StoryEditorOCM
TV&Realitydoznajemo

Sve zbog Brene! Na HRT-u kaznili Ivu Šulentić zbog propusta urednice u emisiji ‘Kod nas doma‘

Piše M. A.
9. travnja 2024. - 22:34

Otkako je u rujnu 2022. stigla na mjesto urednice emisije ‘Kod nas doma‘, na kojem je naslijedila iskusnu Splićanku Maju Tokić, nekadašnju urednicu Zabavnog programa HRT-a, Bračanka Elizabeta Biočina, kao glavna i odgovorna voditeljica projekta ove emisije napravila je niz gafova zbog kojih je čak i Glavni ravnatelj televizije Robert Šveb morao platiti određene kazne.

- Novi studio, nova ekipa u uredničkom i novinarskom timu, suvoditelji, proširili smo teme kojima se bavimo, uveli nove rubrike s poznatim licima, počeli smo se sustavno baviti društvenim mrežama… Uvijek se pitamo kada radimo neku temu koga to zanima, za koga to radimo i ako zaključimo da to zanima 50-ak ljudi u središtu Zagreba, onda se takvim temama jednostavno ne bavimo. Mislim da je upravo to ključ uspjeha, jednostavno smo se tematski proširili i približili ljudima, obrađujemo teme o kojima se razgovara na društvenim mrežama, ugošćujemo ljude koji imaju što reći, koje gledatelji žele vidjeti. Sve te promjene rezultirale su povećanjem gledanosti, a u godinu dana povećali smo broj pratitelja naše Facebook stranice za duplo i stranica nam je među 10 najgledanijih u Hrvatskoj - ovako je prije samo nekoliko mjeseci u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorila Elizabeta Biočina, za koju mnogi kolege na Prisavlju, kako doznajemo, smatraju da nije dorasla poprilično odgovornoj funkciji voditeljice projekta emisije ‘Kod nas doma‘.

image

Elizabeta Biočina

HRT

Nije im jasno, kako nakon slučaja Brena, još uvijek obnaša tu funkciju, pogotovo kad se zna da tijekom dugogodišnjeg rada na HRT-u dosad nije radila previše uredničkih poslova. Naime, na televiziji je ponajviše radila kao novinarka, i to u ugasloj emisiji ‘Hrvatska uživo‘, te za neke informativne emisije, dok je jedne godine bila urednica glasovanja na Dori.

A njezine je gafove na svojoj koži osjetila i voditeljica emisije Iva Šulentić, koja je, doznajemo, zbog propusta Biočine, umalo izgubila angažman u spomenutoj emisiji.

image

Iva Šulentić

HRT

Naime, nakon što se dogodio slučaj Brena, kad je pjevačica početkom prosinca prošle godine u ‘Kod nas doma‘ uživo pred Ivom Šulentić čak nekoliko minuta besplatno reklamirala liniju svojih čarapa, nakon čega su se na noge digli gledatelji, među kojima i Mišo Mihočević, dubrovački publicist i dragovoljac Domovinskog rata, reagiralo je i Vijeće za elektroničke medije (VEM).

Gostovanje Lepe Brene na HRT-u izazvalo je zgražanje gledatelja, prozivali su i Ivu Šulentić smatrajući da se napravilo nešto što je je protuzakonito, ne znajući pritom da je za ovaj propust jedina koja je glavna i odgovorna Elizabeta Biočina. U istoj emisiji u kojoj je gostovala Brena, gledateljima je prošlo ispod radara da je i njezin suprug Slobodan Boba Živojinović, bivši srbijanski tenisač, pred novinarem Dorijanom Klarićem, u snimljenom prilogu reklamirao iste čarape.

Klarić je dugo godina bio zaposlenik RTL-a, gdje mu je naprasno prekinuta suradnja na mnogim zabavnim projektima koje je radio, zbog čega je prije dolaska u emisiju ‘Kod nas doma‘ nekoliko godina bio bez angažmana, a upravo je, doznajemo, njegova ideja bila da urednici Biočini predloži gostovanje Lepe Brene i Bobe Živojinovića.

image

Slobodan Boba Živojinović

Tea Cimas/Cropix

Iako i sam snosi dio odgovornosti jer je u eteru emitiran prilog u kojem je Brenin suprug, baš kao i ona, besplatno reklamirao njenu liniju čarapa, Klarić je, za razliku od kolegice Šulentić, prošao bez posljedica. Ona je, doznajemo, više od mjesec i pol dana bila na ‘ledu‘ i u nemilosti šefova na Prisavlju zbog čega je bila kažnjena na način da joj je u tom razdoblju bilo zabranjeno vođenje emisije. Na TV forumu gledatelji su njezin izostanak iz ‘Kod nas doma‘ pravdali time što je tada bila zauzeta obvezama oko emisije ‘Voice Hrvatska‘, koju je vodila u paru s Ivanom Vukušićem, no istina je ipak nešto drugačija.

image

Ekipa emisije ‘Kod nas doma‘
 

HRT

Dok Ive nije bilo, za kormilom emisije ‘Kod nas doma‘ kao voditelji su se izmjenjivali Barbara Kolar (koja je od prvog dana stalna voditeljica), jedan od dnevnih urednika Danijel Despot i spomenuti Dorijan Klarić. Dakle, Klarić, ne da zbog propusta sa Živojinovićem, što je dakako propust i urednice Biočina, nije kažnjen od strane šefova na Prisavlju, nego mu se još pružila i prilika da vodi emisiju, kaže nam više izvora na Prisavlju.

image

Dorijan Klarić s kolegicama iz emisije ‘Kod nas doma‘

HRT

HRT je tada na naš upit poslao priopćenje u kojem su, među ostalim, napisali da ih je Brena iskoristila. Naknadno se za srbijanske medije oglasila i Lepa Brena rekavši da nije imala namjeru namjerno kršiti prava.

