stdClass Object ( [id] => 1320968 [title] => Progresivna bolest ne sprječava ga da živi punim plućima, piše, objavljuje: Probudim se i uzmem od dana sve što mi pruža [alias] => progresivna-bolest-ne-sprjecava-ga-da-zivi-punim-plucima-pise-objavljuje-probudim-se-i-uzmem-od-dana-sve-sto-mi-pruza [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jan Bolić 28-godišnji je pisac iz Rijeke, s progresivnom spinalnom mišićnom atrofijom, koja ga ne sprječava da ostvaruje svoje želje i živi život punim plućima.

Izdao je šest knjiga do sada, a sve ih je napisao jednim prstom, sam. Jer je taj jedan prst još uvijek pokretan. Promociju zadnje izdane knjige "Dan po dan" imat će i u Splitu, u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva 45, 19. rujna u 18 sati. Janu bi puno značilo da svi koji mogu dođu i podrže ga. Fascinantna je njegova volja za životom, radom i bavljenjem umjetnošću. Iako njegov život nije bajka, on je uspio biti inspiracija mnogima, ali i pronaći motivaciju za pisanje knjiga.

Jan ne može biti sam uopće, ne može ni dozvati nekoga ako leži. Međutim, život u kolicima nije ga spriječio da živi svoje snove i za svoje snove. Njegova majka i baka, koje se brinu o njemu, non-stop su s njim i njegova najveća podrška i pomoć. Njegova je priča primjer mnogima kako živjeti sretnije bez obzira na situacije koje nam se događaju, a o tome, kao i o novoj knjizi, porazgovarali smo s Janom. Na intervju nam je odgovorio s jednim prstom i velikim guštom.

Za početak, rekao nam je o čemu piše u novoj knjizi i koliko je radio na njoj.

"Knjigu ‘Dan po dan‘ pisao sam oko godinu i pol dana. To su zapravo zapisi o mojem životu, životnim i proživljenim trenucima, sreći, strpljenju, bolima, ljubavi", govori nam Jan i nastavlja:

"Kako živjeti dan po dan? Sve se događa sad. U ovom trenutku. Znači ono što je prošlo ne možete vratiti, a ono što tek dolazi ne možete znati. Zato imam danas. Kad se probudim u još jednom danu, uzet ću od njega sve najbolje što mi pruža. Proživjet ću ga najbolje što mogu. I s vjerom u srcu da ću i sutra dobiti priliku proživjeti još jedan dan. Svakog dana biti mrvicu bolji čovjek. Svakog dana biti bliže snovima", kazuje nam Jan.

---

image

‘Uvijek kažem da je pisanje moj poziv. Bez pisanja ne bih mogao zamisliti život. Kada sam objavio prvu knjigu, 2016., shvatio sam da je to posao koji ću raditi do kraja života‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Pisanje je moja misija

Put do snova nekad bude otežan. Jan je nedavno, nažalost, imao koronu koju je jedva preživio.

"Da, nažalost, ja sam rizičan. I mislili smo da ću uspjeti lijepo preživjeti koronu jer nisam ni imao velike simptome, ali ipak je bila jaka korona za moje tijelo. Nije prešlo na pluća, ali mi je toliko snage uzela da sam morao ići na respirator. Nisam imao snage disati, gutati, jesti. Bilo je tri dana kritično, ali brzo sam došao k sebi. No oporavak je dugo trajao. Još dandanas nisam potpuno oporavljen.

A imam strpljenje. Nisam ni znao koliko. Nije bilo lako, zaista sam ponekad padao psihički, ali bila je mama Maristella uvijek uz mene pa bi me ona podigla", iskren je Jan.

Pisanje knjiga njegova je strast, ali i posao. Inspirira ga štošta.

"Uvijek kažem da je pisanje moj poziv. Bez pisanja ne bih mogao zamisliti život. Kada sam objavio prvu knjigu, 2016. godine, poeziju, tada sam shvatio da je to posao koji ću raditi do kraja života.

Inspiraciju za pisanje pronalazim u životu, svijetu oko sebe. Pronalazim je u svijetu u meni. Sve me to inspirira.

Nakon nekoliko godina pisanja, shvatio sam da je pisanje i sve ovo što radim moja misija. A moja misija je pokazati ljudima da se unatoč preprekama u životu može živjeti sretnije i zahvalnije. I ja sam najsretniji kada mogu ljude potaknuti na promjenu u životu", govori Jan.

---

image

‘Zahvalio bih svim ljudima u Splitu i općenito, koji me prate i koji su moja najveća snaga!‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Majka i baka pomažu mu svakodnevno u svemu. Njihov je dan uvijek ispunjen, a život nikad dosadan.

"Dugo bi mi trebalo da opišem život. Pa ću opisati jedan dan u kojem nemam obaveze. Probudim se rano ujutro, mama me probudi, onda higijena i oblačenje. Zatim idem nešto pojesti i obavezno kava. Onda mama ide raditi, a nona ostaje sa mnom. Jer ja ne mogu biti sam ni pola sata. Uvijek netko treba biti blizu mene, mama ili nona. One me znaju aspirirati i zato sam uz njih siguran. Ne mogu niti sam ništa pomaknuti.

