StoryEditorOCM
Savjetiu dalmaciji je poznat

Mali trik za savršene mesne okruglice: zahvaljujući ovom sastojku imat će lijepu koricu, a iznutra ostati predivno sočne

Piše T. S. M.
4. travnja 2024. - 10:46

Nema ništa gore od gumastih, bezukusnih mesnih okruglica. Samo malo, možda ipak ima - mesne okruglice koje su zbog pogreške kuhara ostale suhe. Još gore je što se sve to može sasvim lako izbjeći, zahvaljujući malom triku koji je zapravo poprilično poznat u Dalmaciji: kod nas se mesne okruglice ili polpete gotovo obavezno rade uz malu pomoć jednog sastojka.

image
Shutterstock

A to su krušne mrvice, odnosno prezla. Kad radimo polpete, obavezno ih uvaljamo u prezlu (brašno i jaje nisu potrebni jer je mljeveno meso vlažno i dobro prima krušne mrvice, no ako želite koristiti klasično pohanje, samo naprijed). Zahvaljujući mrvicama stvorit će se fina korica u koju će biti pravi gušt zagristi, a ujedno će unutrašnjost očuvati mekom i sočnom.

Idući put kad budete radili mesne okruglice, čak i ako vaš recept ne sadrži ovaj sastojak, vi ih ipak uvaljajte u prezlu prije prženja i nećete pogriješiti. Jasno, ovo se odnosi samo na jela s mesnim okruglicama koja podrazumijevaju prženje i pirjanje, poput polpeta u toču ili klasičnih prženih polpeta. 

image
Shutterstock

Još jedna napomena za sočnije i bolje polpete, a tiče se upravo onog prvog problema - gumastih polpeta - nemojte pretjerivati s jajima, jer ona su glavni krivac za takvu teksturu. Jedno je i više nego dosta, a ako radite s manjom količinom mesa bit će dovoljno i pola. Jaja također možete zamijeniti drugim sastojcima koji pomažu povezati smjesu, primjerice zgnječenim krumpirom, namočenim kruhom ili ricotta sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 14:30