StoryEditorOCM
Receptinema do domaćeg

Kruh koji se ne mijesi: Iva ima super recept, uspjet će i totalnim početnicima. Zbog jednog detalja zdraviji je od običnog

Piše T. S. M.
14. travnja 2024. - 13:46

Shvatili ste da nemate dovoljno kruha za danas? Uf. Tko će sad u potragu za otvorenom trgovinom... Srećom po sve koji nisu osigurali dovoljno kruha za neradan dan, tu smo mi s našim receptima. Ovoga puta kruh pečemo po receptu Ive Šutić koju pratimo na Instagram profilu iwaiwa.

Svidio nam se jer ne zahtijeva osobit trud (vruće je, nedjelja je...), ne treba ga čak niti mijesiti. Dodatni bonus mu je što se može raditi i s pirovim brašnom (Iva je također koristila tu vrstu brašna, a u video koji slijedi nakon recepta uvjerit ćete se kako ovaj recept dobro funkcionira s tom zdravijom alternativom pšeničnom brašnu).

image
iwaiwa

Iva nam je dopustila da prenesemo njen recept i poručila da je prikladan i za one koji nemaju nikakvo iskustvo s dizanim tijestom.

Primijetit ćete da se Ivin kruh radi na način koji zahtijeva polagano podizanje preko noći u hladnjaku. Upravo zbog toga po ovom receptu je dovoljno staviti samo 1/4 žličice kvasca. Ako vam kruh treba za danas (a treba, čim čitate), stavite 1/2 žličice pa ćete ga moći peći za večeru.

image
iwaiwa

Ako vam je, pak, velika priša, stavite cijelu žličicu i dižite ga na klasičan način, samo ćete u tom slučaju ipak morati malo mijesiti (mikserom, naravno, čemu se gnjaviti...).

Kruh koji se ne mijesi

Sastojci:

420 g brašna 
1 žličica soli
četvrtina žličice suhog kvasca
350 ml tople vode

Priprema:

Sve sastojke ubacite u jednu posudu i promiješajte rukama/kuhačom da se sve sjedini, samo izbrljajte sve, ne treba ništa detaljno, ne trebate mikser, ne opterećujte se jel dovoljno promiješano - je!

Poklopite posudu i stavite preko noći u frižider

Ujutro izlijte tijesto na obilno pobrašnjenu kuhinjsku plohu, raširite da se rasporedi i onda preklopite sa svake strane prema sredini da dobijete oblik kruha.

Prebacite to tijesto na obilno pobrašnjenu krpu. Ono što je bilo gore, sada neka je na krpi dolje. Zamotajte u krpu i pustite da odmori sat vremena na sobnoj temperaturi

Posudu od lijevanog željeza zajedno s poklopcem ugrijte na 230 stupnjeva i kad se zagrije, tijesto iz krpe ubacite u posudu. Ono što je bilo gore, sad ide dolje. Ne marite što ćete na taj način prenijeti i to brašno unutra

Pecite na 230 stupnjeva pola sata, a onda otklopite posudu i pecite još 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:24