Država ne pomaže previše

Kada se mama vrati s posla, onda ručamo, odmaramo se ili možda idemo negdje van. I tako večeramo, još malo nešto radimo, npr. ja možda pišem itd. A ako imam obaveze, npr. neku promociju ili snimanje, onda se pripremam za to. Treba mi jedino puno više vremena za odijevanje itd.", opisuje nam Jan.

Ništa nova nije ono što i Jan sam kaže – država ne pomaže previše osobama s invaliditetom...

"Država općenito ne pomaže previše osobama s invaliditetom. Ne znam što bih mogao pametno napisati osim da se glavni i odgovorni pokušaju zamisliti u našoj koži.

Financijski se ne mogu brinuti o sebi, a ni fizički. Kad jednog dana moje mame ne bude, ja se neću moći brinuti za sebe s novcem koji dobijem od države. Tužno", otvoreno nam govori riječki pisac. Ipak, uza sve to njemu motivacije ne nedostaje.

"Sve me motivira. Život. Sve ono što ga čini. Pokreće me život. Živim život. Uzimam od života sve ono najbolje što mogu.

Kada sam sa 16 godina skoro preminuo, shvatio sam da u životu ne treba odgađati stvari i čekati. Ako nešto zaista želimo, sad je pravo vrijeme za to. Jer sutra možda neće biti prilike", govori nam.

Kao što smo već rekli, Jan piše samo s jednim prstom. Ostale ne može pomaknuti.

"Da, pišem jednim prstom dok ležim. Tipkajući na zaslon pametnog telefona napisao sam sve knjige. Nije mi teško tipkati. Već je taj moj prst toliko istreniran da sam zna gdje je koje slovo.

A npr. za napisati jednu knjigu od 200 stranica treba mi oko godinu dana. Ali sve ovisi o inspiraciji i motivaciji. Ne o prstu. Jednu stranicu napišem u 15 minuta, ako znam što želim napisati", objašnjava nam.

Jako se veselim kavi u Splitu

Srećom, njegovo je stanje trenutno dobro.

"Bolest je dobro. Pijem lijek Risdiplam. Sad već gotovo tri godine. Taj lijek je zaista čudo. Ni sam ne vjerujem da pijem nešto što moju bolest usporava. To je sirup koji ima okus jagode i trebam ga uzimati svaki dan.

Brzo sam osjetio promjene kad sam počeo uzimati lijek. Imam više energije. Ne umorim se brzo. Vrat mi je jači. Jedna noga. Vjerojatno još toga, ali ni sam ne primijetim odmah. Npr. vrat sam shvatio tek kad sam nesvjesno napravio pokret koji prije ne bih mogao", kazuje nam Jan, koji uskoro ima promociju knjige "Dan po dan" u Splitu.

---

image

Promociju zadnje izdane knjige imat će i u Splitu, u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva 45, 19. rujna u 18 sati. Janu bi puno značilo da svi koji mogu dođu i podrže ga

---

"Bio sam u Splitu jednom davno kao mali, na ekskurziji sa školom. I to jedan dan. Niti se ne sjećam što sam vidio.

Split je divan grad. Turistički i topao. Jako se veselim Splitu i ljudima! Jedva čekam prošetati se i uživati na kavi, koktelu", kaže nam Jan i govori što nas očekuje.

"Ne volim dosadne promocije pa zato ni moja promocija neće biti dosadna. Nešto ćemo ispričati o knjizi i meni. Podružit ćemo se i moći će svi kupiti knjigu s popustom i potpisom. Zaista bih volio da dođete i podržite moj rad. Naravno, svi su dobrodošli.

Promocija će biti u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva ul. 45, u Splitu, u 18 sati. Pozvala me draga vlasnica tog restorana i zaista bit će prekrasno. To je prvi snack bar i restoran u Splitu koji ima proizvode isključivo bez glutena.

Kad mame jednom ne bude...

Bit će pjenušca i nekih zalogajčića, ali to trebate doći sami vidjeti", kaže Jan, koji će uskoro dobiti i film o sebi. Naime, redatelj Anđelo Jurkas snima s Janom film o Janovu životu koji se zove "Životi Jana Bolića".

"Evo baš prije koji dan smo završili sve glavne dijelove snimanja. Redatelj Anđelo Jurkas je rekao da bismo negdje na proljeće trebali biti gotovi. I imati premijeru. Zaista je bilo odlično i zanimljivo uz Anđela. On je kul", govori Jan.

---

image

Jan Bolić i redatelj Anđelo Jurkas

Damir Škomrlj/Cropix
---

Ima i Jan svoje borbe sa strahovima.

"Najveći strah? Možda da mojoj mami nešto ne bude. To je strah koji je prvi na listi strahova. Imam još strahova s kojima se borim. Na primjer što ću kada jednog dana ne bude mame i kad se neće nitko moći brinuti o meni", iskreno nam kazuje pisac koji i dalje ima puno snova za ostvariti.

"Puno sam snova uspio ostvariti. Neke nisam ni sanjao, a dogodili su se i veličanstveno je. Neke sada živim. Mislim da je to dar. Zahvalan sam što sam dobio priliku živjeti te snove.

