StoryEditorOCM
ShowbizJOŠ 35 DANA

Baby Lasagna u mrtvoj trci sa Švicarcem, stručnjaci kažu: ‘Ako treba, unajmite i psihologa, evo zašto‘

Piše Klara ROŽMAN/Jutarnji list
2. travnja 2024. - 14:34

Trideset i pet dana uoči Eurosonga Baby Lasagna pao je na drugo mjesto na eurovizijskim kladionicama. ‘Rim Tim Tagi Dim‘ danas ujutro imao je 16 posto šansi za pobjedu, a za tri posto šiša ga Švicarac Nemo čija pjesma ‘The Code‘ govori o putovanju i spoznaji da on nije ni muškarac ni žena, te osjećaju slobode kada je shvatio da je nebinarna osoba, piše Jutarnji list.

Ova vijest, naravno, rastužila je domaće fanove Eurosonga koji su, nakon što je Baby Lasagna duga trideset i dva dana nadmoćno vodio na kladionicama, pobjedu Hrvatske već uzimali ‘zdravo za gotovo‘. Nimalo ih ne tješi činjenica da bismo proteklih godina itekako slavili da su ijednom našem predstavniku kladionice predviđale plasman na drugo mjesto. Umjesto toga, pitaju se: Što je sad ovo? Ima li razloga za paniku? Hoće li se fanovi i LGBTQIA zajednica prikloniti Švicarcu koji je, nakon što je osvanuo na prvom mjestu kladionica, poručio kako mu se to sve čini nestvarno, dodavši kako osjeća ljubav i povjerenje svojih obožavatelja?

- Nema razloga za veliku zabrinutost. Stanje na kladionicama promijenit će se još mnogo puta do samog Eurosonga, a pravo stanje pokazat će se tek kada izvođači na sceni Arene u Malmöu na prvim probama pokažu kako će uživo zvučati i izgledati na eurovizijskoj sceni - kaže dugogodišnji pratitelj Eurosonga Nenad Korkut, koji nas je prije mjesec dana prvi upozorio na švicarskog eurovizijskog predstavnika i to u vrijeme kada je Nemo na kladionicama bio na desetom mjestu.

Korkut ima i objašnjenje zbog čega je Švicarac toliko poskočio na kladionicama upravo sada, netom po završetku prvog pred eurovizijskog okupljanja sudionika koje se prošlog vikenda održalo u Španjolskoj a na kojem je i naš Baby Lasagna, slažu se svi, razvalio.

- Baby Lasagna bio je sjajan, ali u Madridu se vidjelo i da Nemo uživo može besprijekorno izvesti pjesmu koja ima kapacitet pravog mjuzikla i koja je zapravo tip-top za Eurosong. Nemo ju je na koncertu u Španjolskoj sjajno otpjevao, uključivši i dio s falsetom. Iskreno, mislim da će se on na Eurosongu ‘tući‘ za pobjedu s Baby Lasagnom, a ako nas je netko već morao nadmašiti na kladionicama, onda mi je drago da je to napravila Švicarska, a ne Ukrajina ili Italija, čije me pjesme ove godine nisu previše impresionirale - kaže Korkut.

- Još će se tu dosta toga mijenjati - upozorava Ivan Tandarić koji također godinama prati Eurosong. Po njemu, moglo bi se dogoditi da do svibnja na kladionicama dodatno poskoči i Nizozemac Joost Klein, koji je sa skladbom ‘Europapa‘ zasad četvrti s 10 posto šanse za pobjedu. Jer, njegova skladba svojevrsno je pismo njegovom ocu koji je preminuo od raka, a prije smrti poručio je sinu kako kroz život mora ići kao da ne postoje nikakve granice, piše Jutarnji list.

- To je jedna sjajna, životna priča, odnosno skladba koja ima gomilu pregleda na društvenim mrežama. No bez obzira na jaku konkurenciju iz Švicarske i Nizozemske ja i dalje vjerujem da će Hrvatska ove godine na Eurosongu proći jako dobro, čak i najbolje. Po mojim predviđanjima Hrvatska će dobiti glasove publike, odnosno televoting, a žiri bi svoje glasove mogao podijeliti između Švicarske i, eventualno, Nizozemske. Što mi sad moramo napraviti u borbi za prvo mjesto? Moramo poboljšati scenski nastup Baby Lasagne, jer ono što smo vidjeli na Dori je dobro, ali može i puno bolje od toga. Moramo za eurovizijsku scenu naći bolje televizijske kutove iz kojih će se snimati naš predstavnik koji na sceni mora zračiti još većim samopouzdanjem. Znam da nije lako, pogotovo kad se radi o stidljivom mladiću iz Istre, ali ekipa oko njega mora napraviti sve da on u ovoj priči postane samopouzdan, ako treba, valja mu osigurati i psihološku pomoć - predlaže Tandarić.

