StoryEditorOCM
Slanokao iz pizzerije

Tajna najbolje pizze krije se u - hladnjaku: na ovaj način tijesto će biti savršeno i lakše probavljivo, imamo recept!

Piše T.S.M.
17. siječnja 2024. - 21:27

Želite li bolju pizzu iz kućne radinosti, poslužite se receptom koji smo dobili od prave majstorice u pripremi dizanih tijesta, na čijem smo instagramu 321_mijesi vidjeli jednu apsolutno savršenu. Zanimalo nas je u čemu je njena tajna i doznali smo je. Kako nam je Dragana objasnila, priznajući da bolju pizzu još nije jela, ključ uspjeha je u tome da se tijesto zamijesi dan ranije te se pusti da prenoći u hladnjaku. Malo strpljenja uvelike će vam se isplatiti jer spora fermentacija kakva se odvija u hladnjaku čini čuda za teksturu i okus tijesta, ali i za njegovu probavljivost.

Prenosimo vam Draganin recept, a detalje po pitanju nadjeva prepuštamo vama.

Dragana u receptu navodi domaći kvasac, a na naš upit kako i kolikom količinom svježeg ili suhog kvasca zamijeniti taj sastojak rekla je da ne zna, jer s njim još nije pokušala napraviti tijesto po ovom receptu. Pošteno. Nudimo vam stoga naš savjet. Nismo, doduše, stručnjaci za domaći kvasac, ali okušali smo se u pripremi tijesta za pizzu koje "spava" u hladnjaku pa vam možemo reći da je za tijesto koje se dugo diže potrebno manje kvasca nego za klasično pa bi vam na ovu količinu brašna trebala biti dovoljna žličica suhog kvasca. 

Također ne spominje ni koliko dugo i na kojoj temperaturi peći pizzu, ali mi vam iz iskustva možemo reći da je pizza bolja kad se kraće peče na višoj temperaturi, stoga "nagarite" pećnicu.

Tijesto za pizzu

Sastojci:

600 g brašna za pizzu
390 g vode
120 g domaćeg kvasca
1 žlica meda
12 g soli
15 g maslinovog ulja

Priprema:

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga pustite da odleži preko noći u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 22:30