ili po višoj sili, onda bi u TZ-u odmah mogli zaposliti novog direktora nakon raspisanog natječaja što se nije dogodilo.

Tako je nova direktorica TZ Makarska koja je na ovo mjesto imenovana početkom kolovoza, svoju funkciju počela obnašati tek sada, a kako su nam kazali iz resornog Ministarstva, izvanrednim nadzorom utvrđeno je da je Odluka o raspisivanju natječaja za izbor direktorice TZ-a od 9. kolovoza ove godine sukladna Zakonu i nalogu Ministarstva.

image

Odluka o raspisivanju natječaja za izbor direktorice TZ-a Marine Josipović sukladna je Zakonu i nalogu Ministarstva turizma

Privatni album

- Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da Marina Josipović ispunjava uvjete propisane Pravilnikom te da je postupak izbora direktorice proveden sukladno Zakonu - kazali su iz Ministarstva, kojem smo potom uputili dodatan upit uz napomenu da nam nisu odgovorili na najvažnija pitanje jer nas je u slučaju izvanrednog nadzora zapravo samo zanimalo iz kojih razloga je TZ Makarska bivšem direktoru Puhariću uopće uručila poslovno uvjetovani, a ne otkaz iz osobnih razloga ili po višoj sili i hoće li TZ Makarska zbog te odluke snositi sankcije.

Pojedinačna prava

Kako su nam dodatno pojasnili, člankom 21. stavkom 1. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, propisano je da se na radne odnose zaposlenih u turističkoj zajednici primjenjuju opći propisi o radu.

- S obzirom da se radi o pojedinačnim pravima iz radnog odnosa koja su regulirana čl. 133. Zakona o radu, kojim je propisana sudska zaštita prava iz radnog odnosa, Ministarstvo nije ovlašteno za pokretanje postupka za utvrđivanje zakonitosti otkaza ugovora o radu.

Sukladno čl.  63. Zakona, Ministarstvo je naložilo pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti za donošenje odluke o poslovno uvjetovanom otkazu za djelatnika Jadrana Puharića, odnosno naložilo je Skupštini da sukladno čl. 16. Zakona u svezi s istim provede nadzor te utvrdi činjenično stanje i eventualnu odgovornost za donošenje takve odluke - pojasnili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 17:40