- Baby Lasagna ima i imat će svu moguću podršku - ističe šef naše eurovizijske delegacije Tomislav Štengl koji ‘spušta loptu na zemlju‘ i umiruje dežurne paničare.

image

Tomislav Štengl

Krasnodar Peršun

- O čemu mi sad zapravo pričamo? Pa Hrvatska je nešto više od mjesec dana uoči Eurosonga tjednima bila prva, a sada je trenutačno druga na kladionicama. Nikad se to u povijesti Hrvatske na Eurosongu nije još dogodilo! Ako se ne varam, Doris Dragović 1999. uoči Eurosonga u Izraelu s pjesmom ‘Maria Magdalena‘ na kladionicama je bila između petog i osmog mjesta, da bi na kraju natjecanje završila kao četvrta. Ponavljam, nikad, ali baš nikad nismo bili među prva tri na kladionicama, a mislim da će se to trenutačno stanje, kako će se Eurosong primicati, još ponešto mijenjati - predviđa Štengl koji ne spada u one koji slijepo vjeruju kladionicama, ali rezultate na njima itekako uvažava.

- Baš sam zato i rekao kako mislim da će se trenutne kvote još itekako promijeniti. To će, po meni, tako biti jer ove godine nema izraženog favorita kao lani kada su kladionice Loreen i pjesmi davale čak 50 posto šanse za pobjedu. Drugoplasiranom Kaariji iz Finske iste te kladionice davale su uoči natjecanja upola manje šanse, njegova kvota tada je iznosila 24 posto, a opet je Loreen u Liverpoolu Finca pobijedila za ‘dlaku‘. Međutim, ove godine je drugačije: imate pet zemalja čiji su predstavnici na Eurosongu, što se kladionica tiče, vodeći i čije kvote su otprilike tu negdje. To su Hrvatska, Švicarska, Nizozemska, Italija i Ukrajina. Između trenutno prve Švicarske, koja zasad drži kvotu od 19 posto, i petoplasirane Ukrajine (koja je donedavno bila na trećem mjestu po kladionicama) s kvotom od 9 posto, samo je 10 posto razlike. Za neke je to malo, za neke malo više, ali, kako sada stvari stoje, itekako je sve to podložno promjeni - kaže Štengl kojeg pitamo što će HRT sada napraviti kako bi pridobio glasove žirija na svoju stranu.

Hoće li i Štengl, poput Ksenije Urličić nekada, Španjolcima recitirati Lorcu, a Maltežanima nositi licitarska srca, ne bi li lakše pridobio šefove žirija eurovizijskih zemalja čiji bi nam stručni ocjenjivački sudovi mogli onda zauzvrat udijeliti dragocjene bodove?

image

Nenad Korkut i Ivan Tandarić

Nera Šimić/Cropix

- Iskreno, ne znam što se sve radilo u devedesetima na Eurosongu, ali mi smo sada u ‘digitalnom‘ dobu gdje bi takve ‘rabote ispod stola‘ mogle jako loše završiti. Samo bih podsjetio na slučaj iz 2022. kada su zbog sumnji u nepravilnost poništeni eurovizijski glasovi stručnih žirija šest zemalja - podsjeća Štengl na skandal koji je uslijedio kada su organizatori Eurosonga odlučili da se Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino izuzmu od glasanja jer se ustanovilo kako su si žiriji iz tih zemalja međusobno dodjeljivali najviše iznose bodova, odnosno dogovorili su se da će glasati jedni za druge i jedni drugima davati najviše ocjene. Zato je EBU odlučio ne uključiti rezultate namještenih glasanja tih šest nacionalnih žirija, već ih je zamijenio zbrojnim rezultatom koji se izračunava automatski. Nakon, kako je rečeno, ‘neobičnog obrasca glasovanja‘ - odnosno varanja - otkrivenog u drugom polufinalu, bodovi žirija šest zemalja također su isključeni iz velikog finala Eurosonga, piše Jutarnji list.

image

Pobjednik Dore 2024, Baby Lasagna.
 

Livio Andrijic/Cropix

- Bio sam na sastanku kada je to bilo rečeno predstavnicima tih zemalja, a situacija je, blago rečeno, bila vrlo neugodna. Takav skandal i sramota Hrvatskoj doista ne trebaju. Umjesto toga, mi ćemo nastojati našem predstavniku osigurati najbolje moguće uvjete za njegov nastup života i svojski ga pripremiti za to. Nakon Madrida, Baby Lasagna tako već sljedeći vikend putuje na pred eurovizijski party u London, pa Amsterdam. Dogovorili smo mu i sudjelovanje u najpopularnijem nizozemskom televizijskom showu, kao i gostovanja na mnogim televizijama u zemljama koje se takmiče na Eurosongu. Pojačat ćemo i aktivnosti na društvenim mrežama. Ukratko: mislim da će nas ‘Rim Tim Tagi Dim‘ na Eurosongu daleko dovesti - kaže Štengl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:13