![26835968](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/23/o_26835968_1024.jpg)
Rajčica je jednogodišnja zeljasta biljka s velikim izborom kultivara koji su prilagođeni specifičnim uvjetima proizvodnih područja te krajnjoj namjeni. Jedna je od najraširenijih povrtnih kultura koja se može konzumirati svježa, prerađivati u različite vrste proizvoda, a ima višestruku upotrebu u gotovo svim kuhinjama svijeta.
Plodovi rajčice i prerađevine sadrže bjelančevine, masti, ugljikohidrate, mineralne tvari poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana, selena; vitamin C, vitamine B skupine te vitamin A.
Plodovi rajčice sadrže visok udjel karotenoida, biljnih pigmenata od kojih i potječe karakteristična crvena boja, a među kojima je likopen jedan od najznačajnijih zbog izraženog antioksidativnog djelovanja.
Likopen je u...