StoryEditorOCM
Receptis okusom dalmacije

Najbolji pečeni krumpir koji ćete probati ovog ljeta, hrskav i začinjen: na ovaj način brže je gotov, samo pripazite...

Piše Spiza SD
4. kolovoza 2023. - 10:15

Kad bi se dijelila nagrada za najsvestraniji i najomiljeniji prilog, sigurni smo da bi pečeni krumpiri pomeli konkurenciju. du uz sve, od mesa, preko ribe do povrća. Neki ih toliko obožavaju da ih jedu i uz tjesteninu, a primijetili smo ih čak i u nadjevu za pizzu. 

Načina za pripremu pečenih krumpira je puno, ali u ljetno doba na cijeni su recepti poput ovog koji spaja krumpire s dalmatinskim začinima te ujedno skraćuje vrijeme pripreme i to zahvaljujući tome što se prije stavljanja u pećnicu najprije kratko prokuhaju.

Taj dodatni korak u pripremi ujedno je zaslužan za fantastično hrskavu koricu, a obilje aromatičnih dodataka dat će mu specifičan okus. Među spomenutim dodacima je i češnjak, koji se koristi na poseban način: koriste se isključivo cijeli, neoljušteni režnjevi. 

Zahvaljujući tome češnjak neće zagorjeti nego će postati slatkast, a kad ga zgnječite zajedno s mekom sredinom krumpira i sve zalijete uljem u koje su svoje okuse otpustili fini biljni začini, vidjet ćete kako ćete uživati u svakom zalogaju...

image
Shutterstock

Pečeni krumpir s dalmatinskim začinima

Sastojci:

6 krumpira
6 režnjeva češnjaka
4 lista svježe kadulje
2 grančice ružmarina
2 grančice timjana
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Krumpir ogulite, narežite na veće komade (polovice ili četvrtine, ovisno o veličini; možete ga narezati i na ploške, ali tada skratite vrijeme kuhanja) i stavite ga kuhati u hladnu, posoljenu vodu.

Nakon što voda zakuha, kuhajte krumpir 5-10 minuta, ovisno o veličini. Ne treba se skuhati, bitno je samo da mu vanjski dio omekša. Zatim ga dobro ocijedite, grubo protresite u cjedilu (ovo je bitno za hrskavost) i pustite ga da odstoji kako bi iz njega izašlo što više pare.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i ubacite u nju posudu u kojoj ćete peći krumpir.

U zagrijanu posudu za pečenje stavite maslinovog ulja, dodajte krumpir, začine i cijele, neoljuštene režnjeve češnjaka. sve posolite, protresite da se sol i ulje bolje rasporede, pobrinite se da su krumpiri u jednoličnom sloju i posudu vratite u pećnicu.

Pecite ih 20-ak minuta pa ih okrenite i pecite dok nisu izvana hrskavi, a iznutra meki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2024 09:53