StoryEditorOCM
ShowbizZVIJZEZDA 90-IH

Nikitina intimna ispovijest; ‘Nigdje me ne žele, samohrana sam majka, umrli su mi i roditelji‘; sjetila se i Kasandre

Piše Ivana Prgomet
20. listopada 2023. - 15:45

-To je strašno. Ne razumijem kako ni zašto. Zadnjih pet godina se prijavljujem na natječaj za Doru i ne uspijevam upasti. I ove godine sam se prijavila, natječaj traje do kraja studenog. Nije mi jasno u čemu je problem. Više od trideset godina karijere je iza mene. Čula sam i da lani Daniel Popović, koji je s pjesmom "Džuli" bio četvrti na Eurosongu, nije upao na Doru. HTV mi sve ove godine koliko se prijavljujem na Doru nije niti odgovorio. Niti jednom, niti da su se zahvalili na prijavi. Strašno me pogađa to. Mislim da taj žiri Dore treba smijeniti, govori nam Nikita, dance zvijezda devedesetih.

Pravim imenom Nikolina Ivošević (53), devedesetih je žarila i palila domaćom glazbenom scenom. Bila je jedna od prvih umjetnica koja je nastupala u grudnjaku i halterima. Erotika je bila njen glazbeni i modni izražaj, po uzoru na Madonnu. Njen duet s Papagenom "Papageno" pamte mnoge generacije. Pjesme poput “Oko za oko”, “Pogledaj me”, “U ljubavi je spas”, “Bomba”, “Kraljica noći”... hitovi koji su se orili hrvatskim radio i TV postajama te disko klubovima. Sredinom devedestih nastupala je i u zagrebačkom Domu sportova s Dr. Albanom, najpoznatijem po hitu "Its My Life".

image
Damjan Tadić/Cropix

- To su bile godine. Sjećam se svojih početaka. Prvo su mi pjesme radili Rajko Dujmić i Jurica Pađen. Imali smo diskografsku kuću Orfej na raspolaganju... No zabavna glazba nije bilo ono što sam htjela. Nije me ispunjavalo to. Oduvijek sam bila energična. Onda sam otišla u studio kod Sergia Salečića i Roberta Pilepića. Oni su kasnije radili pjesme i Kasandri. To su bile pjesme kakve sam htjela. Erotski tekstovi i plesna glazba. "Samo ti", "Daj mi", "Budi u meni", "Još malo snage"... Tad me je zapazio menadžer Šantek koji je radio s Josipom Lisac i uzeo pod svoje. I Josipa Lisac je bila oduševljena s mojim pjesmama. Sjećam se jednom kad smo putovale iz Zagreb u Rijeku. Stali smo u Delnicama i ona je naručila žabe za ručak. Oduvijek je bila ekstravagantna - smije se Nikita.

Prvi nastup imala je u riječkom klubu Palach. Voditelj kluba bio je Mrle iz Let 3.

- Ekipu iz benda znam desetljećima. Zajedno smo bili u raznim izlascima i na raznim tulumima. Sjećam se tu večer kad sam imala nastup u Palachu, pitala sam Mrleta kako da se odjenem. Kaže on ‘dođi gola‘. Ja sam umrla od smijeha. Onda mi je rekao ‘obuci haltere i nabaci neke seksi čizme i bit će super’. I to sam i napravila. Outfit sam nabavila iz Italije. Imala sam samostojeće čarape, lakirane čizme i jaknu. Nitko do tad nije imao takav scenski nastup kod nas. Publika je bila luda. I onda sam rekla ‘to je to, takve nastupe i pjesme želim snimati‘ - priča nam Nikita.

Potom su uslijedili nastupi po Sloveniji, ali i naslovnica za Globus na kojoj je pozirala u toplesu.

- Grudi su mi se skroz vidjele. Bila sam praktički gola. Sa mnom je pozirala i Kasandra. Naslov je bio ‘seksualna revolucija‘. To je bio pravi boom - govori Nikita.

image

Nikita

Privatni Album

Sredinom devedesetih iz rodne Rijeke preselila se u Zagreb. Tad je i nastupala sa svjetskom zvijezdom Dr. Albanom.

- Nisam ga osobno upoznala, ali koncert je bio strašan. Toliko moćan - govori Nikita.

Potom je snimila i duet s Papagenom "Papageno" čiji zarazni hit i danas pamte mnoge generacije. Od dance zvijezda devedesetih najbliža je ostala s Kasandrom. Kasandra je preminula prije dvije godine u svom domu u Zagrebu.

- Pričale smo satima. Često je pričala o prošlosti, o nekim boljim vremenima. Znala me zvati kasno u noć i baš dugo bi pričale na telefon. Žao mi je što se nije uspjela vratiti na scenu, a htjela je, imala je neke ideje i planove - kaže nam Nikita.

Nikita posljednjih godina živi u Rijeci. Sudjelovala je i u reality showovima kao što su "Večera za pet" i "Ljubav je na selu".

image

Nikita u showu "Ljubav je na selu"

PROMO/ Tea Belak

- Nemam izbora. Moram biti prisutna u javnosti na bilo kakav način. Radijske i diskografske kuće me ne žele iako sam im se više puta javljala. Ne žele me ni na HRT-u. Zašto ja naprimjer ne bi nastupala u novogodišnjem programu. Stalno nam se vrte iste face na malim ekranima. I onda se čudimo zašto da tako kažem ‘neka‘ Aleksandra Prijović rasproda Arenu pet večeri zaredom. Kod nas svatko može biti zvijezda, a to su redom uglavnom nekakvi trećerazredni pjevači - govori Nikita.

No ističe da nije obeshrabrena. Ona se, kaže, dokazala na estradi. Snagu joj daje i vjera u Boga. Nikita je samohrana majka 17-godišnjeg sina Antonia, koji ima teškoće u razvoju. Umrli su joj i roditelji, otac prije tri godine, a majka lani.

- Teško mi je bez roditelja, ali najteže u životu mi je ipak bilo Antonievo odrastanje. To su bile takve borbe s institucijama, pogotovo u osnovnoj školi. Antonio sad ide u treći razred srednje ekonomske škole, ide u razred za djecu s posebnim potrebama. Četvero ih je u razredu, super mu je. Ali kad se sjetim što smo sve prolazili u osnovnoj školi. Nerazumijevanje od strane institucija, bilo je tu i verbalnog i fizičkog nasilja prema njemu od strane vršnjaka. Svaki dan sam išla s njim u školu, vozila sam ga u školu, čekala da završi s nastavom, morala sam ga čuvati, spašavati. No prebrodili smo sve uz pomoć Boga. Antonia ne bih mijenjala ni za što. Uvijek kad mi je teško kažem ‘to je moje dijete, Bog mi ga je podario.‘ I to mi daje snagu za dalje.

Prijavila sam se i na audiciju za Komedijin mjuzikl "Jadnici". Voljela bih upasti u taj mjuzikl, Antonio će taman maturirati kad će početi probe. Voljela bih naravno da me HRT prepozna i da upadnem i na Doru. Imam odličnu pjesmu, angažirala bih i plesače. No ako i ne prođem ništa od toga dvoje, idem dalje, uz Božju pomoć, ne predajem se - zaključila je Nikita. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:11