StoryEditorOCM
Životgdje je jednakost?

Žene su obrazovanije od muškaraca, a manje plaćene i rade na nižim pozicijama: evo s čime se suočavaju žene u biznisu...

Piše Sara Šarić
21. studenog 2023. - 08:00

Žena može biti sve što ona poželi. Tako nas barem uče od malih nogu... Da sanjamo, dovoljno jako želimo, trudimo se i da će se na kraju sve isplatiti. Međutim, je li to baš tako?

Danas žene igraju sve istaknutiju ulogu u oblikovanju budućnosti poslovanja. Žene poduzetnice imaju značajan i pozitivan utjecaj na društvo i gospodarstva; ne samo da razvijaju poslovanje, već stvaraju radna mjesta, inoviraju i rješavaju socijalne, ekološke i ekonomske probleme u većini zemalja te donose nove uvide, ideje i inovacije tržištima na kojima rade. 

Trend žena u poslovnom svijetu danas je u porastu, ali ovo nije ideal koji se uvijek očekivao. Žene su se stoljećima borile protiv stereotipa koji uključuje ostanak kod kuće radi kuhanja, čišćenja i brige za obitelj. Sa željom za većim mogućnostima za jednakost i sveukupno poboljšanim zadovoljstvom životom, žene su počele ulaziti na radna mjesta i pokazale su se vrlo uspješnim u raznim industrijama.

NEJEDNAKOST NA RADNOM MJESTU

Žene se u poslovnom svijetu suočavaju s brojnim izazovima. Neki od glavnih čimbenika koji stoje iza postojanog rodnog jaza su štetne društvene norme i stereotipi o ženama i muškarcima. 

I dok se većina rukovoditelja slaže da bi najbolja osoba, bez obzira na spol, trebala dobiti posao, priče o ženama koje su postigle veći uspjeh od onih s muškim imenom u životopisu pokazuju da nesvjesna predrasuda još uvijek postoji.

image
/Slobodna Dalmacija

Žene koje jesu ili se žele pozicionirati na vodeće pozicije često osjećaju da su pod posebnim povećalom. Tamo gdje se muškarce može poticati da budu ambiciozni i samouvjereni, žene se programira da ne budu "šefice". Isto ponašanje i karakteristike, inicijativa, strast i preuzimanje odgovornosti, često se različito tumače kod muškaraca i žena na radnom mjestu.

Također su nedovoljno cijenjene u poslovnom svijetu. Žene ne samo što čine više od 50 posto visoko obrazovanog kadra i donose većinu odluka o potrošnji domaćinstva, već ostvaruju i iznimne rezultate na poslovnim školama i poslijediplomskim studijima. 

Iako je u Hrvatskoj postotak visokoobrazovanih žena velik, problem je i dalje činjenica da postotak radnoga kadra u organizacijama ne odgovara proporcionalno zastupljenosti žena na visokim menadžerskim pozicijama i u nadzornim odborima te da je njihova uloga na poslu na nižim pozicijama. 

Na rukovodećim pozicijama pretežno su muškarci, dok je postotak žena na takvim radnim mjestima i funkcijama vrlo nizak. Uzroka ima više, od društvenoga konteksta, rodne uloge majke i glavne skrbnice obitelji, predrasudama, ali i često u nedovoljnoj hrabrosti žena da se odvaže pokušati.

(NE)ŽENSTVENA ZANIMANJA

Iako korporativni uspjeh ne bi trebao imati rodni predznak, žene se u industrijama koje većina smatra "muškima" susreću i s nedovoljnim zaslugama za svoj rad. Nedovoljna zastupljenost žena mogla bi se pripisati stalnom stereotipu da je zanimanje za "tešku znanost" neženstveno. Dok brojne industrije pokazuju trendove rastuće ženske radne snage, u sektorima kao što su financije, inženjerstvo i tehnologija još uvijek snažno dominiraju muškarci.

image
/Slobodna Dalmacija

ŽENE OBLIKUJU BUDUĆNOST POSLOVANJA

Kako žene dobivaju više moći i utjecaja u poslovnom svijetu, one sa sobom donose svježe ideje i inovacije. U širokom rasponu industrija, veća ravnopravnost spolova pomaže u stvaranju novih proizvoda, usluga i poslovanja.

