StoryEditorOCM
Životspužvu u ruke

I perilicu posuđa treba čistiti, ako se to zanemari, prijete bolesti i ozbiljni zdravstveni rizici

Piše mozaik sd
31. svibnja 2023. - 18:08

Perilica posuđa toliko je dragocjen uređaj da mnogi pamte dan kada su je kupili i ne bi žalili eura da kupe drugu čim se postojeća pokvari.

Međutim pri tome se neki rijetko sjete posvetiti malo pažnje samoj perilici.

"Ako se ne čisti redovito, perilica posuđa izložena je problemima koji utječu na njezin rad, ali i higijenskim i zdravstvenim rizicima. Ako se filteri ne čiste redovito, mogu se začepiti, pa perilica efikasno ne čisti posuđe. Dugotrajno nečišćenje može dovesti do oštećenja pumpe ili raspršivača. Ako perilica pravilno ne čisti posuđe, prijeti rizik od bolesti koje se prenose hranom. To je osobito opasno ako koristite iste tanjure za sirovu i kuhanu hranu. Čestice hrane koje ostanu u uređaju mogu biti podloga za razmnožavanje bakterija i plijesni. ", tvrdi tehničar za popravak perilica Andrew Brown za Best Life.

image

Čisto posuđe i ugodan miris znak je da je s perilicim sve u redu (ilustracija)

AFP

Znak da nešto nije u redu s perilicom i da je opasna po zdravlje jeat neugodan miris pa bi je trebalo temeljito oprati jednom mjesečno.

"Plijesan u perilici nastat će zbog nakupljanja vlage i ostataka hrane. Plijesan može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Ako su ove gljivice prisutne u vašoj perilici posuđa, potencijalno mogu uzrokovati zdravstvene probleme", kaže Tim Jankowski, predsjednik Aladdin‘s Cleaning & Restoration.

image

Ovoj gospođi ne treba objašnjavati važnost čišćenja perilice posuđa (ilustracija)

AFP

Završni savjet dao je Matt Hagens, osnivač Mr. Kitchen Faucets: "Držite se smjernica proizvođača, svaki tjedan očistite odvod i sifon za hranu i razmislite o korištenju octa i sode bikarbone kao prirodnog, ekonomičnog rješenja za čišćenje‘", piše Best Life.

Dakle, ako cijenimo svoju perilicu posuđa koja nam toliko pomaže, ali i vlastito zdravlje, slijedimo upute proizvođača te redovito i temeljito čistimo svoje perilice.

image

Na tjednoj bazi treba se uhvatiti čišćenja perilice posuđa

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:32