StoryEditor
Životdaleko od ukrasa

Sobne biljke ne kradu kisik, a dobre su za zdravlje. Pogotovo u zimskim mjesecima. Oslobađaju vlagu, a takav zrak otežava preživljavanje virusa

Piše J.L.
21. studenog 2020. - 17:47
 Shutterstock

Naravno, sobne biljke nisu "moderni izum", ali u posljednje vrijeme možemo vidjeti da ih velik broj ljudi oduševljeno kupuje i ukrašava svoje domove, što potiču i dizajneri interijera.

Tako stanovi koji su donedavno bili praktički bez zelenila, pretvaraju u male urbane džungle, a veliki dio zasluga za opću popularizaciju zelenih biljaka nesumnjivo pripada i društvenim mrežama. Ako se i vama sviđa ovaj trend vjerojatno će vas obradovati činjenica da sobne biljke nisu "samo" praznik za oči, već da doprinose i očuvanju zdravlja.

Obogaćuju zrak kisikom

Više kisika i manje ugljičnog dioksida u zraku znači lakše disanje ili, općenito, kvalitetniji i zdraviji zrak. Za prisutnosti kisika u zraku ključan je proces fotosinteze koji se odvija u zelenim biljkama. Uz pomoć sobnih biljaka zrak u stanu možete obogatiti kisikom, što čak može donekle smanjiti potrebu za ventilacijom.

Pojedine biljke su posebno korisne u tom pogledu, posebno sukulenti i orhideje, koje su stoga posebno dobar izbor za spavaće sobe. U usporedbi s mnogim drugim vrstama, one troše manji udio proizvedenog kisika - jer ne smijemo zaboraviti da i biljke moraju disati.

Pomažu u uklanjanju štetnih tvari iz zraka

Sobne biljke mogu djelovati i kao vrsta prirodnih pročišćivača ili filtara za zrak.

Između ostalog, mogu pomoći u uklanjanju čestica formaldehida u zraku. Značajan dio nalaza povezanih s takvim učincima zelenih biljaka potječe od istraživanja provedenog u NASA-i u vezi s kakvoćom zraka u zatvorenom prostoru.

Znanstvenici su otkrili da zelene biljke mogu igrati ključnu ulogu u podizanju kvalitete, te da u procesu uklanjanja štetnih isparavanja sudjeluje i lišće i korijenje.

Vrste koje su posebno učinkovite u pročišćavanju zraka uključuju: zlatni puzavac (đavolji bršljan); obični bršljan; pauk biljku (zeleni ljiljan), koji osim što je lijepa kao ukras korisna jer uklanja razne toksine kao su benzen, ksilen, ugljični monoksid, formaldehid i toluen; salonska palma (plama sreće ili elegans); svekrvin jezik (zmijski jezik); žućkasti spatifilum; dracena.

Povećavaju koncentraciju

Posljednjih mjeseci mnogi su vjerojatno stekli iskustvo rada od kuće. To, naravno, ima i prednosti i nedostatke. Mnogima je najveći nedostatak to što je često puno teže okupiti se kod kuće i usredotočiti se isključivo na posao.

Srećom, u prevladavanju takvih problema mogu pomoći razne tehnike, ali i sobne biljke. Postoji nekoliko studija koje otkrivaju da prisutnost zelenih biljaka u sobi može značajno pomoći u poboljšanju koncentracije, ali korisne su i za pamćenje. Stoga je dobro dodati barem jednu sobnu biljku u blizinu radne površine ili u kut.

Manje problema sa suhim zrakom

Sobne biljke tijekom procesa transpiracije oslobađaju i dosta vlage u zrak. Procjenjuje se da oko 10 posto ukupne vlage u atmosferi čini vlaga koju emitiraju sobne biljke. Proces transpiracije ili isparavanja tekućine iz biljaka vrlo je sličan na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

To znači da uz pomoć sobnih biljaka možete postići da zrak u sobama vašem domu ne bude suh. Dakle, sobne biljke možete koristiti i kao neku vrstu prirodnog ovlaživača zraka. Kao što je poznato, suhi zrak u zatvorenom, koji je čest problem u zimskim mjesecima, povezan je s nizom neugodnosti. Između ostalog, preniska razina vlažnosti zraka često je kriva za vrlo suhu kožu, otežano disanje, kašalj, neugodno grebanje u grlu itd.

Sobne biljke u stanu mogu pomoći u sprječavanju ovih problema. Osim toga istraživanja su otkrila da vlažniji zrak otežava preživljavanje virusa gripe i nekih drugih virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 04:23