- Nitko mi to nije izričito zabranio. Mogli su me prekinuti u bilo kojem trenutku i ne bih se uvrijedila. Imali smo sto drugih tema za razgovor - kazala je pjevačica.

image

Lepa Brena u razgovoru s Ivom Šulentić.

HRT

Vijeće za elektroničke medije naposljetku je izreklo HRT-u prekršajni nalog od 13.270 eura i 1320 eura odgovornoj osobi zbog prikrivenog oglašavanja. S HRT-a su nam početkom siječnja napisali da nemaju namjeru uložiti prigovor te da će u skladu s odredbom članka 152. stavka 3. odgovorna osoba, Glavni ravnatelj Robert Šveb platiti 2/3 kazne tj. iznos od 8.846,66 eura čime se smatra da je kazna u cijelosti plaćena.

Na naš upit jesu li unutar kuće sankcionirali urednicu Elizabetu Biočinu zbog propusta o kojem su pisali svi domaći i regionalni mediji te je li Biočina svjesna uredničkog gafa koji joj se dogodio uživo nismo dobili odgovor, a nije nam ništa odgovorila ni sama Biočina.

image

Lepa Brena

HRT
image

Elizabeta Biočina

HRT

U međuvremenu, Šulentić se nekako uspjela izboriti da i dalje ostane dio emisije ‘Kod nas doma‘, koja joj s obzirom da je vanjska suradnica HRT-a, k tome je i nedavno postala majka, itekako pomogne da financijski osvježi svoje mjesečne prihode. Doznajemo kako je bila neugodno iznenađena odlukom da neko vrijeme ne vodi emisiju i da se jedva uspjela izboriti za to da i dalje bude voditeljica. Nakon njenog povratka, Despot i Klarić više ne vode emisiju, a Barbari i Ivi nedavno se kao treća voditeljica pridružila Jelena Pajić, za koju je prvotno zamišljeno da bude zamjena za Ivu, no njoj su šefovi na Prisavlju odlučili ipak dati još jednu šansu.

image

Iva Šulentić i Barbara Kolar

HRT

Slučaj Lepe Brene, inače, nije jedini gaf koji se dogodio urednici ‘Kod nas doma‘ Elizabeti Biočini. Naime, u ožujku 2023. Barbara Kolar je u studiju ugostila redatelja glazbenih video spotova Radislava Jovanova Gonza. Pred sam kraj razgovora Gonzo je kazao da radi na novom filmu ‘Bambina‘ prema mjuziklu kojeg je na daske splitskog HNK postavio Krešimir Dolenčić te kako ga posvećuje prijatelju Žari Batinoviću.

- Žare, ustani, molim te! - kazao je Gonzo sklopivši ruke prema nebu.

Batinović, danas nažalost pokojni, tada se u splitskoj bolnici borio za život. U trenutku dok je pričao o Žari, Barbara se nasmijala, nesvjesna kako je Batinović u bolnici.

Veteranka HRT-a tada je za Slobodnu Dalmaciju ispričala kako je nitko tijekom priprema emisije nije upozorio na taj podatak. To je trebala biti dužnost urednice Elizabete Biočine, čime joj se potkrao još jedan, ovaj put poprilično neumjesni gaf, jer je u pitanju bio čovjek koji umire.

image

Barbara Kolar

HRT

- Nažalost doista nisam znala za to, a nitko me nije upozorio niti tijekom niti nakon razgovora! Ispričala bih se istog trenutka, naravno. Meni je neopisivo neugodno! - kazala nam je tada Barbara Kolar.

Dodajmo ovome još i kako je nakon dolaska Biočine na mjesto urednice i voditeljice projekta ‘Kod nas doma‘ bez angažmana ostala Uršula Tolj koja je petkom u toj emisiji razgovarala s popularnim glazbenicima, a oni bi imali i mini koncerte.

- Neće više biti emisije, žao mi je jer sam je voljela raditi. Kažu mnogi da su je voljeli gledati i da će im nedostajati. Stiže mi mnogo poruka. Ne odlučujem ja o tome - kratko je tada medijima rekla Tolj.

"Kod nas doma" postaje kultna emisija

Emisiju je osmislila Splićanka Maja Tokić, a emitira se od ponedjeljka do petka u 17.20 sati. Prošle je godine ušla u sedmu sezonu emitiranja.

Od svojih početaka pa do danas uvukla se u kožu gledatelja i ima tendenciju postati kultna popodnevna emisija državne dalekovidnice.

Baš poput emisije "Dobro jutro, Hrvatska", s razlikom što gledatelji za vrijeme emitiranja "Kod nas doma" ne piju jutarnju, nego popodnevnu kavicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:38