Žene na vodećim pozicijama donose i jedinstven skup vještina i kompetencija koje mogu pomoći u provođenju promjena. Osim "tvrdih" vještina potrebnih za voditeljske i izvršne uloge, "meke" vještine mogu napraviti razliku. Provedena istraživanja pokazuju da žene postižu bolje rezultate od muškaraca u gotovo svim kompetencijama emocionalne inteligencije. 

To dovodi do različitih mišljenja, preferencija, strategija i vještina koje su neophodne na radnom mjestu. Žene vode brigu o komunikaciji, dok su muškarci orijentirani prema cilju i budućnosti pa ne obraćaju pažnju kako se netko osjeća putem do cilja. Također, žene imaju određeni kod zajedništva. U komunikaciji su emotivne, a emocije pokazuju više nego muškarci, čak i u pregovorima te na poslovnim sastancima.

Vještine i kvalitete poput upravljanja zadacima, komunikacije, strpljenja i empatije ključni su za uspjeh u radnom okruženju, a žene su sklone briljirati u poticanju drugih da razgovaraju o problemima, ostanu organizirane, strpljive i pune razumijevanja.

image
/Slobodna Dalmacija

OBRAZOVANIJE, A MANJE PLAĆENE

Dok se smatralo da se žene ne mogu tako dobro snaći na radnim mjestima kao muškarci, većina njih je, u samim počecima svojih karijera, zarađivala samo četvrtinu onoga što zarađuju njihovi muški kolege.

Žene su i dandanas u nepovoljnijem položaju po pitanju plaća, gdje su za isti posao manje plaćene nego muškarci te, iako su obrazovanije od muškaraca, u Hrvatskoj u prosjeku po satu zarađuju 11,2 posto manje od muškaraca.

Međutim, u posljednjih dvadeset godina sve više žena odlučuje se pokrenuti vlastiti posao, čak i više od muškaraca. A ta priča se gradi i napreduje i danas. Stvarnost je da žene mogu i trebaju imati veliku prisutnost u poslovnom svijetu!

image
/Slobodna Dalmacija

ŽENE SU LIDERI NOVOG DOBA

Poslovna kultura u kompanijama mijenja se zajedno sa stavovima prema "tradicionalnim" načinima poslovanja. Stoga je potrebno promijeniti način na koji se razmišlja o ženama u poslovnim ulogama i način na koji se prema njima ponaša. Od organizacija i izvršnih odbora pa sve do pojedinaca, svi trebaju biti voljni i odgovorni za provođenje promjena.

To znači implementaciju ciljeva održivosti te okolišnih, društvenih i upravljačkih kriterija u kompanijama, koje će u skorijoj budućnosti biti u središtu procjenjivanja uspješnosti pojedine kompanije, a u to ulazi preispitivanje stereotipa, zalaganje za ravnopravnost i stvaranje radnog okruženja koje svima omogućuje napredovanje i napredak.

Upravo o tome će se raspravljati na, osmom po redu, međunarodnom okupljanju uspješnih poduzetnica "Žene i točka", 1. prosinca u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac, s ciljem razmjene iskustva i znanja, stvaranja partnerstva te poticanja žena u svijet poduzetništva. 

Panelistice, sve redom poslovne žene velikog iskustva iz Hrvatske i susjednih zemalja, razmijenit će iskustva te raspravljati o važnosti promoviranja žena u poduzetništvu bez obzira na vjersku, nacionalnu i etničku pripadnost, te uz želju za jačanjem žena za poduzetničke pothvate zajedničkim naporima javnog i privatnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:58