StoryEditorOCM
Šibeniktotalno renoviranje

Dogovorena velika obnova trošne škole na Šubićevcu, radovi vrijedni četiri milijuna eura počinju u ljeto

Piše K. G.
22. travnja 2024. - 15:17

Pozivom na dodjelu bespovratnih sredstava Energetska obnova zgrada javnog sektora koji se financira iz Mehanizma za oporavak i otpornost Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je Gradu Šibeniku stavilo na raspolaganje bespovratna sredstva za obnovu osnovne škole Petar Krešimir IV na Šubićevcu u iznosu od 2,1 milijun eura, odnosno maksimalan iznos koji se mogao osvojiti. Upravo je u tijeku prethodno savjetovanje objavljeno u Narodnim novinama koje predstavlja prvi korak procedure javne nabave izvođača radova.

- Cilj projekta je provođenje dubinske obnove zgrade kojom će se kroz implementaciju mjera energetske učinkovitosti postići ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje od 340 MWh/god, smanjenje godišnje primarne energije od 782 MWh/god uz povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u godišnjoj isporučenoj energiji te značajno smanjenje emisije CO2 od u odnosu na stanje prije obnove. U sklopu iste obavit ćemo niz radova koji uključuju i dugo očekivano totalno renoviranje krova školske sportske dvorane i zamjenu parketa. Takva kombinacija radova je dobitni model kojeg smo koristili prilikom obnova sportske dvorane Baldekin i sportskog objekta Mininac, odnosno prilikom niza obnova dječjih vrtića i osnovne škole Juraj Šižgorić- kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

image

Danijel Mileta

Niksa Stipanicev/Cropix

Mjere energetske učinkovitosti koje su obuhvaćen ovim projektom se sastoje od građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uključuju: obnovu ovojnice zgrade (fasada i vanjska stolarije), ugradnja novih tehničkih sustava zgrade koji uključuju tehničku opremu za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu PTV-a - promicanje korištenja OIE (ugradnja dizalice topline zrak/voda), ugradnju fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije iz OIE za potrebe zgrade, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata i vode i unaprjeđenje sustava za smanjenje potrošnje vode.

Osim mjera energetske učinkovitosti Projekt uključuje i mjere povećanja sigurnosti u slučaju požara te sljedeće horizontalne mjere: mjeru za osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture koje obuhvaćaju uređenje i ozelenjavanje postojećih zelenih površina te izvedbu ozelenjenih pročelja zgrade, mjeru održive urbane mobilnosti koja obuhvaća izvedbu parkirališta za bicikle, mjeru elektromobilnosti koja obuhvaća izvedbu punionice za punjenje električnih bicikla s pripadajućom infrastrukturom.

image

Zgrada osnovne skole Petar Kresimir IV na Subicevcu
 

Niksa Stipanicev/Cropix

Ukupna procijenjena vrijednost projekta s uključenim PDV-om je 4 milijuna eura, a početak radova se očekuje u trećem kvartalu ove godine.

- Kad govorimo o daljnjim obnovama javnih objekata, osigurali smo financijska sredstva i osvojili sufinanciranje za obnovu objekta sportskog centra Ljubica u Crnici, Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, dok nam je projekt obnove Muzeja grada Šibenika na evaluaciji kod nadležnog ministarstva- zaključio je Mileta.

02. svibanj 2024 08:24