StoryEditorOCM
ZdravljeBRINITE O SEBI

Je li rak dojke izlječiv?

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
21. studenog 2022. - 09:00

Rak dojke je najčešće dijagnosticirani karcinom, a ujedno je i najčešći uzrok smrti od raka kod žena u svijetu. (1) Prestigao je karcinom pluća po svojoj pojavnosti, čineći 11,7% od svih slučajeva raka u svijetu. Incidencija raka dojke u zemljama u razvoju je niža nego u razvijenim zemljama, što donekle možemo pripisati i manjem odzivu na preventivne preglede, često i nepostojanju istih. U razvijenim zemljama svijeta situacija je nešto drukčija, pa tako na primjer u Sjedinjenim Američkim Državama rak dojke je najčešće dijagnosticirani karcinom, a drugi je najčešći uzrok smrti od raka u žena (2).

Često se postavlja pitanje je li rak dojke izlječiv? Načelan odgovor bi bio kako jest, ali u pravilu u ranom stadiju, dok je zloćudni tumor ograničen na dojku i/ili okolne limfne čvorove. Na sreću u razvijenom svijetu kod većine bolesnika koji boluju od raka dojke se tumor otkrije u ranom stadiju bolesti, kada je rak ograničen na dojku i/ili najbliže limfne čvorove, dakle u stadiju kada je bolest za većinu oboljelih izlječiva. U uznapredovalom stadiju bolesti, kada se rak dojke već proširio na udaljena mjesta u organizmu, u pravilu možemo govoriti o dužini i kvaliteti  života, a vrlo rijetko i o izlječenju od bolesti. Slijedom činjenice kako zloćudne tumorske stanice karakterizira nekontroliran rast, invazija u susjedna tkiva te davanje udaljenih presadnica, što je veći tumor veća je i mogućnost da su se tumorske stanice proširile u udaljena tkiva, a što onda smanjuje mogućnost izlječenja. Važno je naglasiti kako rak dojke mogu dobiti i muškarci, iako znatno rjeđe nego žene. Postojanje oboljelih od raka dojke u obitelji povisuje šansu za nastanak bolesti, iako rak mogu dobiti i osobe kod kojih u obitelji nije bilo oboljelih. Suvremenim metodama liječenja, koja obuhvaćaju u ranim stadijima bolesti obično operaciju, često kombiniranu sa zračenjem, kemoterapijom, endokrinom terapijom  i imunoterapijom, znatno se poboljšavaju izgledi za izlječenjem oboljelih osoba. U uznapredovalom stadiju bolesti, kada već postoje udaljene presadnice, suvremenim metodama liječenja uspjeli smo značajno produžiti život, odnosno poboljšati kvalitetu preostalog života, s nadom da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti prošireni maligni tumor dojke prevesti u kroničnu bolest, s doživljenom očekivanom dužinom života.  Vrsta terapije koja će se primijeniti ovisi o stadiju bolesti, karakteristikama tumora (hormon receptorski pozitivan ili negativan, izražajnosti receptora ljudskog epidermalnog čimbenika rasta 2/engl. human epidermal growthfactor 2 (HER2)/; Ki67 (indeks proliferacije); PD-L1 statusu (prisustvo proteina koji omogućava stanicama raka da izbjegnu napad obrambenih stanica organizma) i drugim osobinama tumora kao i osobinama oboljele osobe (kronične bolesti, nepodnošenje terapije, tjelesna kondicija, itd.).

Zaključak

Najbolji rezultati liječenja raka dojke postižu se kada se tumor otkrije u ranoj fazi bolesti, i to najbolje kada još nije pipljiv, što bi u pravilu značilo mamografijom ili drugim metodama pretraga. Stoga odziv na mamografije „po pozivu“, samopregled dojki a u slučaju postojanja sumnje odlazak kod liječnika te eventualno druge potrebne pretrage, kao što su: ultrazvuk, punkcija odnosno magnetska rezonanca (MR) dojki često „život znače“. Ako se rak dojke rano otkrije tada se najčešće pristupa poštednoj operaciji, jer je studijama dokazano kako se poštednim operacijama mogu dobiti jednako dobri rezultati u liječenju, kao i kada se operacijom odstrani cijela dojka.(3) Doista nema razloga da se ne odazivamo na preventivne preglede, jer neodazivanjem pokazujemo kako ne vodimo računa o svom zdravlju, koje je tako lako zaštititi a tako teško vratiti.

image

Tekst: Prim. dr. sci. Filip Grubišić-Čabo, specijalist interne medicine, uži specijalist internističke onkologije, OB Šibenik

Literatura:

1) Sung H, Ferlay J, Siegel RT, etal. Global cancer statistics 2020: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J Clin. 2021; 71: 209-249.

2) Siegel RL, Miller KD, Fuchs HE, Jemal A. Cancer Statistics, 2021. CA Cancer J Clin 2021; 71:7.

3) Veronesi U, Cascinelli N, Mariani L, et al. Twenty-year follow-up of a randomized study comparing breast-conserving surgery with radical mastectomy for early breast cancer. N Engl J Med 2002; 347:1227.

Članak sponzorira Novartis Hrvatska d.o.o., Radnička cesta 37b, 10 000 Zagreb, tel. 01 6274 200, fax. 01 6274 255, novartis.hrvatska@novartis.com

ONC - DM19 - 17/11/2022 - HR2211176766

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2022 09:54