StoryEditorOCM
Receptispecijalitet

Tjestenina gotova za čas, a tako dobra: skuhajte je po ovom starom receptu, jednostavan je, a oduševljava punoćom okusa

Piše T. S. M.
8. travnja 2024. - 15:25

Sjećate li se kad je u filmu Jedi, moli, voli Julia Roberts došla u Italiju i oduševila se tjesteninom u nekom simpatičnom rimskom restoranu? Ako ste se ikad zapitali kakva je to manistra toliko razdragala Juliju (dobro, njen lik, ali kladimo se da je i glumici bio gušt odglumiti tu scenu), nudimo vam praktičan odgovor: recept za jelo od tjestenine zbog kojeg Julia, odnosno Elizabeth, pada u afan.

Riječ je o dobro poznatom talijanskom jelu koje se naziva pasta all‘ amatriciana, odnosno manistra na način iz Amatricea, gradića na sjeveru Italije koji je nekoć smatran jednim od najljepših u zemlji, no nažalost 2016. godine ga je gotovo u potpunosti razorio potres.

Nismo baš sigurni ima li ga viđše smisla poći posjetiti, ali svakako ima smisla naučiti pripremati manistru na način koji je u tom mjestu bio toliko omiljen. 

Recept je zapravo poprilično jednostavan, a ono što ga čini tako dobrim je odlična kombinacija sastojaka: rajčice, po mogućnosti sorte San Marzano ili neke druge sočne, mesnate, pomalo duguljaste vrste, zatim guanciale, koji možete zamijeniti malo masnijom pancetom i sir peccorino, koji po mogućnosti nemojte ničim mijenjati jer to više neće biti "to".

Što se tiče tjestenine, obično se koriste špageti i bucatini.

image
Shutterstock

Pasta all‘amatriciana

Saastojci:

400 g rajčica San Marzano
400 g tjestenine
100 g guancialea
​50 g peccorina
50 ml bijelog vina
1 ljuta papričica
1/2 luka
malo maslinovog ulja
sol, svježe mljeven papar

Priprema:

Guanciale narežite na kockice pa sa žlicom maslinova ulja zagrijte na srednje laganoj vatri. Kad slanina postane staklasta, ubacite luk i čili.

Čim slanina postane hrskava, zalijte vinom.

Kad se tekućina reducirala za tri četvrtine, dodajte rajčice, grubo nasjeckane.

Kuhajte 10-15 minuta, dok se umak ne zgusne. Ako ste koristili konzervirane, bit će gotovo i ranije.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu, a kad postane al dente, procijedite je i dodajte umaku.

Poslužite s naribanim peccorinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:42