Svi vi koji volite pizzu i sve njene varijacije, trebali biste znati za fugazzetu. Riječ je o specijalitetu od dizanog tijesta nadjevenog s puno, puno sira kojem specifičan okus daje karamelizirani luk.
Fugazzeta je novija verzija popularne argentinske poslastice koja se zove fugazza, a to je pizza s vrhom luka koja je vrlo slična focaccii u talijanskom stilu. Fugazzetta za razliku od fugazze i pizze ima dvostruku koru zahvaljujući čemu ima i dodatan sloj nadjeva. Mogli bismo reći da je duplo bolja od pizze!
Fugazzetta
Sastojci
330 g brašna
180 ml vode
60 ml mlijeka
5 žlica maslinovog ulja, podijeljeno
2 žličice šećera
2 žličice soli
2 1/2 žličice aktivnog suhog kvasca
1 luk
50 g mozzarelle
50 g sira provolone
50 g parmezana
1 žličica suhog origana
Priprema:
U mlakom mlijeku otopite kvasac i šećer pa ostavite da naraste.
Pomiješajte brašno, 1 žlicu maslinovog ulja, 1 žličicu soli i smjesu s kvasem pa počnite mijesiti postupno dodajući vodu. Trebali biste dobiti glatko, mekano i elastično tijesto.
Tijesto stavite u nauljenu zdjelu i pokrijte ga plastičnom folijom i pustite ga da se udvostruči.
Za to vrijeme ogulite i narežite luk na vrlo tanke trakice. Namočite ga u posoljenoj vodi oko pola sata pa ga dobro ocijedite i osušite papirnatim ručnicima.
Nakon što je tijesto naraslo, premijesite ga i podijelite na dva dijela. Svaku polovicu razvaljajte u glatku kuglu.
Ulijte 3 žlice maslinovog ulja u posudu za okruglu posudu za pečenje ili tavu od lijevanog željeza. Jednu lopticu tijesta stavite na sredinu i lagano je prstima poravnajte. Ostavite tijesto da se opusti 10 minuta.
Rategnite ga prema stijenkama posude, pustite da se opusti pa ponovite. Kad prekrije cijelo dno, nauljite pult i razvaljajte drugi komad tijesta u krug istih dimenzija, puštajući ga povremeno da se opusti, kako bi zadržalo svoj oblik za vrijeme pečenja.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Rasporedite mozzarellu preko tijesta u tavi, po njoj rasporedite provolone pa na vrh stavite drugi krug tijesta i spojite rubove dvaju krugova.
Po vrhu rasporedite narezani luk pa ga prelijte žlicom maslinova ulja, pospite sušenim origanom i parmezanom.
Stavite fugazzetu u pećnicu. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.