StoryEditorOCM
Savjetidobro je znati

Ovo je glavna greška koju radite prilikom prženja češnjaka: evo na što trebate pripaziti kako bi vaše jelo bilo ukusnije

Piše SD SPIZA
23. kolovoza 2023. - 10:40

Češnjak ili kako da još u Dalmaciji zovemo luk je, kao što ste već i imali priliku čitati na našem Portalu, prava ‘likarija‘ i riznica zdravlja. Bogat je vitaminima i antioksidansima te dokazano ljekovit, a u gastronomiji je nezaobilazna namirnica bez koje je svako jelo ‘prazno‘. 

Međutim, upravo su te ljekovite stavke češnjaka osjetljive na toplinu i postoji točna temperatura preko koje se ne bi smjelo ići prilikom termičke obrade. Evo koje i zašto...

Češnjak sadrži flavonoide, točnije kvercetin. Oni su zaduženi za imunomodulacijski učinak, odnosno za smanjenje oslobađanja upalnih čimbenika iz granula stanica, koji imaju važnu ulogu u alergijskim reakcijama. Uloga kvercetina je također i dugoročna zaštita krvožilnog sustava, a pridonosi i smanjenju rizika za nastanak tumora.

Prilikom kuhanja, kvercetin aktivira toplina, što znači da je dobro pržiti i peći češnjak. Ipak, nutricionisti upozoravaju kako taj proces ne bi trebao trajati duže od 5 minuta! Ako termička obrada traje duže od toga, toplina započinje uništavati kvercetin. 

Stoga, ako želite izvući maksimalno iz češnjaka, pržite ga kratko. Koristite ga ili u jelima koja se dugo kuhaju ili u raznim mesnim receptima za koja ste sigurni da će iz njega izvući maksimalnu količinu zdravih sastojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:26