StoryEditor
ŽivotObožavao je film

Umro je David Prowse, najpoznatiji po ulozi Darth Vadera u originalnoj trilogiji ratova zvijezda

Piše PSD
29. studenog 2020. - 14:19
AFP

David Prowse, britanski glumac najpoznatiji po ulozi Darth Vadera u originalnoj trilogiji 'Ratovi zvijezda', umro je u 85. godini, potvrdili su njegovi agenti. Nažalost Prowse je bio bolestan, a naposljetku mu je ona i oduzela život, prenosi Variety.

- S velikim žaljenjem i tugom koja razbija srce za nas i milijune obožavatelja širom svijeta objavljujemo da je naš klijent Dave Prowse MBE preminuo u dobi od 85 godina", tweetali su u nedjelju agenti Prowse-a, Bowington Management.

Prowse je rođen 1935. godine. Osvojio je prvu nagradu na britanskom prvenstvu u dizanju utega 1962., a zatim te godine i predstavljao Englesku u toj istoj kategoriji na Igrama Commonwealtha u Brisbaneu.

Prowse je glumio čudovište Frankensteina u "Casino Royale" (1967), te opet u "The Horror of Frankenstein" (1970) i "Frankenstein i čudovište iz pakla" (1974). Glumio je tjelohranitelja u filmu "Clockwork Orange" Stanleyja Kubricka (1971.), gdje ga je primijetio George Lucas. Na audiciji je bio i za Darth Vadera i za Chewbaccu i na kraju je dobio ulogu za jedan dio Gospodara Sitha. Naime, njegov je naglasak smatran neprikladnim za taj lik zbog čega je on odigrao ulogu na setu i fizički, ali glas nije njegov već je naknadno dodan onaj Jamesa Earl Jonesa.

1975. postao je sastavni dio britanske kulture kada je igrao 'Green Cross Code Man', superheroja nastalog u sklopu državne kampanje za promicanje sigurnosti djece na cestama. Njegova dugogodišnja povezanost s kampanjom donijela mu je 2000. godine Nagradu za najizvrsniji red Britanskog carstva (MBE).

Prowsea ćemo ipak najbolje pamtiti po tome što je bio čovjek iza maske Darth Vadera u filmovima 'Ratovi zvijezda: Epizoda IV - Nova nada' (1977), 'Ratovi zvijezda: Epizoda V - Carstvo uzvraća udarac' (1980) i 'Ratovi zvijezda: Epizoda VI - Povratak Jedija' (1983.). 

U kasnijim godinama bio je poznata osoba na konvencijama 'Ratova zvijezda', a koliko je volio filmove i bio ponosan na tu svoju ulogu najbolje pokazuju njegova autobiografija i dokumentarac. Njegovi memoari 'Straight from the Force’s Mouth' objavljeni su 2011., a priča o njegovom životu ispričana je u dokumentarcu iz 2015. godine pod nazivom 'Ja sam tvoj otac', oba naslova su direktne reference na ulogu koju je igrao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 15:49