StoryEditorOCM
TV&RealitySTIGMATIZIRANA JE

Supruga Željka Joksimovića otkrila na TV-u da boluje od poremećaja za koji nema lijeka! ‘Svi koji uđu ovo mi kažu...‘

Piše Mozaik SD
5. travnja 2024. - 17:11
Željko Joksimović i supruga Jovana snimljeni kao voditelji Eurosonga u Beogradu 2008.Joerg Carstensen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Tek 0,2 do 2 posto svjetske populacije obolijeva od rijetkog kroničnog poremećaja kože zvanog vitiligo. Riječ je o bolesti koja ubija pigment u stanicama kože, zbog čega ti dijelovi tijela gube prirodnu boju.

Vitiligo može početi u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se pojavljuje između 10. i 30. godine života. Kod 30 posto oboljelih evidentirani su slučajevi istog poremećaja među članovima obitelji. Vitiligo je često udružen s nekim autoimunim bolestima; najčešće s bolestima štitnjače (u 30 posto slučajeva), šećernom bolesti, pernicioznom anemijom i alopecijom areatom.

Da boluje od vitiliga u svojoj je emisiji na K 1 televiziji progovorila i voditeljica Jovana Joksimović, supruga poznatog pjevača Željka Joksimovića.

Jovana se u emisiji, naime, osvrnula na temu navodnog postojanja gena za pretilost o čemu je govorila Oprah Winfrey, te je u jednom trenutku otkrila s čime se ona suočava.

“Potpuno je istinit taj dio njezine osobne izjave, jer debljina spada u one bolesti gdje je čovjek stigmatiziran, obilježen. To je kao kad imate vitiligo, pa svi koji uđu...“ započela je pričati gošća u studiju, dr. Jagoda Jorga.

"To je istina! Pa ja imam vitiligo i svi koji uđu kažu: ‘Imaš nešto bijelo tu...‘. Dobro ste povukli paralelu, to je istina”, rekla je Jovana, pokazujući na svoje lice.

Pojavu depigmentiranih žarišta na koži uzrokuje uništenje pigmentnih stanica (melanocita) u epidermisu. Postoji više teorija o uzrocima i mehanizmu uništenja melanocita, koje se međusobno dopunjuju, ali nijedna nije razjašnjena u potpunosti. Određeni provocirajući čimbenici, poput emocionalnog stresa, sunčanih opeklina te ponavljanjih trauma mogu utjecati na neposrednu pojavu bolesti.

image
/Shutterstock

U razgovoru sa bolesnicima često se saznaje da je do prve pojave bijelih mrlja na koži došlo nakon stresnog događaja (npr. prometne nesreće, straha, smrti u obitelji, neuspjeha u školi, rastave...), nakon preboljele druge bolesti ili pak neke traume.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:54