A imam još snova koje želim ostvariti. Na primjer želim jednog dana živjeti od pisanja. Da mogu to raditi i da se ne trebam brinuti o egzistenciji. Da financijski ne trebam brinuti. Imam sada dovoljno, ali nema dovoljno za platiti asistente koji će biti sa mnom cijeli dan kad mame jednog dana ne bude.

Za kraj bih samo zahvalio svim ljudima u Splitu i općenito, koji me prate i koji su moja najveća snaga! Hvala i vama Slobodnoj Dalmaciji na podršci!" zaključuje Jan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jan Bolić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Jan Bolić 2 0 8292 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-07 08:52:50 [created_by] => 3271 [created_by_alias] => Ivana Kapetanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-07 18:32:50 [modified_by] => 3271 [publish_up] => 2023-09-07 16:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Progresivna bolest ne sprječava ga da živi punim plućima, piše, objavljuje: Probudim se i uzmem od dana sve što mi pruža [metakey] => jan bolic, KNJIGA, dan po dan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25573746.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25573751.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25573752.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25573745.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25573746.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25573742.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/23369019.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25576621.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/23369015.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/23369013.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Moja misija je pokazati ljudima da se unato\u010d preprekama mo\u017ee \u017eivjeti sretnije i zahvalnije. I ja sam najsretniji kada mogu ljude potaknuti na promjenu, ka\u017ee nam Jan (na fotofradiji s majkom Maristellom)<\/p>","

\u2018Financijski se ne mogu brinuti o sebi, a ni fizi\u010dki. Kad jednog dana moje mame ne bude, ja se ne\u0107u mo\u0107i brinuti za sebe s novcem koji dobijem od dr\u017eave. Tu\u017eno\u2018<\/p>","

\u2018Uvijek ka\u017eem da je pisanje moj poziv. Bez pisanja ne bih mogao zamisliti \u017eivot. Kada sam objavio prvu knjigu, 2016., shvatio sam da je to posao koji \u0107u raditi do kraja \u017eivota\u2018<\/p>","

\u2018Zahvalio bih svim ljudima u Splitu i op\u0107enito, koji me prate i koji su moja najve\u0107a snaga!\u2018<\/p>","

Jan Boli\u0107 i majka Maristella Boli\u0107<\/p>","

\u2018Sve me motivira. \u017divot. Sve ono \u0161to ga \u010dini. Pokre\u0107e me \u017eivot. \u017divim \u017eivot. Uzimam od \u017eivota sve ono najbolje \u0161to mogu\u2018<\/p>","

Jan Boli\u0107 i redatelj An\u0111elo Jurkas<\/p>","

