StoryEditor
ŽivotPsi i mačke

Bijela kuća bila je dom velikom broju kućnih ljubimaca, nekim predsjednicima su znali biti vrlo korisni politički saveznici

Piše M.M.
30. studenog 2020. - 12:29
Socks ClintonMike Nelson/AFP

Ove subote, novoizabrani predsjednik Joe Biden slomio je nekoliko kostiju stopala i vjerojatno će mu par tjedana trebati hodalica. Ozljedu je zadobio igrajući se sa svojim psom Majorom, starijim od dva njemačka ovčara koja ima i koja će se s njim useliti u Bijelu kuću. Donald Trump jedan je od rijetkih predsjednika koji nisu imali kućne ljubimce tijekom mandata. Štoviše pokazalo se da su mačke i psi često vrlo dobri politički saveznici, od Roosevelta do Clintona pomagale su svojim vlasnicima da osvoje srca naroda.

Franklin D. Roosevelt kandidirao se 1944. za četvrti mandat kad su se pojavile glasine da je njegovog škotskog terijera Falu, nakon što je slučajno ostavljen prilikom posjeta Aleutskim otocima, išla pokupiti državna mornarica. Predsjednik je ismijan i optužen da je potrošio tisuće dolara poreznih obveznika kako bi vratio svog psa. U govoru koji je uslijedio nakon toga Roosevelt je rekao: "Možete kritizirati mene, moju suprugu i moju obitelj, ali ne možete kritizirati mog malog psa. On je Škot i svi ti navodi o trošenju javnog novca upravo su razbjesnili njegovu malu dušu." Smatra se da mu je ovaj govor osigurao pobjedu na izborima.

Republikanski kandidat za predsjednika Richard Nixon optužen je 1952. da je skrivao tajni novčani fond za podmićivanje. Nakon toga održao je govor 'Checkers' nazvan po njegovom psiću, negirajući postojanje takvoga fonda, ali priznajući, "postoji jednu stvar koju sam dobio na poklon, a koju neću vratiti.”  Poklon je bio crno-bijeli koker španijel, Checkers, dan njegovim kćerima. Do tada se govorilo o njegovoj potpunoj propasti, ali nakon govora mu se naglo povećala podrška.

Ljubitelji životinja uznemirili su se kad je predsjednik Lyndon B. Johnson fotografiran kako svoja dva beaglea po imenu Her i Him nosi u zraku držeći ih samo za uši. Neki pak s druge strane nisu razumjeli čemu cijela strka, pa se tako bivši predsjednik Harry S. Truman pitao "Na što se, dovraga, kritičari žale? Tako se ponaša prema psima." 

Dok je Bill Clinton bio na funkciji u Bijeloj kući je kraljevala crno-bijela mačka Socks, lutalica koju je njegova kći Chelsea pronašla u Arkansasu. Naknadno se obitelji pridružio još jedna ljubimac, čokoladni labrador Buddy, ali njih dvoje se nisu nimalo slagali. Prva dama Hilary Clinton napisala je čak i knjigu za djecu o njihovim dogodovštinama 'Draga Socks, dragi Buddy: Dječja pisma prvim kućnim ljubimcima'. 

Obitelj predsjednika Georgea W. Busha imala je tri psa i mačku: dva škotska terijera, Barneya i Miss Beazley, engleskog proljetnog španijela imena Spot Fetcher i crnu mačku po imenu India 'Willie' Bush. 

Obame su se morale dugo misliti dok nisu kupili psa jer su njihove kćeri alergične na životinjsku dlaku, zato su se naposljetku odlučili na portugalske vodene pse koji se ne linjaju i dobri su za alergičare, a nazvali su ih Bo i Sunny. 

Za vrijeme Donalda Trumpa kućnih ljubimaca nije bilo, ali čini se da će se s Joe Bidenom Bijela kuća opet napuniti jer osim dva psa koja već imaju obitelj želi nabaviti i mačku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 00:20