Kakav je to ručak bez salate? Nepotpun. Zdjela sasvim jednostavne zelene salate jako lijepo nadopunjuje gotovo svako jelo, od pečene piletine, preko šnicela u toču, do mesa i ribe na gradele, dok će skromnijim jelima poput omleta, laganog rižota ili tanjura tjestenine pomoći da ostave dojam zaokruženog obroka.
Međutim, nekima je salata - dosadna. Osobito kad je riječ o jednoj od najjednostavnijih i najzdravijih, a to je zelena. Takvima možemo samo poručiti da je vjerojatno ne znaju dobro začiniti... Nadamo se da će im ovaj recept star točno 70 godina biti od pomoći.
Bakina salata
Sastojci
1 čvrsta glavica salate
1 vezica mladog luka
6 ploški slanine, narezane na kockice
ocat
soli po ukusu
Priprema:
Zelenu salatu operite, ocijedite i narežite pa po njoj pospite luk narezan na ploškice. Posolite.
Slaninu popržite dok ne postane zlatnosmeđa. Ocijedite nakupljenu masnoću pa je pomiješajte s octom i prelijte preko zelene salate. Odozgo pospite slaninom.
Poslužite odmah.