StoryEditorOCM
ZdravljePAMET U GLAVU

Oprez, stigle su paklene vrućine: kupači na jedno obvezno morate pripaziti, može biti po život opasno, evo što je važno

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
24. lipnja 2024. - 15:21

Stiglo je ljeto, naše najdraže godišnje doba, i sezona kupanja. Omiljene ljetne aktivnosti su na pomolu, plaže su već pune kupača i jedva čekamo iskoristiti svaki trenutak kako bismo uživali u plivanju, ronjenju, sunčanju, najljepšim plažama, skrivenim valama i obilasku svega što naš komadić Jadrana nudi.

Ljetne vrućine i sunčani sati sinonim su za godišnje odmore i mjesece koji nam dolaze, a postoji još jedan razlog zašto sunce povezujemo s pozitivnim emocijama. Ono pomaže našoj koži da sintetizira vitamin D, koji povećava nivo serotonina – hormona sreće u našem organizmu. Ipak, uz ljetne radosti dolaze i opasnosti koje ne smijemo zanemariti...

Treba biti oprezan prilikom dužeg izlaganja suncu jer nas ono dovodi u opasnost od nastanka kožnih oboljenja od kojih je melanom jedan od najopasnijih oblika karcinoma kože! Prekomjerno izlaganje suncu krivac je za 90 posto slučajeva raka kože, a ako se ne otkrije u njegovoj ranoj fazi, može biti po život opasan. Prevencija je u ovom slučaju vrlo važna, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako se zaštititi na suncu te, i dalje, iskoristiti sve ono najbolje što nam donosi ljeto...

image
Sasa Buric/Cropix

KREMA ZA SUNČANJE JE OBVEZNA

Moć sunca često se zanemaruje... Sa željom da čim prije dobijemo lijep i preplanuli ten kože, često izbjegavamo nanošenje kreme za sunčanje. Međutim, njeno nanošenje ne sprječava tamnjenje kože već samo usporava proces i daje koži vremena da postepeno tamni, a ujedno nas štiti od opasnih UV zraka i bolnog crvenila kože koje pogoduje nastanku melanoma.

Na početku ljeta, preporučuje se koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 50+, te postepeno smanjivati do faktora 15. Naročitu pažnju treba posvetiti dijelovima tijela koji imaju najviše madeža, kremu nanositi par puta dnevno, a na plaži je obnavljati.

Ovo se posebno odnosi na osobe svjetlije puti i djecu, kojima se uz kremu preporučuje i što kraće direktno izlaganje suncu.

OGRANIČITE VRIJEME SUNČANJA

Čak i uz najbolju zaštitu, pretjerano izlaganje suncu može ostaviti posljedice na koži. Nastanak melanoma se ne događa preko noći. Najčešći uzrok je kontinuirano izlaganje UV zrakama, bilo kroz sunčanje ili posjete solarijima... Stoga, ukoliko se želite sunčati, važno je da to bude umjereno. Stručnjaci preporučuju izlaganje suncu maksimalno jedan sat dnevno, te izbjegavanje sunčanja od 12 do 15 sati, jer su tada UV zrake najjače! Budite oprezni i kad je dan oblačan jer su sunčeve zrake jednako opasne kao i onda kad je dan "bez oblačka".

image
Sasa Buric/Cropix

REDOVITI SAMOPREGLEDI

Melanomi ne nastaju samo nakon izlaganja suncu. Mnogi drugi faktori mogu utjecati na njihov razvoj.... Zato je važno vršiti samopreglede tijekom cijele godine, najmanje jednom mjesečno. Barem 90 posto svih dijagnosticiranih slučajeva raka kože lako se liječi. Najvažnije je da ih se na vrijeme i rano uoči. Prema tome, s vremena na vrijeme pregledavajte i promatrajte svoju kožu.

NAJVAŽNIJA JE PREVENCIJA

Zapamtite, nikad nije prekasno, a ni prerano za zaštitu od sunca! Zdravlje je naše najveće blago, stoga treba ozbiljno shvatiti opasnost pojave melanoma i brinuti se o svojoj koži. Sunce je danas jedan od naših najvećih neprijatelja koji može dovesti do karcinoma kože.

Međutim, i pored najvećih mjera predostrožnosti i samopregleda, preventivni pregled kod dermatologa je ipak najefektivniji način da se spriječi razvoj melanoma. Dermatolog koristi specijalizirane alate i tehnike kako bi detaljno pregledao kožu i prepoznao potencijalno opasne promjene koje možda ne bismo sami uočili. Pregled je jednostavan, traje samo 20 minuta, a može vas spasiti od niza nepoželjnih posljedica.

image
/Shutterstock

STOP! PREGLEDAJ SE!

STOP SHOP, jedna od vodećih retail kompanija u Hrvatskoj, ne samo da otvara nova radna mjesta, već se također aktivno brine o kvaliteti života i zdravlju lokalnog stanovništva. Kako biste bezbrižno uživali u blagodatima ljeta i sunčanim danima, organizirali su besplatan dermatovenerološki pregled madeža, koji će održati na dvjema lokacijama svojih retail parkova – u Gospiću (Budačka ulica 100) u srijedu, 3. srpnja 2024. od 9 do 13 sati, te Kaštel Sućurcu (Cesta Franje Tuđmana 344), u četvrtak, 4. srpnja 2024. od 15 do 19 sati.

U sklopu svoje inicijative društveno odgovornog poslovanja, STOP SHOP je udružio snage s Udrugom "Zdravi pod suncem", koja okuplja liječnike dermatologe, pa će se akciji "STOP! Pregledaj se!" priključiti i liječnici iz Splita i Zagreba.

Za zdravlje nije teško odvojiti nekoliko minuta svoga vremena. Sunce, iako nam pruža puno užitka, donosi i opasnost. Iskoristite ovu priliku, naručite se na besplatan pregled i pregledajte se. Potrebno je ispuniti prijavu kako biste na vrijeme rezervirali svoj termin, a onda vam ne preostaje ništa drugo nego uživati u moru!

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i STOP SHOP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:22