Ako ste poput većine nas, u smočnici vjerojatno imate nekoliko kutija tjestenine s datumom koji je odavno prošao. Ispada da mnoge namirnice još uvijek možete iskoristiti jer datumi isteka hrane ili datumi "najbolje upotrijebiti do" zapravo nisu strogo pravilo.
Ključ je znati koje su namirnice najbolje, kako prepoznati jesu li još uvijek dobre te kako ih pravilno pohraniti kako biste ih sačuvali i nakon što datum isteka prođe, piše Love To Know.
1. Konzervirano povrće i juhe
Konzervirano voće i povrće može trajati mnogo godina (puno duže od navedenih datuma) ako se čuva u optimalnim uvjetima i ako konzerva nije oštećena.
2. Suha tjestenina, riža i grah
Tjestenina, riža i ostale suhe namirnice dobre su najmanje dvije godine, stoga se ne trebate brinuti. Imaju dug rok trajanja nakon datuma “najbolje upotrijebiti do”.
3. Tuna u konzervama
Ako u ormaru pronađete konzervu tune s isteklim datumom, nemojte je odmah baciti. Riba u konzervama dobra je najmanje 18 mjeseci.
4. Začini i bilje
Datum otisnut na spremniku cimeta nije datum isteka hrane. Obično je to datum kada je začin pakiran ili ponekad datum “najbolje upotrijebiti do”.
U svakom slučaju, začini i bilje mogu ostati dobri puno dulje.
5. Kuhinjska sol
Čak i ako postoji datum na pakiranju soli, ona neće isteći. Kuhinjska sol je neograničeno dobra ako nije otvorena.
Ako je otvorena, vlaga može ući i uzrokovati grudanje.
Ipak, sjetite se da se sol koristi za konzerviranje stvari pa imate doslovno cijelo vrijeme na svijetu da iskoristite tu kutiju soli u smočnici.
6. Med
Poput soli, med ima dugu povijest kao konzervans i zapravo ne ističe. Možda ćete primijetiti da se njegova konzistencija s vremenom mijenja i postaje čvrsta, ali možete ga nekoliko sekundi zagrijati u mikrovalnoj da opet postane tekuć.
Svaki datum otisnut na medu nije stvaran datum isteka.