StoryEditorOCM
Slatkofrancuski klasik

Torta od jagoda kao niti jedna druga: imamo recept za slasticu fine kreme i najnježnijeg biskvita, a tek ovaj detalj....

Piše Tea Sumić Miletić
13. travnja 2024. - 12:26

Svi smo mi slabi na torte od jagoda. Jednostavno im je teško odoljeti. I svatko od nas ima svoju omiljenu: za neke je to klasična torta s biskvitnim tijestom, jagodama i šlagom, za druge je to pavlova ukrašena jagodama, treći bi sve dali za šarlotu s jagodama, a ima i onih kojima se niti jedna od spomenutih ne može mjeriti s tortom od sira u kojoj su jagode sastavni dio kremastog nadjeva.

A mi smo upravo pronašli novu najdražu tortu od jagoda i nije niti jedna od navedenih.

Le fraisier je slatki klasik francuskog slastičarstva, a odličan recept za tu kremastu tortu recept nam je poslala Ladislava Gidon koju pratimo na Instagramu Birilica, sjajnom izvoru zanimljivih receptata za slastice.

image
Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Le fraisier se najčešće radi s mousseline kremom, koja je kombinacija klasične slastičarske kreme i maslaca, no u nekim verzijama recepta pravi se s diplomat kremom (kombinacija kuhane kreme i tučenog slatkog vrhnja). Jednako ntako, postoje recepti za ovu tortu koji uključuju klasično biskvitno tijesto, dok se u drugima biskvit pravi s brašnom od badema.

Ladislavina varijacija na temu ove poznate torte nešto je sasvim posebno zahvaljujući dodatku marcipana. Ujedno, njen biskvit se radi uz dodatak gustina što ga čini prozračnim i mekim, a sam recept je vrlo jednostavan pa se slastica relativno brzo i lako može napraviti.

Jedini je problem, povjerava nam Ladislava, dočekati da se torta ohladi i stisne.

Le fraisier

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja

90 g šećera
60 g brašna
30 g gustina
prstohvat soli
vanilija
rum

Sirup za natopiti ispečeni biskvit:

40 g šećera+ 80 ml vode+ čep ruma

Krema mousseline:

450 ml mlijeka
4 žumanjka
100 šećera
60 g gustina
štapić vanilije
180 g omekšalog maslaca

Ukras:

1 kg jagoda
200 g marcipana

Priprema:

Tucite šećer i jaja na pari, kad se smjesa dobro zagrije maknite je s vatre i miksajte dok joj se ne udvostruči volumen. Dodajte brašno, gustin, rum, vaniliju i sol.

Pecite bisvit u nauljenom i pobrašnjenom kalupu 20 cm promjera na 180 ° C 20 minuta. Kad se ohladi izvadite biskvit iz kalupa.

Prokuhajte mlijeko i štapić vanilije. Smanjite vatru, izvadite vaniliju pa malo mlijeka dodajte u smjesu žumanajka, šećera i gustina, dobro izmiješajte pa prebacite u vruće mlijeko. Kuhajte uz miješanje dok se ne pojavi prvi mjehurić, zatim kremu izlijte u zdjelu, prekrijte prianjajućom folijom da se ne uhvati korica i stavite je na jedan sat u hladnjak, potom u kremu umiješajte izmiksani omekšali maslac.

Biskvit prerežite na pola, prvu polovicu stavite na pladanj za torte i na njega stavite obruč od torte promjera 20 cm. Biskvit kistom natopite sirupom pa mu uzduž ruba posložite jagode prerezane na pola tako da se unutrašnjom stranom diraju obruča. U dresir vrećicu stavite kremu pa njome najprije ispunite prostor između jagoda, a zatim prekrijte biskvit. Po kremi složite cijele jagode te sve pokrijte ostatkom kreme. Na kremu stavite drugu polovicu biskvita pa ga natopite sirupom. Ohladite nekoliko sati u hladnjaku, zajedno s obručem.

Prije posluživanja torte razvaljajte marcipan između 2 papira za pečenje pa obručem za tortu označite 20 cm promjera te taj oblik izrežite nožem. Stavite ga u zamrzivač 20-ak minuta pa ga položite na tortu s koje je skinut obruč. Ukrasite jagodama i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:17