![<p>Nutricionistica Eva Pavić i profesor Dragan Primorac</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/12/o_26563648_1024.jpg)
Popularna tema o glutenu u hrani, odnosno u žitaricama, puno je složenija priča od “estradne” prehrambene mode koja nalaže da se jede bezglutenska hrana.
Radi se o trendu koji traje već dovoljno dugo godina da su se na znanstvenim osnovama stigle utvrditi negativne posljedice bezglutenske prehrane kod ljudi kojima uzimanje bezglutenskih namirnica jednostavno nije potrebno.
S druge strane, utvrđena je i povezanost povećane konzumacije glutena s nastankom nekih drugih oboljenja - primjerice dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti koja, za razliku od puno raširenije šećerne bolesti tipa 2, dovodi do više-manje potpunog prestanka proizvodnje inzulina.
O tome što je gluten, čemu služi, tko ga ne smije uzimati i zašto, zašto je dobro da ga uzimaju zdrave osobe, ali i o manje...