StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDANSKA UVODI VERBALNI DELIKT

Tko govori protiv NATO-a, dobit će 12 godina robije!

28. listopada 2018. - 14:08

Nešto je trulo u malom nordijskom kraljevstvu: danska vlada pripremila je zakon koji zabranjuje javnu kritiku liberalne demokracije i NATO-pakta, uz kazne u vidu višegodišnje robije.

Čini se da se totalitarizam u Europi, koji je do 1990. prebivao s istočne strane „željezne zavjese“, sada seli na Zapad.
Inicijativa o kojoj upravo raspravlja danski parlament nazvana je „Mjere za borbu protiv operacija psiholoških utjecaja koje provode strane obavještajne službe“. Ako zakon bude usvojen, građani Danske bit će kažnjavani ako se „upliću u javnu raspravu“ i „pokušavaju utjecati na proces donošenja odluka“, a vlast procijeni da to čine pod utjecajem ili za račun stranih obavještajnih službi.

Konkretno, danski građani suočit će se s kaznom zatvora do 12 godina ako se njihove izjave tijekom izbornih kampanja razlikuju od službenog stava vlasti. Zakonski nacrt navodi i primjere izjava i aktivnosti koje će postati nezakonite. Tako će se kazne izricati ako netko izjavi da su antiruske sankcije štetne za Dansku, a pržun sljeduje i onima koji javno pružaju podršku ruskom plinovodu „Sjeverni tok 2“. Valja napomenuti da se ovaj orvelijanski zakon ne bi odnosio samo na klasične medije, već i na objave na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Prema zakonskom nacrtu, i korisnici Facebooka mogu završiti u zatvoru zbog objavljivanja „neprijateljskog sadržaja o NATO paktu“.

Zastrašivanja društva

Povod za ovakav zakon je aktualni kontekst opće zapadnjačke paranoje od navodne ruske agresije, pa tako danska vlada kritike NATO-a smatra proruskom propagandom.

„Prema riječima vlade, vanjski utjecaj, posebno iz Rusije, predstavlja sve veću prijetnju Danskoj“, piše danski list Arbejderen, dok list Berlingske ukazuje da navedeni zakon „legitimna mišljenja građana smatra za propagandu“, te zaključuje da je posrijedi „očiti pokušaj zastrašivanja danskog društva“.

Zakon još nije usvojen u parlamentu, ali promatrači tvrde da bi mogao proći. U Danskoj je na vlasti liberalno-konzervativna koalicija stranke Venstre koja zasad ne iskazuje protivljenje ovoj inicijativi.

„Mislim da danski parlament neće biti prepreka“, prenosi portal logično.com riječi danskog sociologa Larsa Jorgensena, koji strahuje da će po donošenju zakona i sâm biti uhapšen, budući da već neko vrijeme provodi znanstveno istraživanje o NATO-paktu, te svoje spoznaje objavljuje i na Facebooku. Odnosno, objavljivao je dok mu nisu blokirali račun na toj društvenoj mreži.

'Prekrasna laž'

- Moj Facebook račun je blokiran mjesecima, potom i deaktiviran, a imam oko 4000 prijatelja, uključujući akademike iz cijelog svijeta. Ja sam znanstvenik koji ima kritičko mišljenje o NATO-u. Duboko sam istražio povijest NATO saveza, a surađujem s velikom skupinom stručnjaka i profesionalaca. Imam informacije koje ruše pozitivan imidž NATO-a i dokazuju da je njihova verzija rata u Jugoslaviji prekrasna laž, kao i što se tiče Libije i Sirije. Za NATO je posebno važno ušutkati oponente, tako i mene - iznosi Jorgensen.

I tako smo u manje od trideset godina doživjeli veliki povijesni obrat u Europi, na relaciji Istok - Zapad. Prije 1990. godine ovakvi su zakoni na Starom kontinentu postojali samo u totalitarnim državama Varšavskog pakta, te su se smatrali reliktom staljinizma. Čak je i najliberalnija socijalistička država u Europi i jedina koja se nalazila izvan „željezne zavjese“, Titova Jugoslavija, imala u zakonu taj „verbalni delikt“ - radilo se o poznatom članku 133. Kaznenog zakona.

Tada je s druge strane "željezne zavjese" stajao slobodarski Zapad, sa zajamčenom slobodom mišljenja i izražavanja. Upravo su na toj razlici kapitalističke zemlje liberalne demokracije gradile narativ o svojoj civilizacijskoj superiornosti.

A sada taj isti verbalni delikt uvodi jedna zapadna liberalna država, i to ona iz reda nordijskih demokracija, koje se općenito smatraju najprogresivnijim društvima na svijetu. Ima li zornijeg dokaza da svijet liberalne demokracije kakvog smo poznavali neopozivo ide kvragu?

19. travanj 2024 11:12