Promociju zadnje izdane knjige imat \u0107e i u Splitu, u restoranu SALT \u2013 Gluten-free house, na adresi Slavi\u0107eva 45,\u00a019. rujna u 18 sati. Janu bi puno zna\u010dilo da svi koji mogu do\u0111u i podr\u017ee ga<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1443","hd_25573746_1920.jpg":"1920x1080","k_25573746_1280.jpg":"1280x1280","k_25573746_1024.jpg":"1024x1024","k_25573746_640.jpg":"640x640","k_25573746_480.jpg":"480x480","k_25573746_340.jpg":"340x340","k_25573746_220.jpg":"220x220","o_25573746_1280.jpg":"1280x962","o_25573746_1024.jpg":"1024x769","o_25573746_640.jpg":"640x481","o_25573746_480.jpg":"480x360","o_25573746_340.jpg":"340x255","o_25573746_220.jpg":"220x165","h_25573746_1280.jpg":"1280x854","h_25573746_1024.jpg":"1024x683","h_25573746_640.jpg":"640x427","h_25573746_480.jpg":"480x320","h_25573746_340.jpg":"340x227","h_25573746_220.jpg":"220x147","pp_25573746_1280.jpg":"1280x1628","pp_25573746_1024.jpg":"1024x1303","pp_25573746_640.jpg":"640x814","pp_25573746_480.jpg":"480x611","pp_25573746_340.jpg":"340x432","pp_25573746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1750","hd_25573751_1920.jpg":"1920x1080","k_25573751_1280.jpg":"1280x1280","k_25573751_1024.jpg":"1024x1024","k_25573751_640.jpg":"640x640","k_25573751_480.jpg":"480x480","k_25573751_340.jpg":"340x340","k_25573751_220.jpg":"220x220","o_25573751_1280.jpg":"1280x1166","o_25573751_1024.jpg":"1024x933","o_25573751_640.jpg":"640x583","o_25573751_480.jpg":"480x437","o_25573751_340.jpg":"340x309","o_25573751_220.jpg":"220x200","h_25573751_1280.jpg":"1280x854","h_25573751_1024.jpg":"1024x683","h_25573751_640.jpg":"640x427","h_25573751_480.jpg":"480x320","h_25573751_340.jpg":"340x227","h_25573751_220.jpg":"220x147","pp_25573751_1280.jpg":"1280x1628","pp_25573751_1024.jpg":"1024x1303","pp_25573751_640.jpg":"640x814","pp_25573751_480.jpg":"480x611","pp_25573751_340.jpg":"340x432","pp_25573751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25573752_1920.jpg":"1920x1080","k_25573752_1280.jpg":"1280x1280","k_25573752_1024.jpg":"1024x1024","k_25573752_640.jpg":"640x640","k_25573752_480.jpg":"480x480","k_25573752_340.jpg":"340x340","k_25573752_220.jpg":"220x220","o_25573752_1280.jpg":"1280x960","o_25573752_1024.jpg":"1024x768","o_25573752_640.jpg":"640x480","o_25573752_480.jpg":"480x360","o_25573752_340.jpg":"340x255","o_25573752_220.jpg":"220x165","h_25573752_1280.jpg":"1280x854","h_25573752_1024.jpg":"1024x683","h_25573752_640.jpg":"640x427","h_25573752_480.jpg":"480x320","h_25573752_340.jpg":"340x227","h_25573752_220.jpg":"220x147","pp_25573752_1280.jpg":"1280x1628","pp_25573752_1024.jpg":"1024x1303","pp_25573752_640.jpg":"640x814","pp_25573752_480.jpg":"480x611","pp_25573752_340.jpg":"340x432","pp_25573752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_25573745_1920.jpg":"1920x1080","k_25573745_1280.jpg":"1280x1280","k_25573745_1024.jpg":"1024x1024","k_25573745_640.jpg":"640x640","k_25573745_480.jpg":"480x480","k_25573745_340.jpg":"340x340","k_25573745_220.jpg":"220x220","o_25573745_1280.jpg":"1280x863","o_25573745_1024.jpg":"1024x690","o_25573745_640.jpg":"640x431","o_25573745_480.jpg":"480x323","o_25573745_340.jpg":"340x229","o_25573745_220.jpg":"220x148","h_25573745_1280.jpg":"1280x854","h_25573745_1024.jpg":"1024x683","h_25573745_640.jpg":"640x427","h_25573745_480.jpg":"480x320","h_25573745_340.jpg":"340x227","h_25573745_220.jpg":"220x147","pp_25573745_1280.jpg":"1280x1628","pp_25573745_1024.jpg":"1024x1303","pp_25573745_640.jpg":"640x814","pp_25573745_480.jpg":"480x611","pp_25573745_340.jpg":"340x432","pp_25573745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1443","hd_25573746_1920.jpg":"1920x1080","k_25573746_1280.jpg":"1280x1280","k_25573746_1024.jpg":"1024x1024","k_25573746_640.jpg":"640x640","k_25573746_480.jpg":"480x480","k_25573746_340.jpg":"340x340","k_25573746_220.jpg":"220x220","o_25573746_1280.jpg":"1280x962","o_25573746_1024.jpg":"1024x769","o_25573746_640.jpg":"640x481","o_25573746_480.jpg":"480x360","o_25573746_340.jpg":"340x255","o_25573746_220.jpg":"220x165","h_25573746_1280.jpg":"1280x854","h_25573746_1024.jpg":"1024x683","h_25573746_640.jpg":"640x427","h_25573746_480.jpg":"480x320","h_25573746_340.jpg":"340x227","h_25573746_220.jpg":"220x147","pp_25573746_1280.jpg":"1280x1628","pp_25573746_1024.jpg":"1024x1303","pp_25573746_640.jpg":"640x814","pp_25573746_480.jpg":"480x611","pp_25573746_340.jpg":"340x432","pp_25573746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1324","hd_25573742_1920.jpg":"1920x1080","k_25573742_1280.jpg":"1280x1280","k_25573742_1024.jpg":"1024x1024","k_25573742_640.jpg":"640x640","k_25573742_480.jpg":"480x480","k_25573742_340.jpg":"340x340","k_25573742_220.jpg":"220x220","o_25573742_1280.jpg":"1280x882","o_25573742_1024.jpg":"1024x706","o_25573742_640.jpg":"640x441","o_25573742_480.jpg":"480x331","o_25573742_340.jpg":"340x234","o_25573742_220.jpg":"220x151","h_25573742_1280.jpg":"1280x854","h_25573742_1024.jpg":"1024x683","h_25573742_640.jpg":"640x427","h_25573742_480.jpg":"480x320","h_25573742_340.jpg":"340x227","h_25573742_220.jpg":"220x147","pp_25573742_1280.jpg":"1280x1628","pp_25573742_1024.jpg":"1024x1303","pp_25573742_640.jpg":"640x814","pp_25573742_480.jpg":"480x611","pp_25573742_340.jpg":"340x432","pp_25573742