StoryEditorOCM
Slanovrlo važni detalji

Glavni adut ove grčke salate je - hrskavost: tajna se krije u posebnom načinu sjeckanja, a tek slasni dresing... Mljac!

Piše SD SPIZA
20. siječnja 2024. - 08:10

Forte svake salate je brzina i jednostavnost te, naravno, ukusan obrok u koji možete kombinirati najdraže sastojke. Postoji bezbroj recepata za upravo ovakva lagana predjela, a naš današnji jedinstvenim čini poseban dresing koji se autentično priprema baš za nju.

Riječ je o tradicionalnoj grčkoj salati "Maroulsalata", koja spaja mnoštvo okusa. Sastojci su kao i priprema jednostavni i, što je najvažnije, svježi, a spajaju se zelena romana salata, mladi luk, feta sir, kopar i limun. 

Sinonim ove salate i glavni razlog zašto je toliko popularna su njezina specifična hrskavost, osvježavajući okus i slasnost zbog dresinga od limunovog soka, maslinovog ulja, soli i papra, koji jednom kad se izmiješa s feta sirom, sve sastojke povezuje u ukusan i hranjiv obrok.

Jedan od glavnih aduta ove salate i tajna posebne hrskavosti je tanko narezana zelena salata. Ovo je vrlo važan detalj... Stoga, ako želite dobiti autentično jelo i dresing prožet svim sastojcima, izbjegavajte je "grubo" rezati i trgati rukama. Narežite je oštrim nožem na vrlo sitno ili tanko naribajte.

Ovo je glavni razlog zašto su mediteranske salate tako hrskave.. I one također trebaju imati živahnu i specifičnu teksturu, koju ćete dobiti upravo s ovakvim načinom pripreme.

A sad krećemo na pripremu za pravi mediteranski obrok po izvornom receptu...

Grčka salata

Sastojci:

2 srca zelene salate
4-5 mladog luka
1 vezica svježeg kopra
110 g feta sira
1/2 šalice maslinovog ulja
1 veliki limun, limunov sok
1/4 žličice soli
papar po želji

Priprema:

Očistite salatu i nasjeckajte je na vrlo sitno pa je još jednom dobro posušite.

Pomiješajte ulje, iscijeđeni limunov sok i sol pa miješajte dok ne dobijete glatku i gustu smjesu.

U veću zdjelu ubacite na salatu, mladi luk narezan na sitne kolutiće, svježi i nasjeckani kopar te izmrvljeni feta sir. Prelijte sve pripremljenim dresingom te sve zajedno pomiješajte kako bi se salata prožela s ostalim sastojcima i upila umak te razbila svoje ‘grube‘ karakteristike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 10:19