StoryEditorOCM
ŽivotVRIJEME ZA TUGOVANJE

Dan slobodno za smrt ljubimca? Uskoro bi to moglo biti moguće, ali ne i za svakoga, evo tko će sve imati pravo na njega

Piše M. Č.
26. svibnja 2024. - 23:46
Francuzi smatraju da bi zaposlenici trebali dobiti plaćenu odsutnost u slučaju smrti kućnog ljubimcaTimothy A. Clary/Afp

U Francuskoj je pokrenuta kampanja kojom se od poslodavaca traži da zaposlenicima daju plaćeni slobodan dan u slučaju smrti kućnog ljubimca, piše Daily Mail.

Kao i u brojnim drugim zemljama, uključujući Hrvatsku, i u Francuskoj većina poslodavaca zaposlenicima daje nekoliko dana plaćene odsutnosti u slučaju smrti članova obitelji, ali to nije predviđeno za slučaj smrti voljenih kućnih ljubimaca.

Ankete pokazuju da 68 posto ljudi svoje kućne ljubimce smatraju članovima obitelji i žele dobiti barem jedan slobodan dan kako bi mogli u miru tugovati u slučaju smrti svoga psa, mačke ili neke druge životinje.

U televizijskoj debati organiziranoj na tu temu u Francuskoj mogla su se čuti različita mišljenja, ima onih koji tvrde kako bi uvođenje takve prakse omogućilo zapošljavanje i zadržavanje na radnom mjestu pripadnika "generacije Z" koja je vrlo osjetljiva na takvu vrstu benefita. Kaže se kako je u interesu poslodavaca da dozvole zaposlenicima odsutnost zbog gubitka jer će tako, među ostalim, spriječiti pad produktivnosti.

image

Groblje za životinje Pet‘s Rest nedaleko San Francisca u Kaliforniji

Tayfun Coskun/Anadolu Via Afp

Ove godine je Društvo za zaštitu životinja, najstarija francuska organizacija za prava životinja, počela nuditi svojim zaposlenicima dodatni dan odsutnosti u slučaju smrti kućnog ljubimca. To se odnosi na svih 750 zaposlenika, bez obzira na vrstu kućnog ljubimca, jer životinje koje nas okružuju pridonose našoj dobrobiti i uravnoteženosti, poručuju iz te organizacije.

No, ima i drugačijih mišljenja, a netko je u šali rekao i kako se može kupiti stotinu zlatnih ribica i tražiti plaćeni slobodan dan svaki put kad jedna od njih ugine.

Trenutačno samo mali broj poslodavaca u Francuskoj ima službeno predviđenu plaćenu odsutnost u slučaju gubitka kućnog ljubimca, među njima su Wamiz, pariška web stranica posvećena savjetima u vezi kućnih ljubimaca, i SanteVet, osiguravajuća tvrtka za životinje.

Aktivisti kažu kako bi svi poslodavci trebali slijediti njihov primjer, a Parti animaliste, politička stranka u čijem su fokusu prava životinja i borba protiv okrutnosti prema životinjama, tijekom parlamentarnih izbora 2022. je tražila zakonsko uvođenje 24-satne plaćene odsutnosti nakon smrti kućnog ljubimca.

Kako stranka nije uspjela izboriti niti jedno mjesto u francuskom parlamentu, njihov prijedlog nikad se nije ni razmatrao, možda će aktualna kampanja biti uspješnija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 10:58