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_23369019_1920.jpg":"1920x1080","k_23369019_1280.jpg":"1280x1280","k_23369019_1024.jpg":"1024x1024","k_23369019_640.jpg":"640x640","k_23369019_480.jpg":"480x480","k_23369019_340.jpg":"340x340","k_23369019_220.jpg":"220x220","o_23369019_1280.jpg":"1280x866","o_23369019_1024.jpg":"1024x693","o_23369019_640.jpg":"640x433","o_23369019_480.jpg":"480x325","o_23369019_340.jpg":"340x230","o_23369019_220.jpg":"220x148","h_23369019_1280.jpg":"1280x854","h_23369019_1024.jpg":"1024x683","h_23369019_640.jpg":"640x427","h_23369019_480.jpg":"480x320","h_23369019_340.jpg":"340x227","h_23369019_220.jpg":"220x147","pp_23369019_1280.jpg":"1280x1628","pp_23369019_1024.jpg":"1024x1303","pp_23369019_640.jpg":"640x814","pp_23369019_480.jpg":"480x611","pp_23369019_340.jpg":"340x432","pp_23369019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1118x1012","hd_25576621_1920.jpg":"1920x1080","k_25576621_1280.jpg":"1280x1280","k_25576621_1024.jpg":"1024x1024","k_25576621_640.jpg":"640x640","k_25576621_480.jpg":"480x480","k_25576621_340.jpg":"340x340","k_25576621_220.jpg":"220x220","o_25576621_1280.jpg":"1280x1158","o_25576621_1024.jpg":"1024x926","o_25576621_640.jpg":"640x579","o_25576621_480.jpg":"480x434","o_25576621_340.jpg":"340x307","o_25576621_220.jpg":"220x199","h_25576621_1280.jpg":"1280x854","h_25576621_1024.jpg":"1024x683","h_25576621_640.jpg":"640x427","h_25576621_480.jpg":"480x320","h_25576621_340.jpg":"340x227","h_25576621_220.jpg":"220x147","pp_25576621_1280.jpg":"1280x1628","pp_25576621_1024.jpg":"1024x1303","pp_25576621_640.jpg":"640x814","pp_25576621_480.jpg":"480x611","pp_25576621_340.jpg":"340x432","pp_25576621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_23369015_1920.jpg":"1920x1080","k_23369015_1280.jpg":"1280x1280","k_23369015_1024.jpg":"1024x1024","k_23369015_640.jpg":"640x640","k_23369015_480.jpg":"480x480","k_23369015_340.jpg":"340x340","k_23369015_220.jpg":"220x220","o_23369015_1280.jpg":"1280x875","o_23369015_1024.jpg":"1024x700","o_23369015_640.jpg":"640x437","o_23369015_480.jpg":"480x328","o_23369015_340.jpg":"340x232","o_23369015_220.jpg":"220x150","h_23369015_1280.jpg":"1280x854","h_23369015_1024.jpg":"1024x683","h_23369015_640.jpg":"640x427","h_23369015_480.jpg":"480x320","h_23369015_340.jpg":"340x227","h_23369015_220.jpg":"220x147","pp_23369015_1280.jpg":"1280x1628","pp_23369015_1024.jpg":"1024x1303","pp_23369015_640.jpg":"640x814","pp_23369015_480.jpg":"480x611","pp_23369015_340.jpg":"340x432","pp_23369015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_23369013_1920.jpg":"1920x1080","k_23369013_1280.jpg":"1280x1280","k_23369013_1024.jpg":"1024x1024","k_23369013_640.jpg":"640x640","k_23369013_480.jpg":"480x480","k_23369013_340.jpg":"340x340","k_23369013_220.jpg":"220x220","o_23369013_1280.jpg":"1280x859","o_23369013_1024.jpg":"1024x687","o_23369013_640.jpg":"640x429","o_23369013_480.jpg":"480x322","o_23369013_340.jpg":"340x228","o_23369013_220.jpg":"220x147","h_23369013_1280.jpg":"1280x854","h_23369013_1024.jpg":"1024x683","h_23369013_640.jpg":"640x427","h_23369013_480.jpg":"480x320","h_23369013_340.jpg":"340x227","h_23369013_220.jpg":"220x147","pp_23369013_1280.jpg":"1280x1628","pp_23369013_1024.jpg":"1024x1303","pp_23369013_640.jpg":"640x814","pp_23369013_480.jpg":"480x611","pp_23369013_340.jpg":"340x432","pp_23369013_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4610509 Threads: 5 Questions: 152961423 Slow queries: 65535 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4543137 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/progresivna-bolest-ne-sprjecava-ga-da-zivi-punim-plucima-pise-objavljuje-probudim-se-i-uzmem-od-dana-sve-sto-mi-pruza-1320968 [printLink] => /mozaik/zivot/progresivna-bolest-ne-sprjecava-ga-da-zivi-punim-plucima-pise-objavljuje-probudim-se-i-uzmem-od-dana-sve-sto-mi-pruza-1320968?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690665 [name] => jan bolic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-13 15:21:36 [main_article_id] => 0 [alias] => jan-bolic [link] => /tag/jan-bolic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729055 [name] => dan po dan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-07 12:46:05 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-po-dan [link] => /tag/dan-po-dan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jan Bolić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Progresivna bolest ne sprječava ga da živi punim plućima, piše, objavljuje: Probudim se i uzmem od dana sve što mi pruža [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3271 [name] => Ivana Kapetanović [username] => ivana.kapetanovic@slobodnadalmacija.hr [email] => ivana.kapetanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$OmTs/imYojk0U2lnJXM43uHwmFTXw.yH92JTXlWUAnY.g5OmdI/9S [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivana-kapetanovic-3271 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1784 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":"","customparams_layout":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ea6190ae66f23754bb03378e261af015?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25573746.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Škomrlj/Cropix [mainImageDesc] =>

