StoryEditorOCM
Zdravljeprirodna rješenja

Promijenite svoj tjedni jelovnik! Ova hrana, stručnjaci su složni, smanjuje rizik za demenciju i kronične bolesti

Piše MOZAIK SD
22. svibnja 2024. - 22:49

U mladosti često ni ne razmišljamo o tome kako će naš trenutni lifestyle utjecati na naš život kasnije, a kada zakoračimo u pedesete tada se to najviše i osjeti.

Fizičke funkcije poput hodanja, stajanja, saginjanja te kognitivne funkcije poput dugoročnog i kratkoročnog pamćenja mogu postati otežane i oslabljene različitim intenzitetom ovisno o vašem stilu života. Ali što ako postoje prirodna rješenja za te problem?

Stručnjaci s Harvarda udružili su snage s medicinskim stručnjacima s Kineskog medicinskog fakulteta Sveučilišta Zhejiang te proveli istraživanje na čak dvije velike populacijsko-reprezentativne studije, Kina i SAD, gdje su uzeli čak 10.000 sudionika koji su imali više od 55 godina.

Istraživanjem su mjerili koliko povrća i voća pojedinci unose svakodnevno, čak su ih dijelili na podtipove poput lisnatog povrća i bobičastog voća te su kroz period od pet godina došli do vrlo zanimljivih zaključaka, piše Živim.hr.

Po čemu su efektivniji?

Rezultati istraživanja nisu razočarali - povrće i voće uistinu usporava slabljenje kognitivnih funkcija.

image
/Shutterstock

Iako svaka grupa povrća i voća ima svoj pozitivan utjecaj, izdvojene su neke koje imaju jači i bolji utjecaj od drugih poput lisnatog povrća, krstašica (brokula, karfiol, kelj...), crvenog i žutog povrća - a po čemu su oni to efektivniji?

image
/Shutterstock

Te izdvojene grupe povrća sadrže protuupalne i antioksidacijske hranjive tvari te pomažu poboljšanju funkcioniranja crijeva što zajedno znatno poboljšava opadanje i održavanje kognitivnih funkcija kod ljudi u godinama.

A nije ni voće za baciti. Iako nema toliko velik utjecaj kao povrće, voće i dalje dobro igra svoju ulogu. Najviše su izdvojene bobičasto voće i jabuke jer sadrže najviše antioksidacijskih efekata, a to obećava samo dobre stvari - održavanje zdravog funkcioniranja srca, krvnih žila i imunološkog sustava, a uz to štite od kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Nekada su nam odgovori na probleme pred nosom. Dovoljno je da jedete tri do četiri porcije povrća dnevno te ubacite tu i tamo koju voćku kroz dan. Nije tako teško, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 11:00