Cikla je korjenasto povrće specifičnog slatkastog okusa koje se od davnina koristi u kuhinjama širom svijeta. Iako je još donedavno bila dosta zanemarena te se uglavnom koristila samo za spravljanje salata tijekom zime, zbog svojih nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje posljednjih godina postaje sve popularnija, pa tako malo-pomalo otkrivamo da se cikla zapravo može konzumirati na mali milijun načina - od smoothieja, sokova i salata do variva ili kao sastojak za crvene njoke ili tjesteninu. Karakterističnu crvenu boju daje joj skupina crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini, a riječ je o snažnim antioksidansima koji pomažu u prevenciji mnogih degenerativnih bolesti. Jedan od tih pigmenata je i betalain, koji se u prehrambenoj industriji koristi kao bojilo. Iako je...
StoryEditorOCM
ZdravljeISPROBAJTE
Ovo povrće neugledna izgleda pomaže kod anemije i protiv visokog tlaka, ali je i odličan afrodizijak i saveznik u mršavljenju: imamo super ideje za pripremu, od juha do jela iz pećnice
9. ožujka 2022. - 14:04
Cikla je odlična namirnica i za pripremu gustih juhaShutterstock