Moja misija je pokazati ljudima da se unatoč preprekama može živjeti sretnije i zahvalnije. I ja sam najsretniji kada mogu ljude potaknuti na promjenu, kaže nam Jan (na fotofradiji s majkom Maristellom)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25573746.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

Moja misija je pokazati ljudima da se unatoč preprekama može živjeti sretnije i zahvalnije. I ja sam najsretniji kada mogu ljude potaknuti na promjenu, kaže nam Jan (na fotofradiji s majkom Maristellom)

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25573751.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

‘Financijski se ne mogu brinuti o sebi, a ni fizički. Kad jednog dana moje mame ne bude, ja se neću moći brinuti za sebe s novcem koji dobijem od države. Tužno‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25573752.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

‘Uvijek kažem da je pisanje moj poziv. Bez pisanja ne bih mogao zamisliti život. Kada sam objavio prvu knjigu, 2016., shvatio sam da je to posao koji ću raditi do kraja života‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25573745.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

‘Zahvalio bih svim ljudima u Splitu i općenito, koji me prate i koji su moja najveća snaga!‘

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25573746.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

Jan Bolić i majka Maristella Bolić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25573742.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

‘Sve me motivira. Život. Sve ono što ga čini. Pokreće me život. Živim život. Uzimam od života sve ono najbolje što mogu‘

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/23369019.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

Jan Bolić i redatelj Anđelo Jurkas

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25576621.jpg [title] =>

Promociju zadnje izdane knjige imat će i u Splitu, u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva 45, 19. rujna u 18 sati. Janu bi puno značilo da svi koji mogu dođu i podrže ga

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/23369015.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/23369013.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jan Bolić 28-godišnji je pisac iz Rijeke, s progresivnom spinalnom mišićnom atrofijom, koja ga ne sprječava da ostvaruje svoje želje i živi život punim plućima.

Izdao je šest knjiga do sada, a sve ih je napisao jednim prstom, sam. Jer je taj jedan prst još uvijek pokretan. Promociju zadnje izdane knjige "Dan po dan" imat će i u Splitu, u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva 45, 19. rujna u 18 sati. Janu bi puno značilo da svi koji mogu dođu i podrže ga. Fascinantna je njegova volja za životom, radom i bavljenjem umjetnošću. Iako njegov život nije bajka, on je uspio biti inspiracija mnogima, ali i pronaći motivaciju za pisanje knjiga.

Jan ne može biti sam uopće, ne može ni dozvati nekoga ako leži. Međutim, život u kolicima nije ga spriječio da živi svoje snove i za svoje snove. Njegova majka i baka, koje se brinu o njemu, non-stop su s njim i njegova najveća podrška i pomoć. Njegova je priča primjer mnogima kako živjeti sretnije bez obzira na situacije koje nam se događaju, a o tome, kao i o novoj knjizi, porazgovarali smo s Janom. Na intervju nam je odgovorio s jednim prstom i velikim guštom.

Za početak, rekao nam je o čemu piše u novoj knjizi i koliko je radio na njoj.

"Knjigu ‘Dan po dan‘ pisao sam oko godinu i pol dana. To su zapravo zapisi o mojem životu, životnim i proživljenim trenucima, sreći, strpljenju, bolima, ljubavi", govori nam Jan i nastavlja:

"Kako živjeti dan po dan? Sve se događa sad. U ovom trenutku. Znači ono što je prošlo ne možete vratiti, a ono što tek dolazi ne možete znati. Zato imam danas. Kad se probudim u još jednom danu, uzet ću od njega sve najbolje što mi pruža. Proživjet ću ga najbolje što mogu. I s vjerom u srcu da ću i sutra dobiti priliku proživjeti još jedan dan. Svakog dana biti mrvicu bolji čovjek. Svakog dana biti bliže snovima", kazuje nam Jan.

---

image

‘Uvijek kažem da je pisanje moj poziv. Bez pisanja ne bih mogao zamisliti život. Kada sam objavio prvu knjigu, 2016., shvatio sam da je to posao koji ću raditi do kraja života‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Pisanje je moja misija

Put do snova nekad bude otežan. Jan je nedavno, nažalost, imao koronu koju je jedva preživio.

"Da, nažalost, ja sam rizičan. I mislili smo da ću uspjeti lijepo preživjeti koronu jer nisam ni imao velike simptome, ali ipak je bila jaka korona za moje tijelo. Nije prešlo na pluća, ali mi je toliko snage uzela da sam morao ići na respirator. Nisam imao snage disati, gutati, jesti. Bilo je tri dana kritično, ali brzo sam došao k sebi. No oporavak je dugo trajao. Još dandanas nisam potpuno oporavljen.

A imam strpljenje. Nisam ni znao koliko. Nije bilo lako, zaista sam ponekad padao psihički, ali bila je mama Maristella uvijek uz mene pa bi me ona podigla", iskren je Jan.

Pisanje knjiga njegova je strast, ali i posao. Inspirira ga štošta.

"Uvijek kažem da je pisanje moj poziv. Bez pisanja ne bih mogao zamisliti život. Kada sam objavio prvu knjigu, 2016. godine, poeziju, tada sam shvatio da je to posao koji ću raditi do kraja života.

Inspiraciju za pisanje pronalazim u životu, svijetu oko sebe. Pronalazim je u svijetu u meni. Sve me to inspirira.

Nakon nekoliko godina pisanja, shvatio sam da je pisanje i sve ovo što radim moja misija. A moja misija je pokazati ljudima da se unatoč preprekama u životu može živjeti sretnije i zahvalnije. I ja sam najsretniji kada mogu ljude potaknuti na promjenu u životu", govori Jan.

