StoryEditorOCM
Slanotako to radi majstor

Njegovu pizzu smatraju najboljom na svijetu, a ovo je njegov recept za savršeno tijesto. Jedan je sastojak iznenađenje...

Piše Spiza SD
30. listopada 2023. - 19:41

O ukusima se ne raspravlja, a to osobito vrijedi kad je u pitanju pizza. Svatko je voli na svoj način i svakome je baš takva pizza najbolja. No, kad jedna određena pizza dobije nevjerojatan broj pohvala, tada se već može govoriti o najboljoj pizzi u nekom gradu, regiji, zemlji pa i šire. Najboljom pizzom  na svijetu mnogi smatraju pizzu koju radi Franco Pepe u svojoj pizzeriji Pepe in Grani. Naravno, Franco nikada neće otkriti kako izrađuje baš ono tijesto iz restorana od kojeg živi cijela njegova familija, ali jednom je prilikom otkrio svoj recept za tijesto za pizzu. Mi smo ga pronašli ovdje pa vam ga prenosimo da ga isprobate.

Tijesto za pizzu Franca Pepe

Sastojci:

1900 g brašna tipa 00
1l vode
150 g ostataka tijesta za pizzu
50 g soli
5 g svježeg kvasca

Priprema:

Stavite 40% brašna (760 g) u kut drvene posude za miješenje. U suprotni kut polako ulijte vodu.

Dodajte staro tijesto i dobro miješajte dok se ne otopi. Ako prvi put radite ovaj recept, ostatke tijesta možete zamijeniti gotovim tijestom za pizzu (odmrznutim ako ste kupili smrznuto) iz trgovine, ali svakako rezervirajte nešto od ove nove količine tijesta kako biste poboljšali okus sljedeći put kad budete pekli pizzu.

Nakon toga dodajte sol i ponovno miješajte dok se ne otopi. Postupno dodajte preostalo brašno dok smjesa ne dobije konzistenciju poput tijesta. U ovoj fazi izmrvite svježi kvasac.

Nastavite miješati i dodavati brašno dok ga ne potrošite, zatim mijesite još 15 minuta dok tijesto ne postane glatko i čvrsto.

Pokrijte i ostavite da se diže 6 sati na sobnoj temperaturi.

Nakon tog vremena tijesto podijelite na dijelove od 250 g. Oblikujte kuglice, uvlačeći površinu u sredinu kao kad se rade kuglice mozzarelle. Ostavite da se diže još 3 sata na sobnoj temperaturi

Stavite dio tijesta u staklenku i sačuvajte ga za sljedeći put kada budete radili pizzu – trebat će vam 150 g za svaka 2 kg brašna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:53