StoryEditor
ŽivotIspovijesti žena

Lista poznatih koji su progovorili o svom iskustvu s pobačajem sve je veća, danas govore otvoreno o ‘tabu‘ temi: Osjećala sam se kao da sam kriva...

Piše J. V.
1. listopada 2020. - 17:21

Bol koja dolazi s gubitkom djeteta u trudnoći ostavlja teške posljedice na žene, njihove partnere, članove uže i šire obitelji. Nakon što su Chrissy Teigen i John Legend objavili kako su izgubili svoju bebu na pragu šestog mjeseca trudnoće, cijeli svijet slavnom je paru odaslao poruke podrške.

Chrissy i John nisu prvi koji su otvoreno u javnosti progovorili o ovoj, možda najbolnijoj mogućoj temi. Kad je u pitanju pobačaj, on je okružen tabuima, ženu koja ga doživi često se stigmatizira, možda i neizravno. Tema je to ujedno o kojoj se šutjelo dok trend zadiranja u tuđu privatnost nije iznjedrio i nešto dobro - otvoren diskurs o onim najbolnijim dijelovima naših života.

Jednom kad se iskomunicira, tvrde stručnjaci, ona za ženu i njenu obitelj postaje stvarna, ali upravo je to put k oporavku. Baš se zato aplaudira poznatim osobama koje su svoje bolne trenutke podijelile s javnošću, na taj način prikazavši sliku koja nije savršeno namještena naslovnica ili pojavljivanje na crvenome tepihu.

Prema zadnjem istraživanju Imperial Collegea u Londonu, prenosi Independent, jedna od šest žena koje izgube bebu u trudnoći ima dugotrajne simptome PTSP-a. Većina njih iskusi simptome koji naginju anksioznosti dok 11% njih pada u ozbiljnu depresiju. Nakon perioda od devet mjeseci, taj broj opada na 6%.

Gwyneth Paltrow, Beyoncé, Hilaria Baldwin i Mark Zuckerberg samo su neke od poznatih osoba koje su progovorile o vlastitom iskustvu s pobačajem. Škotska političarka Nicola Sturgeon prije nekoliko godina uputila je apel javnosti s ciljem da se pobačaj prestane stigmatizirati, da prestanu "pretpostavke i osude" javnosti vezanu za ovu temu.

"Ponekad se, iz kojeg god razloga, jednostavno ne dogodi da trudnoća uspije do kraja - bez obzira koliko mi to željeli. Osudama i pretpostavkama nema mjesta u ovoj temi koja se tiče osobnih odabira i iskustava", rekla je političarka.

I Michelle Obama vokalna je kad je riječ o pobačaju.

"Osjećala sam se kao da sam ja kriva, da sam podbacila u nečemu... Nisam znala koliko su pobačaji česti jer se o tome naprosto nije razgovaralo", kazala je nekadašnja američka prva dama.

image
Nhac Nguyen/AFP

Hugh Jackman progovorio je pak o iskustvu svoje supruge Doborre-Lee Furness.

"Pobačaj se navodno dogodi u jednoj od tri trudnoće, no vrlo se rijetko o tome govori... Kao da je neka tajna. No dobro je pričati o tome. Češće je nego što mislite, a proces žalovanja je dug", kazao je glumac.

Pink, Lindsey Lohan, Lily Allen, Celine Dion, Nicole Kidman, Demi Moore, Kirstie Alley, Sharon Stone, Gabrielle Union, Courtney CoxMariah Carey samo su neke od poznatih žena koje su progovorile otvoreno o svojim iskustvima s pobačajem.

Ispovijesti žena

Danas su na Instagram profilu Chrissy Teigen brojne žene podijelile svoja tužna iskustva:

"Kad sam ja izgubila bebu, osjećala sam toliku bol i imala sam osjećaj da nikad neće otići. A onda sam pročitala da je bol samo ljubav koja nema kuda otići... Ima dana kad mi je srce mirno, a ima dana kad i dalje plačem. Tako mi je žao zbog tvog gubitka...",

"Ove fotografije su tako bitne, ne samo zbog toga što razbijaš tabue, nego i za tebe",

"Hvala ti što si ovime normalizirala bol i gubitak, previše ljudi pati u tišini", 

"Šaljem ti puno ljubavi, od jedne majke anđela drugoj, bit će ok. Jednog dana ćeš ga se moći sjetiti bez plakanja i imati ga u srcu bez boli. Sve će biti dobro", pišu korisnice društvene mrže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2021 20:47