---

image

‘Zahvalio bih svim ljudima u Splitu i općenito, koji me prate i koji su moja najveća snaga!‘

Damir Škomrlj/Cropix
---

Majka i baka pomažu mu svakodnevno u svemu. Njihov je dan uvijek ispunjen, a život nikad dosadan.

"Dugo bi mi trebalo da opišem život. Pa ću opisati jedan dan u kojem nemam obaveze. Probudim se rano ujutro, mama me probudi, onda higijena i oblačenje. Zatim idem nešto pojesti i obavezno kava. Onda mama ide raditi, a nona ostaje sa mnom. Jer ja ne mogu biti sam ni pola sata. Uvijek netko treba biti blizu mene, mama ili nona. One me znaju aspirirati i zato sam uz njih siguran. Ne mogu niti sam ništa pomaknuti.

Država ne pomaže previše

Kada se mama vrati s posla, onda ručamo, odmaramo se ili možda idemo negdje van. I tako večeramo, još malo nešto radimo, npr. ja možda pišem itd. A ako imam obaveze, npr. neku promociju ili snimanje, onda se pripremam za to. Treba mi jedino puno više vremena za odijevanje itd.", opisuje nam Jan.

Ništa nova nije ono što i Jan sam kaže – država ne pomaže previše osobama s invaliditetom...

"Država općenito ne pomaže previše osobama s invaliditetom. Ne znam što bih mogao pametno napisati osim da se glavni i odgovorni pokušaju zamisliti u našoj koži.

Financijski se ne mogu brinuti o sebi, a ni fizički. Kad jednog dana moje mame ne bude, ja se neću moći brinuti za sebe s novcem koji dobijem od države. Tužno", otvoreno nam govori riječki pisac. Ipak, uza sve to njemu motivacije ne nedostaje.

"Sve me motivira. Život. Sve ono što ga čini. Pokreće me život. Živim život. Uzimam od života sve ono najbolje što mogu.

Kada sam sa 16 godina skoro preminuo, shvatio sam da u životu ne treba odgađati stvari i čekati. Ako nešto zaista želimo, sad je pravo vrijeme za to. Jer sutra možda neće biti prilike", govori nam.

Kao što smo već rekli, Jan piše samo s jednim prstom. Ostale ne može pomaknuti.

"Da, pišem jednim prstom dok ležim. Tipkajući na zaslon pametnog telefona napisao sam sve knjige. Nije mi teško tipkati. Već je taj moj prst toliko istreniran da sam zna gdje je koje slovo.

A npr. za napisati jednu knjigu od 200 stranica treba mi oko godinu dana. Ali sve ovisi o inspiraciji i motivaciji. Ne o prstu. Jednu stranicu napišem u 15 minuta, ako znam što želim napisati", objašnjava nam.

Jako se veselim kavi u Splitu

Srećom, njegovo je stanje trenutno dobro.

"Bolest je dobro. Pijem lijek Risdiplam. Sad već gotovo tri godine. Taj lijek je zaista čudo. Ni sam ne vjerujem da pijem nešto što moju bolest usporava. To je sirup koji ima okus jagode i trebam ga uzimati svaki dan.

Brzo sam osjetio promjene kad sam počeo uzimati lijek. Imam više energije. Ne umorim se brzo. Vrat mi je jači. Jedna noga. Vjerojatno još toga, ali ni sam ne primijetim odmah. Npr. vrat sam shvatio tek kad sam nesvjesno napravio pokret koji prije ne bih mogao", kazuje nam Jan, koji uskoro ima promociju knjige "Dan po dan" u Splitu.

---

image

Promociju zadnje izdane knjige imat će i u Splitu, u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva 45, 19. rujna u 18 sati. Janu bi puno značilo da svi koji mogu dođu i podrže ga

---

"Bio sam u Splitu jednom davno kao mali, na ekskurziji sa školom. I to jedan dan. Niti se ne sjećam što sam vidio.

Split je divan grad. Turistički i topao. Jako se veselim Splitu i ljudima! Jedva čekam prošetati se i uživati na kavi, koktelu", kaže nam Jan i govori što nas očekuje.

"Ne volim dosadne promocije pa zato ni moja promocija neće biti dosadna. Nešto ćemo ispričati o knjizi i meni. Podružit ćemo se i moći će svi kupiti knjigu s popustom i potpisom. Zaista bih volio da dođete i podržite moj rad. Naravno, svi su dobrodošli.

Promocija će biti u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva ul. 45, u Splitu, u 18 sati. Pozvala me draga vlasnica tog restorana i zaista bit će prekrasno. To je prvi snack bar i restoran u Splitu koji ima proizvode isključivo bez glutena.

Kad mame jednom ne bude...

Bit će pjenušca i nekih zalogajčića, ali to trebate doći sami vidjeti", kaže Jan, koji će uskoro dobiti i film o sebi. Naime, redatelj Anđelo Jurkas snima s Janom film o Janovu životu koji se zove "Životi Jana Bolića".

"Evo baš prije koji dan smo završili sve glavne dijelove snimanja. Redatelj Anđelo Jurkas je rekao da bismo negdje na proljeće trebali biti gotovi. I imati premijeru. Zaista je bilo odlično i zanimljivo uz Anđela. On je kul", govori Jan.

