StoryEditorOCM
Slanobiste li ga probali?

Recept za jednostavno i brzo jelo oborio je sve rekorde čitanosti New York Timesa. Jedan detalj je ipak malo bizaran...

Piše Spiza SD
31. srpnja 2023. - 13:09

Čini se da smo svi u vječnoj potrazi za brzim i jednostavnim jelima jer najčitaniji recept u gastro rubrici New York Timesa u prošloj godini odgovara upravo takvom opisu - brz je i jednostavan. Samo što ima jedan pomalo bizaran detalj, ali doći ćemo do toga.

Kako je objavio ugledni dnevnik, ovaj je recept, za čiju je pripremu potrebno samo 15 minuta, pregledalo više od 1,2 milijuna ljudi. Sudeći prema kiomentarima, svi su impresionirani.

Riječ je o receptu za rezance s češnjakom, jelu vijetnamsko-američke kuhinje, čija je mana, iz naše perspektive, u tome što će vam za njegovu pripremu trebati sastojci poput umaka od kamenica i ribljeg umaka, a do njih ćete malo teže doći.

Doduše, riblji smo umak vidjeli u prodavaonici zdrave hrane i u jednom hipermarketu, no onaj od kamenica, nažalost, nismo, premda je sasvim izvjesno da ga nude trgovine potrepštinama za kuhanje azijskih specijaliteta, a jedna je takva otvorena u centru Splita.

No to nije bizaran detalj koji smo vam spomenuli. Mislili smo na 20 (dvadeset) režnjeva češnjaka koji idu na oko pola kilograma tjestenine. Ako ste dovoljno hrabti za iskušati ga, evo vam recept.

Američko-vijetnamski rezanci na način iz San Francisca

Sastojci:

4 žlice maslaca
20 nasjeckanih češnjeva češnjaka
4 žličice umaka od kamenica
2 žličice svjetlog soja umaka
2 žličice ribljeg umaka
0,45 kilograma špageta
28 grama ribanog parmezana ili pecorino sira
šaka sitno nasjeckane ljutike 

Priprema:

Otopite maslac, dodajte mu češnjak i miješajte dvije minute dok češnjak ne počne mirisati, ali ne smeđiti. Zatim dodajte umak od kamenica, soje i ribe te promiješajte i maknite s vatre.

Skuhajte tjesteninu al dente pa ih kuhinjskim hvataljkama premjestite iz lonca u tavu s umakom od češnjaka zajedno s nešto vode u kojoj su se kuhali. 

Dodajte sir i kuhajte uz miješanje dok umak ne postane kremast, oko 30 sekundi. Ako je umak previše vodenast, ostavite ga neko vrijeme na vatri, ali ako je pregust, dodajte malo vode za tjesteninu i ostavite da se ponovno spoji. Neposredno prije posluživanja umiješajte ljutiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:03