Prema najnovijim istraživanjima, znanstvenici su ustvrdili da ako želite smanjiti unos kemijskih spojeva koji potencijalno izazivaju rak, prepečeni kruh te prženi ili pečeni krumpiri ne bi trebali biti smeđi ili zagoreni, već zlatno-žute boje.
Preporuka je Food Standards Agency (FSA) da pri pripremanju hrane pripazite da vam hrana ne zagori ili previše potamni, jer se pri tome stvara akrilamid, kemijski spoj koji je prirodni nusproizvod pri pečenju ili prženju različitih namirnica na visokim temperaturama. Što vam je hrana tamnija, odnosno zagorena, tim je više u njoj akrilamida, piše BBC.
Iako istraživanja nisu pokazala da kod ljudi pretjeran unos akrilamida izaziva neke vrste raka, kod životinja se pokazalo da je ova kemikalija toksična za DNA te izaziva rak.
StoryEditorOCM
ZdravljeZnate li što jedete
Pripazite kod prženja hrane, ova pogreška mogla bi vam ozbiljno zaprijetiti zdravlju!
23. siječnja 2017. - 13:14
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....