StoryEditorOCM
Savjetipripazite!

Za pizzu dobru poput one iz pizzerije uvažite ove savjete i nećete požaliti. Stavljate li i vi ovo u tijesto? Jao...

Piše Spiza SD
9. studenog 2023. - 19:29

Možemo li kod kuće ispeći pizzu dobru poput one iz pizzerije. Odgovr je da, ali uz jedan uvjet: morate pripaziti na određene stvari jer način po kojem ste do sada radili ovo omiljeno jelo vjerojatno nije odgovarajući, čim ste se zakačili na ovo pitanje...

No bez straha, uz par sitnih izmjena sve se može riješiti.

Ponajprije, ubuduće nemojte koristiti dodatrke poput mlijeka, jaja i meda, koje neki vole dodavati u tjesto za pizzu vjerujući kako će mu to pomoći da bude mekše, elastičnije ili da se bolje digne. Tošto neki od tih trikova dobro pale kad se rade kolači i kruh, ne znači da su primjenjivi kod pečenja pizze jer premda je također riječ o dizanom tijestu, pizza se peče na potpuno drugačiji način.

Nadalje, više nemojte koristiti svježi kvasac. Možda zvuči čudno jer svi znamo da se sa svježim kvascem najčešće dobije bolji kruh nego sa suhim, no u ovom slučaju će vam bolje odgovarati suhi.

image
Arhiva

Vjerovali ili ne, jako je bitna kvaliteta vode koju koristite za tijesto: ako je jako klorirana, kao sada dok padaju obilne kiše, klor može omesti rad kvasca. Bolje je koristiti običnu negaziranu vodu iz boce.

Također, nipošto nemojte požurivati dizanje tijesta. Za optimalan rezultat i tijesto koje vam neće teško pasti na želudac trebat će mu barem dva sata dizanja na sobnoj temperaturi.

Česta greška koju mnogi rade može potpuno upropastiti čak i najbolje zamiješano i po "pe-esu" dignuto tijesto, a odnosi se na rastezanje. Radite to rukama i ubuduće se suzdržite od valjanja "lazanjurom".

image
Shutterstock

I savjet za kraj: "nagarite" pećnicu do krajnjih granica. U pizzeriji se pizza peće na 450 pa i do gotovo 500 stupnjeva Celzija. Kućna pećnica znatno je slabijih performansi, ali može poslužiti - naravno, samo ako je zagrijana do maksimuma.

U pizzeriji se pizza, na spomenutoj temperaturi, peče tek koju minutu, a vama će, u kućnoj izvedbi, ako ste pećnicu dobro zagrijali također trebati daleko manje vbremena nego ako je pečete na 190 ili 200, kako radi većina amatera. Pečete li veliku pizzu, dosta će vam biti 15 minuta ili čak manje od toga, dok će vam za nešto manje, okrugle pizze dostajati i 8.12-14 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:40