Ljeti su nam najdraže brzinske pite, bez tijesta, kora i puno zafrkancije. Jedan od boljih recepata na tome tragu je ovaj koji donosimo u nastavku. Isprobajte ga i već za pola sata možete uživati u slasnoj piti s tikvicama i feta sirom koja može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili marenda.
Za uspješnu pripremu ovog jela ključan je jedan korak u pripremi: tikvice je neophodno dobro ocijediti od viška tekućine, inače će se morati duže peći, što bi moglo rezultirati isušenom površinom uz gnjecavo središte, a to sigurno ne želite...
Brza pita od tikvica
Sastojci:
400 g tikvica
150 g pancete
150 g brašna
100 g feta sira
50 ml maslinovog ulja
4 jaja
1 luk
1/2 praška za pecivo
začini (timijan, češnjak u prahu, ružmarin, vrijesak...)
sol i papar.
Priprema:
Tikvice naribajte pa ih posolite i ostavite da puste vodu.
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom ili je premažite uljem i pospite brašnom.
Prodinstajte luk i pancetu narezanu na kockice pa ih ostavite da se malo ohlade. Za to vrijeme dobro ocijedite tikvice.
Istucite jaja, dodajte im brašno i prašak za pecivo, promiješajte da ne bude grudica pa dodajte tikvice, začine, ulje i sir narezan na kockice. Smjesu izlijte u pripremljenu posudu i pecite oko pola sata. Pustite da se malo ohladi pa narežite na kocke.
Dobro je vruće i hladno.