![<p>Ilustracija</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/04/o_22008492_1024.jpg)
Znanstvenici već čitavo stoljeće znaju da se smanjenjem unosa hrane u organizam smanjuje i rast pojedinih tumora, no nisu znali i razlog, a nova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature, razotkriva ulogu enzima fosfoinozitol 3-kinaze u tom procesu.
Nada Kalaany i David Sabatini, znanstvenici s Tehnološkog instituta u američkoj državi Massachusetts proučavali su kakav se učinak postiže ograničenjem unosa hrane na pojedine ljudske tumore presađene miševima.
Proučavali su rak mozga, debelog crijeva, prostate te različite oblike raka dojke, a svoja otkrića objavili u srijedu u britanskom časopisu Nature.
Pojedini tumori (debelog crijeva i dva oblika raka dojke) smanjivali su se kako se smanjivao unos hrane, no kod nekih drugih tumora (prostate, mozga i...