StoryEditor
Kazališteisto, a različito

Splitsko ljeto održat će se u svome terminu od sredine srpnja do sredine kolovoza, ali sa znatno manje gledatelja i izvedbi

Piše Jasmina Parić
9. svibnja 2020. - 11:11
Drama ‘Kaligula Britanik’ s prošlogodišnjeg Splitskoga ljetaMatko Biljak

Splitsko ljeto, makar i u veoma smanjenom obujmu, oslonjeno na domaće izvođače, ipak bi se trebalo održati u tradicionalnom terminu od polovice srpnja do polovice kolovoza.

Kako nam je pojasnio intendant splitskog HNK Srećko Šestan, ravnatelji teatara i nacionalnih festivala redovito su u kontaktu s ministricom kulture, čija je preporuka da se za sada ne odgađa ni jedan ljetni festival.

I što se kazališne umjetnosti tiče, čini se da će "idući tjedan biti ključan".

Kako nam je rekao intendant, ministrica Nina Obuljen Koržinek održala je skype konferenciju s čelnim ljudima nacionalnih festivala, a to su Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Međunarodni dječji festival u Šibeniku, Varaždinske barokne večeri i Međunarodna smotra folklora Zagreb.

Idućeg se tjedna očekuju preporuke epidemiologa, odnosno, okvir za rad u ovim specifičnim uvjetima. Kada te preporuke stignu, u skladu s njima trebali bi ravnatelji do kraja svibnja osmisliti, odnosno revidirati programe. No, jasno je da će glavna preporuka biti - smanjiti broj izvođača i publike.

PROGRAM 15. LIPNJA

Smanjeni program znači i smanjenje financija. Splitsko ljeto, primjerice, obično je koštalo oko pet milijuna kuna i financirali su ga u otprilike jednakim iznosima ministarstvo i grad te u manjem dijelu županija.

Ministarstvo će dati svoj dio, doznajemo od Srećka Šestana, a što će biti s gradskim financiranjem, tek treba vidjeti - svakako će festival manje koštati, a uz to, sigurno je da će se reducirati proračuni gradova, pogotovo obalnih, koji se umnogome oslanjaju na turizam.

- Nažalost, ove godine morat ćemo odustati od planova koje smo imali i najavili u pretprogramu Splitskog ljeta. Teško je, dok idućeg tjedna ne dobijemo preporuke, reći i što ćemo uvrstiti u program. Bitno nam je održati kontinuitet festivala, ali i zaštititi zdravlje publike i izvođača.

S publikom bi moglo biti i lakše - recimo, na Peristilu se neće naći 400 gledatelja nego možda samo stotinu. Neće biti izvedbe svakoga dana. Ali zbor, orkestar, glumci i plesači su u bliskom kontaktu na sceni. Osobito će trebati paziti na puhaće instrumente u kojima se kondenzira vlaga i koje treba redovito "prazniti". Stoga je jasno da ćemo se morati odlučiti za manje forme te ih možda nekoliko puta ponoviti.

Recimo, ako pripremimo koncert opernih arija, neće ići samo jednu večer, nego tri uzastopce, pred manjim gledalištima. Međutim, nemojmo gatati, idućega tjedna znat ćemo više, zaključuje intendant.

On dodaje da baletni ansambl počinje s vježbama, a za sada one će trajati samo sat i petnaest minuta i odvijati se u grupama u kojima je do deset ljudi. Uskoro će i ostale radne jedinice početi funkcionirati, a naručeni su dezinficijensi za cipele, maske, rukavice i bezkontaktni toplomjeri.

Ako sve bude u redu, program reduciranog Splitskog ljeta trebao bi biti objavljen 15. lipnja, najavio je Srećko Šestan.

#SPLITSKO LJETO#KORONAVIRUS

Izdvojeno

15. svibanj 2020 13:08