StoryEditorOCM
OstaloNema odgode ni otkazivanja

Jedino sigurno - Festival djeteta u Šibeniku bit će otvoren 20. lipnja; Sve ostalo i dalje je nepoznanica

Piše Marija Lončar
7. svibnja 2020. - 14:00
Međunarodni festival djeteta u Šibeniku bit će otvoren 20. lipnjaarhiv/Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Sada se pouzdano zna - 60. Međunarodni dječji festival (MDF) neće se odgoditi i održat će se, kao je to bilo planirano i prije korone, od 20. lipnja do 4. srpnja. I to je jedino što se u ovom trenutku zna o toj manifestaciji iako je do njezina početka preostalo svega mjesec i pol dana.

Ni riječi o programu, predstavama čak ni mjestu gdje će se održavati. Hoće li u kakvom korona izdanju oživjeti ljetna pozornica na trgu između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice? Hoće li se otvoriti kazalište ili će festivalska pozornica preseliti na Poljanu na kojoj bi opsežni radovi i uređenje za koji dan trebali biti završeni? Ili će izvođači i programi dolaziti u gradske kvartove kako bi se izbjeglo veće okupljanje ljudi ljetnoj pozornici i drugim, prijašnjih godina uobičajenim, festivalskim scenama u središtu grada? Ili će u 60. godini održavanja MDF-a, stvarni gradski prostori biti zamijenjeni online inačicom?

Svaka od tih opcija, doznaje se u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu mogla bi biti moguća, ali još uvijek ništa konkretno nije odlučeno. Čak ni nakon ovotjednih razgovora ravnatelja u Šibeniku Jakova Bilića s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, odnosno jučerašnjeg sastanka sa šibenskom gradskom upravom.

-Ovogodišnji 60. MDF će se održati u terminu kako je to bilo planirano u mjeri u kojoj je moguće s obzirom na situaciju, a koliko će biti programa u kojim prostorima u ovom trenutku nitko ne može reći. Nadamo se da ćemo svi skupa biti pametniji do početka lipnja i da ćemo, u dogovoru s Gradom Šibenikom i Stožerom civilne zaštite, znati na čemu smo. Šibenski festival po terminu održavanja prvi je u nizu velikih nacionalnih festivala, poslije dolaze Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre i drugi. To što smo prvi jest teret, oči svih uprte su u nas, ali nam to predstavlja i izazov kako ćemo se organizirati i snaći u ovoj situaciji – kaže Bilić.

U kazalištu, tvrdi, imaju nekoliko mogućih scenarija, ali svaki od njih, dodaje, ovisit će epidemiološkoj situaciji i propisanim mjerama. Stoga u ovom trenutku Bilić ne može reći ni što će biti s likovnim, filmskim i literarnim programom i hoće li se, u kakvom obliku i na koji način održati dječje radionice ili će se možda jubilarno izdanje MDF-a svesti tek na svakodevno oslikavanje velikog murala na Baldekinu, na zapadnom pročelju zgrade u prizemlju koje se nalazi studentska menza, a za što je angažiran jedan od najtalentiranijih i najhvaljenijih hrvatskih street art autora posljednjih godina, umjetničkog imena Lonac.

-Previše smo svi u Šibeniku vezani za MDF da ne bismo učinili sve što je moguće kako bi se održao, neovisno o tomu hoće li to biti u nekom, ajmo reći, asketskom izdanju, to jest po scenariju pod šifrom "spartanski", kako smo ga mi interno nazvali ili bliže onomu što je nekada bilo normalno. Izvjesno je svakako da neće biti velikih predstava s puno glumaca na sceni. Ići ćemo na one manje, pa sada moramo vidjeti što od onoga što je prvotno bilo izabrano spada u tu kategoriju i koje prilagodbe eventualno treba napraviti te to dogovoriti s teatrima. U svakom slučaju, važno je da se zadrži kontinuitet održavanja MDF – zaključio je Bilić.

20. travanj 2024 00:01