StoryEditorOCM
SlanoUŽItAK pun vitamina

Salata od cikle po receptu koji će vas oduševiti: nema kuhanja ni ribanja, samo postupite ovako. A ima još jedan razlog...

Piše T. S. M.
1. ožujka 2024. - 15:56

Jeste li znali da je ručak i večeru najbolje započeti - salatom? Ništa juha, ništa malo sira i pršuta, udrite po salati i nećete falit‘. Kako savjetuju nutricionisti, na taj ćete način osigurati optimalnu apsorpciju zdravih tvari iz povrća, a ujedno ćete napuniti želudac sastojcima koji će osigurati da vam se manje "primi" ono što pojedete u idućim sljedovima.

image
Shutterstock

Ali zašto se ograničiti samo na zelenu, miješanu i kupus salatu kad postoji toliko dobrih salata u kojima se može uživati i iz dobiti puno vitamina i minerala? Naš vam je prijedlog salata od cikel - i to ne bilo kakva. Po ovom receptu cikla se ne kuha nego peče, a zatim joj se dodaje fini preljev na bazi grčkog jogurta i češnjaka.

Trebat će vam još samo jedan dodatak kao šećer na kraju: prepečeni orasi. Uloga im nije samo gurmanska, zadatak im je opskrbiti vas zdravim mastima.

image
Shutterstock

Salata od pečene cikle

Sastojci:

500 g cikle
250 g grčkog jogurta
100 g oraha
3 češnja češnjaka
1 mladi luk
2 žlice octa
2 žličice maslinovog ulja plus još za pečenje
timijan, metvica, peršin ili drugo začinsko bilje
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Cikli odrežite vrhove, operite je i izribajte prljavštinu, obrišite je pa prebacite u posudu za pečenje u koju ste stavili foliju. Zalijte uljem, posolite, češnjak i začinsko bolje pa foliju preklopite i čvrsto zamotajte.

Pecite oko sat vremena.

Pustite da se malo ohladi, ogulite koru i nasjeckajte ciklu. Nekoliko komada stavite u blender s jogurtom, pečenim češnjakom, uljem i octom pa dobro izmiksajte u glatku smjesu.

Narezanoj cikli dodajte umak od jogurta, sve pomiješajte, provjerite začine pa prije posluživanja pospite nasjeckane orahe i nasjeckani mladi luk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:39