---

image

Jan Bolić i redatelj Anđelo Jurkas

Damir Škomrlj/Cropix
---

Ima i Jan svoje borbe sa strahovima.

"Najveći strah? Možda da mojoj mami nešto ne bude. To je strah koji je prvi na listi strahova. Imam još strahova s kojima se borim. Na primjer što ću kada jednog dana ne bude mame i kad se neće nitko moći brinuti o meni", iskreno nam kazuje pisac koji i dalje ima puno snova za ostvariti.

"Puno sam snova uspio ostvariti. Neke nisam ni sanjao, a dogodili su se i veličanstveno je. Neke sada živim. Mislim da je to dar. Zahvalan sam što sam dobio priliku živjeti te snove.

A imam još snova koje želim ostvariti. Na primjer želim jednog dana živjeti od pisanja. Da mogu to raditi i da se ne trebam brinuti o egzistenciji. Da financijski ne trebam brinuti. Imam sada dovoljno, ali nema dovoljno za platiti asistente koji će biti sa mnom cijeli dan kad mame jednog dana ne bude.

Za kraj bih samo zahvalio svim ljudima u Splitu i općenito, koji me prate i koji su moja najveća snaga! Hvala i vama Slobodnoj Dalmaciji na podršci!" zaključuje Jan.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix
Damir Škomrlj/Cropix

Moja misija je pokazati ljudima da se unatoč preprekama može živjeti sretnije i zahvalnije. I ja sam najsretniji kada mogu ljude potaknuti na promjenu, kaže nam Jan (na fotofradiji s majkom Maristellom)

Damir Škomrlj/Cropix

‘Financijski se ne mogu brinuti o sebi, a ni fizički. Kad jednog dana moje mame ne bude, ja se neću moći brinuti za sebe s novcem koji dobijem od države. Tužno‘

Damir Škomrlj/Cropix

‘Uvijek kažem da je pisanje moj poziv. Bez pisanja ne bih mogao zamisliti život. Kada sam objavio prvu knjigu, 2016., shvatio sam da je to posao koji ću raditi do kraja života‘

Damir Škomrlj/Cropix

‘Zahvalio bih svim ljudima u Splitu i općenito, koji me prate i koji su moja najveća snaga!‘

Damir Škomrlj/Cropix

Jan Bolić i majka Maristella Bolić

Damir Škomrlj/Cropix

‘Sve me motivira. Život. Sve ono što ga čini. Pokreće me život. Živim život. Uzimam od života sve ono najbolje što mogu‘

Damir Škomrlj/Cropix

Jan Bolić i redatelj Anđelo Jurkas


Promociju zadnje izdane knjige imat će i u Splitu, u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva 45, 19. rujna u 18 sati. Janu bi puno značilo da svi koji mogu dođu i podrže ga

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/progresivna-bolest-ne-sprjecava-ga-da-zivi-punim-plucima-pise-objavljuje-probudim-se-i-uzmem-od-dana-sve-sto-mi-pruza-1320968 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c798d38c89f3a034026df053eecd15e159a6973 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Progresivna+bolest+ne+sprje%C4%8Dava+ga+da+%C5%BEivi+punim+plu%C4%87ima%2C+pi%C5%A1e%2C+objavljuje%3A+Probudim+se+i+uzmem+od+dana+sve+%C5%A1to+mi+pru%C5%BEa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprogresivna-bolest-ne-sprjecava-ga-da-zivi-punim-plucima-pise-objavljuje-probudim-se-i-uzmem-od-dana-sve-sto-mi-pruza-1320968 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprogresivna-bolest-ne-sprjecava-ga-da-zivi-punim-plucima-pise-objavljuje-probudim-se-i-uzmem-od-dana-sve-sto-mi-pruza-1320968 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Jan Bolić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotJan Bolić

Progresivna bolest ne sprječava ga da živi punim plućima, piše, objavljuje: Probudim se i uzmem od dana sve što mi pruža

Piše Ivana Kapetanović
7. rujna 2023. - 18:11
Moja misija je pokazati ljudima da se unatoč preprekama može živjeti sretnije i zahvalnije. I ja sam najsretniji kada mogu ljude potaknuti na promjenu, kaže nam Jan (na fotofradiji s majkom Maristellom)Damir Škomrlj/Cropix

Jan Bolić 28-godišnji je pisac iz Rijeke, s progresivnom spinalnom mišićnom atrofijom, koja ga ne sprječava da ostvaruje svoje želje i živi život punim plućima.

Izdao je šest knjiga do sada, a sve ih je napisao jednim prstom, sam. Jer je taj jedan prst još uvijek pokretan. Promociju zadnje izdane knjige "Dan po dan" imat će i u Splitu, u restoranu SALT – Gluten-free house, na adresi Slavićeva 45, 19. rujna u 18 sati. Janu bi puno značilo da svi koji mogu dođu i podrže ga. Fascinantna je njegova volja za životom, radom i bavljenjem umjetnošću. Iako njegov život nije bajka, on je uspio biti inspiracija mnogima, ali i pronaći motivaciju za pisanje knjiga.

Jan ne može biti sam uopće, ne može ni dozvati nekoga ako leži. Međutim, život u kolicima nije ga spriječio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:09